Ajd da vidimo kako je to sve krenulo kod mene... Deda i baba (sa ćerkom starom 2 meseca) se doseliše 1955. godine iz Like , na bukvalno prazan plac, sa trošnom kućom i 1 kj zemljišta. Iako je u istom selu bilo i nekoliko bolje situiranih rodjaka (bliskih) koji su se doselili pre niko nije došao da mu ponudi bilo kakvu pomoć. Uz mukotrpan fizički rad (često gladni ,odricajući se svega ili iz nemaštine ), nošenje džakova u žetvi (bez crvene knjižice) ,kopanje , jednom rečju nadničarski rad...napravio je malu štalu (primitivnu) i kupio svog prvog konja. Sa njim je radio uslužno špartanje po nekad i ceo dan i tako danima. Tata se radja 1959...odlučili su da sade duvan, pošto su se preko fabrika duvana dobijali gradjevinski materijal ili novac (avansno). Na taj način je zaradio još 3 jutra zemljišta (sukcesivno normalno) , drvenariju za kuću , šupu,štalu od tvrdog materijala , preuredio je kuću ... u medjuvremenu je imao po dve krave, nešto malo svinja i živine. Tito donosi zeleni plan, tu negde 1976. kupuje IMT 533, drljaču trokrilnu,špartač dva reda IMT, plug IMT 755 ,kikindsku prikolicu. I dalje se sadi duvan. U medjuvremenu kupuje još zemlje , tetka se zapošljava sa višom ekonomskom školom u banci, tata odlazi na studije (ekonomski fakultet) . Preuredjuje se kuća povećava se broj krava na 4 , rade uslužni tov svinja. Tata dobija svog prvog fiću . Dolazi se do neke količine zemljišta od 10,5 jutara. Radi se nešto malo arende. Tata se zapošljava , kupuje se kosačica IMT ,prskalica 350 l Morava. Tata se ženi 1988. godine sa mojom mamom , tih godina su radili semensku salatu za slovence,dobra lova bila. Mama se zapošljava u banci sa ekonomskim fakultetom , radja se moj burazer 1989. . KUća se opet preuredjuje (uvek po nešto jer nije bilo para za sve odjednom). Drži se po 10 bikova, kupuje presu Banford (pogrešna investicija) ,presa nije bila ispravna ,posle par godina se prodaje , radjam se ja 1991. počinje rat posle par meseci ... dolazi ekonomska kriza... 1993. prodaje IMT 533 i kupuju IMT 539 . Od tada se nije mnogo napredovalo , osim povećavanja krava, sećam se da je bilo jedno vreme prepuna štala, 8-10 krava tu negde. Prošlo bombardovanje, pao Sloba, svi rade u firmama i dalje, buraz i ja škola, polako počinjemo da se interesujemo za poljoprivredju i počinjemo da radimo . Drže se svake godine po 5 bikova,par krava, krmača itd. Leta gospodnjeg 2002. i 2003. opet sadimo duvan ,2002. dobijamo 1000 maraka od duvana i kupujemo naš prvi kompjuter
. Izmedju 2003 i 2004 kupujemo 5,5 jutara zemljišta (uk. 16 kj ) uz to i dalje držimo bikove . Radja mi se mali burazer 2003. . Buraz i ja sve intenzivnije radimo , 2004. godine smo imali 12 krmača, 5 bikova, 2 krave i jednu junicu, prasića i tovljenika oko 100 komada ukupno (tovljenika maks 40). 2005 godine tata napušta posao, diže kredit od min.polj. i 2006. kupuje Rakovicu 65 S novu i Lifam presu novu, kupuje Prskalicu Agromehanika Kranj 440 l. Početkom 2006. godine tata kupuje Dačiju Logan novu na kredit, te iste godine u avgustu umire mi deda,infarkt. Mama se razbolela ,rak dojke, sreća početni stadijum, hemoterapije i sto čuda, hvala bogu dragom da je živa. Držimo po 10 bikova, krava i junica nakon dedine smrti odlaze u klanicu 2006. godine prodajemo fergusona. Uzimamo u arendu 20 kj . Drže se svinje i dalje. 2007. kupujemo setvospremač i plug vogel Noot 2 brazde . 2007. kupujemo LTZ 60 AB , (pogrešna investicija) ,prestajemo da držimo bikove, prodajemo Rakovicu i LTZ i 2009. kupujemo MTZ 820 eulux sa 740 radnih sati. Ja krećem na poljoprivredni fakultet 2009. godine i tu odlazi mnogo novca tako da preživljavamo. U poslednje vreme, prestajemo da se bavimo sa stočarstvom, samo za sebe, kupujemo još dva jutra zemlje , menjamo dvoredni za četvororedni špartač , drljaču staru prodajemo i menjam dvobrazni vogel za trobraznii, presu prodali. U planu je u neko dogledno vreme da se uzme državna zemlja u zakup , a uz to i širokoredna sejalica. Sve u svemu, dosta težak put mog pokojnog dede, bio je ponosan na mene i brata jer smo hteli da radimo. Ja sam mu zahvalan što je uspeo da stvori nešto za svoju decu i unuke.
p.s. 2008 godine prodajemo stan i kupujemo kuću u Bačkoj Topoli, i tu odlazi mnogo novca na sredjivanje kuće...