Da Miroljube, verujem, ja sam tutkalo koristio prošle godine i nemam zamerki..Ove godine sam kupio i jedno i drugo...i tutkalo i fitobalzam, a i tutkalo od prošle godine nisam istrošio , tako da sam njega ( u manjoj meri- tamo gde mi je bilo manje važno, prilikom vežbi) koristio...Ajde rekoh da vidim i da probam sa tim fitobalzamom, pa videćemo....nezgodno je malo što četkica od danas do sutra stegne i što se malo umažeš...Ja sam fitobalzam mazao i preko onog dela gde sam motao gumicu...bilo da sam radio na engleski ili na procep...
Danas sam u rastilu iskalemio 29 voćki i to jabuke ,trešnje, i kruške, sve na divljoj podlozi...ostalo mi je 5 komada belošljive za iduću godinu. Tu nameravam kajsiju, da nakalemim, ali su sadnice dosta niske, pa neka porastu ove godine...
Nego, ja sam hteo nešto drugo...najavljuju neki mraz u martu...a prošle godine sam video neki video i -ili je neko pisao o tome...
Radi se o postavljanju plastičnih kesa preko kalemljenog dela???
Da li neko ima preciznija saznanja o tome , ili je već probao sa tim kesama...? Da li to može biti efikasno u zaštiti kalem spoja od nekog mrazića?
- - - - - - - - - -
Ja sam juče na licu mesta u njivi kalemio nekoliko pupova trešnje.... ali pošto je duvao vetar... verovatno biće propala stvar... osim ako onaj odozgore ne kaže drugačije...
Koristim onu foliju za kalemljenje ali pošto mi je ponestala dok ne kupim drugu koristiću trake od kese za zamrzivač.
Ne razumem, druže, zašto ti je smetao vetar?
Jel si mazao nečim?
Ne može to tako brzo da isuši mesto kalemljenja...
I kod mene je duvalo jako( gore na brdu u vinogradu), da sam jednog momenta pomislio da odustanem , zbog hladnoće...
- - - - - - - - - -
Koristio sam i ja prošle godine streč foliju, i mogu ti reći da sam imao primitka i sa time....
Ali ipak sam ove godine koristio gumice...i mogu ti reći da su dobre ...oseti se kad stegneš...mesto se zatvori...i kad namažeš odozgo...mora biti dobro...