Kako sačuvati proizvode i imovinu od lopova

Ovaj zakon je u Madjarskoj uveden mnogo godine pre nego kod nas sto je predlozen i pazi cuda nema ubijanja ali nema ni provalnika da ulaze u kuce dok su vlasnici u kuci znaci da zakon funkcionise i zasto nebi i kod nas funkcionisao?
Svako ko ima oruzije morao je proci obuku o rukovanju gde se polaze i pravni deo o samoodbrani tako da je vecina vlasnika i upoznata sa nuznom odbranom ,krajnjom nuznom odbranom i prekoracenjem nuzne odbrane!

Ovaj zakon je u Madjarskoj uveden mnogo godine pre nego kod nas sto je predlozen i pazi cuda nema ubijanja ali nema ni provalnika da ulaze u kuce dok su vlasnici u kuci znaci da zakon funkcionise i zasto nebi i kod nas funkcionisao?
Svako ko ima oruzije morao je proci obuku o rukovanju gde se polaze i pravni deo o samoodbrani tako da je vecina vlasnika i upoznata sa nuznom odbranom ,krajnjom nuznom odbranom i prekoracenjem nuzne odbrane!
E moj druze, koliko je njih iz rata donelo oruzje, sto pistolja sto automatskih pusaka, a kada bih rekao da imaju i nekih jacih oruzja da tako kazemo bilo bi svasta, uostalom svaki zakon ima i prednosti i mane, najvaznije je zastititi svoj posed stan kucu, a ne snositi odgovornost ukoliko ti je zivot ugrozen... Sto rece jedan moj drug kad krenem u lov nocu ne znam kome jace srce lupa meni ili zecu, vepru, a kamoli da se upustim u kradju ili udaranje na zivog coveka..
Zakon treba zemljoposednicima da dozvoli odresene ruke sto se tice samoodbrane od kradja ili ne daj boze likvidacija od istih i da ih lisi odgovornosti. Lopova treba likvidirati i pljunuti na njega pozvati policiju i ne snositi nikakvu odgovornost-takav zakon jedino moze zastititi bar 90% poseda a i ljude na njemu !!!

Mislim da neki namjerno pogrešno tumače poruke, niko ne kaže da bi pucao u svakog ko mu uđe u dvorište ili ako vidi da pokušava odvaliti vrata i slično.
Stvar je u tome da je narodu dopizdilo da lopovi mogu mučiti ljude pržeći im lice peglom dok ne daju pare, silovati žene i paliti imanja, a oni da gledaju. Pa imamo na forumu Davidovića čije selo godinama muči muku sa tim ološom i na kraju ujeo vuk magarca.

Svima je više na umu situacija poput one iz Niša kad je momak ubio dvojicu napadača u svom dvorištu i sud ga je oslobodio. Kad takve vijesti ne postanu svakodnevnica možda se nešto konačno promijeni kod nas i pođe na bolje.

Moja dva primera sa provalama.
Prvi primer
Živeo sam sam u stanu. Tada još uvek momak. Ima par godina kako se ovo odigralo. Iz sna me je probudio zvuk metala i brave na ulaznim vratima. Ustanem polako, priđem vratima i čujem kako nn lice obija bravu. Gledam u vrata, vidim stavio sam i lanac. Obija on bravu lagano i zavlači ruku da skine lanac. U naletu adrenalina, svom svojom snagom sam zalupio vrata i tom prilikom mu polomio ruku. On je počeo vrištati i bežati niz stepenice. Nikako da skinem onaj lanac, sve mi se pomešalo, strah i adrenalin. Dok sam ja skinuo lanac on je pobegao iz zgrade i nisam ga uhvatio. Ujutru oko 6 časova, neko lupa na vratima, sad će ih srušiti. Otvaram vrata, vidim dva policajca i čoveka sa gipsom na ruci kako iza njih govori "On mi je polomio ruku, on je, on je...". Taman da otvorim usta i kažem šta se desilo, jedan od policajaca me hvata za revere i ruši me u sobu do hodnika. Tiho mi kaže "Samo reci da si cele noći spavao i da ne znaš o čemu se radi". Tako je i bilo. Moja izjava je bila da ne znam o čemu čovek priča i da sam cele noći spavao. Nikad me niko ništa nije pitao o ovom slučaju.

Drugi slučaj
Blizu je ponoći. Sva svetla su u stanu ugašena. Svetlo izvire iz monitora na kome devojka nešto radi i svetlo od televizora. Spremio sam se za spavanje i legao. U nekom polu snu, pogledam prema hodniku i vidim čoveka sa kapuljačom kako stoji u mom hodniku. Protrljam oči, on i dalje tamo stoji. Samo me gleda. Nisam mogao ništa da izgovorim od straha. Ni da beknem. On počinje da beži iz zgrade. Od straha od nepoznatog, navlačim donji deo trenerke, uzimam palicu za baseball i trčim niz stepenice za čovekom. Vidim ga jednu ulicu dalje kako lagano i bezbrižno šeta. Sustižem ga, zaustavljam, skidam kapuljaču i shvatam da čoveka ne poznajem. Upitam šta je radio u mom stanu, on odgovara da se zabunio. Odakle si rekoh, kaže ne zna. Tu mi pukao film. Hvatam ga za jaknu i počinjem da ga vučem do zgrade uz povremeni udarac rukom da prestane da jauče i da shvati da ne vredi da se opire. Dovučem ga do zgrade, postavim ga na klupu, zovnem devojku i kažem joj da zove policiju. Dolazi policija. Prvo mi oduzimaju palicu. Pitaju šta se desilo, ja ispričam. Kažu oni u redu je gospodine, možete se vratiti kući. Pitam šta će biti sa ovim čovekom, da li ga poznaju, da li je bolestan, narkoman? Ništa mi ne govore kažu prepustite to nama. Opet me niko nikad nije ništa pitao.

Eto ljudi. Ipak kod nas važi neki zakon da možeš da braniš svoju imovinu.

@ onua, Ti bas imas iskustva sa tim provalama.
U principu ja se slazem sa tim da svako moze da brani svoju imovinu, a ne upadnu ti kurta i murta i zajebavaju te i rade sta hoce i kako hoce, a ti moras da se pazis sta ces da im kazes i da ih slucajno ne povredis.

Recimo slucaj kad je lopov godinama potkradao moje dedu i babu ulazeci kroz prozor od kupatila. Na kraju ga navata policija i ceo slucaj dodje do suda, deda nece da ga tereti posto je lopov komsija puka beda i sirotinja. Sudija je tad pitao dedu koliko je visok prozor kroz koji je lopov ulazio i kad mu je deda reko koliko, a sudija mu kaze nesto u fazonu da ima srece sto nije pao sa prozora da se polomi jer bi onda za dedu bilo mnogo lose.

A opet mene zanima ako ce onaj ko je zivotno ugrozen recimo od provalnika i da bi zastitio svoju imovinu, sebe i porodicu ubije tog istog i na kraju bude optuzen za ubistvo lopova, zasto uopste drzava i dozvoljava legalnu nabavku oruzja tj.dozvolu za drzanje? Koji ce mu pistolj, da gleda samo u njega,ima mnogo stvari lepsih za gledat od oruzja

Evo, čitam već pola sata ovu Temu, jer nisam mogao ranije, sad tek imam vremena pred spavanje, pošto su mi lopovi, na bukvalan način, promenili život, iz relativnog gazde sa tri grla rogate marve, sa pristojnim mesečnim prihodom, spao sam na prostog fizičkog radnika, nadničara, koji vascele dane radi po tuđim imanjima...
Apsolutno podržavam sve što je član savopunck napisao u svom Postu, mada je savest relativna stvar, pa će se svako ponašati drugačije u trenutku kada se nađe u situaciji da vaga šta mu je draže, savest ili imovina...
Bez obzira šta mi se desilo, nisam postao lopov, mada je to bio mnogo lakši put, da krenem i ja da kradem po okolini i živim od toga, nego ovako, da svaki dan crnčim po plantažama voća, "plevim" breskve ili razvlačim protivgradne mreže...
Zakonom treba pravno regulisati stvarni život i realnost, a realnost je da je privatna imovina poštenih građana totalno nezaštićena, može te svako orobiti, kuću, njivu, bilo koju nepokretnu ili pokretnu imovinu, krade se sve što ima (i minimalnu) vrednost, čak se iz obesti pale imanja, i to sve iz prostog razloga jer su lopovi svesni da im Zakon(i) to dozvoljavaju, da i pored eventualnog hvatanja u vršenju krivičnog dela, na kraju NEĆE ODGOVARATI...
Ako se Predlog Zakona usvoji, verujem da će se i situacija promeniti (ovaj pun u našu korist, a kad kažem našu, mislim na sve ljude koji pošteno, radom zarađuju svoj hleb)...
E da sam barem i ja saznao ko me je uništio kao ove jadnike iz Vračevog Gaja, hiljadu i jedan put sam zamišljao šta bi im uradio, ne bi se taj majci više po ulici šetao...
Da se razumemo, ne bih ga ubio, tako bi se izvukao i previše lako...

Onua imao si sreće u da kažem poštene policajce,moj lopov je otša u policiju i reka da je "uzeo" jabuke i gazda ga uhvatio i nalema. Veruj da se mene gore tretirali nego njega.

Poveli ste veliku raspravu na temu ozakonjivanja ubijanja,hajde da malo promenimo.Šta mislite o obrazvanju i veronauci u našem školstvu?

A opet mene zanima ako ce onaj ko je zivotno ugrozen recimo od provalnika i da bi zastitio svoju imovinu, sebe i porodicu ubije tog istog i na kraju bude optuzen za ubistvo lopova, zasto uopste drzava i dozvoljava legalnu nabavku oruzja tj.dozvolu za drzanje? Koji ce mu pistolj, da gleda samo u njega,ima mnogo stvari lepsih za gledat od oruzja

Za sport i lov i zna se gde se oružije upotrebljava u lovištu ili u streljani/strelištu.

Zna se i kako se oružije drži kod kuće,rasklopljeno i odvojeno od municije,a ne ispod jastuka sa šaržerom punim municije.

Ne znam šta je u pitanju ali tako je kako vam kažem.

Sent from my iPhone using Tapatalk

A i ustav svakom garantuje pravo na slobodu kretanja i pravo na život,tako da kad bi običan građanin naleteo na lopova i krenuo da ga privodi ili da puca na njega ugrozio bi mu ustavom zagarantovana prava.Dakle mora da se promeni i ustav ili da svako u svom dvorištu i posedu bude službeno lice.

Čovek (Seljak iz Grada) razumno obrazlaže stvari za razliku od onih koji bi uzimali pravdu u svoju ruke. I svi ga od reda napadaju.

Evo kako rešavaju stvari u toj Americi (za razliku od bajki što se pišu na forumu. Nema u Mađarskoj takav zakon niti igde u Evropi).

Primer se tiče poljoprivrede, farmer za koga znam da ima oružja na svakom ćošku imanja je uhvatio čoveka kako mu krade kukuruz. Niti ga je ubio niti je naplatio štetu... I ovakve stvari mu se često dešavaju.

Nazad
Vrh