ichbinmilan
Član
Milane verovatno nisi osetio na svojoj koži štetu od lopova pa tako pričaš a da si prošao kao ja i većina onih koji prate ovu temu mislim da bi drugačije pričao :
Imao sam situacija gde su kod mene provaljivali i krali a pre neki mesec su pokušali i da me odžepare ovde u Beogradu. I to ne prvi put. Ovde se uopšte ne radi o lepim stvarima zato i ne vidim povod za čestitanje.
I sam sam doživljavao te napade adrenalina i u momentu želju da se osvetim (nije prijatno kad vas u sred noći zaskoče i traže pare) ali kad se ohladim onda vidim stvari drugačije....
Nažalost, nikakvi zakoni, oružja, video nadzori ili ne znam šta predlažete ne mogu rešiti problem krađa... U društvima u kojima raste nejednakost to će biti sve učestalije. Znači, novii, nije poenta u represiji, već u sistemu koji generiše društvenu nejednakost i nasilje. Represija je samo odgovor, i to pogrešan, istog tog sistema da reši probleme koje stvara. Izolovanje, dizanje električnih ograda itd. je samo stvaranje oaza koje nas udaljavaju.
Vi ne možete rešiti ove probleme tako što ćete se baviti posledicama. Treba poći od uzroka problema, šta je nateralo tog tipa da opljačka nekog. Može volu rep da isčupa, ali opet on pljačka. Zašto? Treba videti odakle on potiče, šta ga je nateralo da presreće ljude i ima li alternative tome. Kakvo je društvo u kome živimo gde se takve stvari dešavaju sve više?
Dobro, jeste lopov onaj nesrećnik ko mi obije auto i izvuče akumulator i radio. A nije lopov onaj ko kupi hektar zemlje za 307 evra? To nije nasilje? Nisu nasilnici oni koji su rasturili zemlju i opljačkali sve što su mogli.... Protiv njih se ne predlažu zakoni, smrtne kazne itd... Hoću da kažem, oni su generatori nasilja i nepravde i prema njima treba usmeriti nezadovoljstvo!