Ja i otac smo jednom krenuli da obidjemo kukuruz (bilo ljeto, kukruz visok nekih 1.5m) i prolazimo kraj jedne njive gdje imam par stotina kvadata bagremove šume, kad čujemo sjekiru. Uvučemo se u kukuruze, otac je imao neku motku a ja izvučem parmak iz ograde. Sreća bilo malo vjetra pa se nije čulo dok smo se šunjali. Kad smo prišli, stoji lik lijepo i mjeri metrom jedan pravo lijep bagrem, hoće da napravi direk ili šta već. Spremio on i sjekiru, i metar i testeru. Najčudnije u svemu tome je što je on nekih 10x veći gazda od mene i ima više šume nego što ja imam obradive zemlje, par sinova radi u inostranstvu, ono ekstra bogat lik. Tad smo ga dobro istukli, naravno pazeći da ga ne povrijedimo "ozbiljno". Nije nas smio prijaviti policiji od sramote jer bi se saznalo da je krao zbog kolca koji je mogao kupiti gotovog za 4-5KM.
Zadnjih godina ukradeno mi je:
1. Suha i skupljena detelina, nekih 100 bala je moralo da bude, ljudi u toku noći izbalirali i sve odvukli, to je bilo prije desetak godina možda.
2. Točak na plugu
3. Konopac od 30m (predobar bio, moga se kamion šlepati sa njim)
4. Nekih 200kg paprika, to je bilo prošle godine.
5. Ko zna koliko paradajza svake godine
6. Prikolicu suhih ogranaka koje sam u bašči ispod kuće čuvao za pečenje rakije.
7. Ko zna koliko kukuruza (pečenjaka)
8. Stotine kilograma kukururza nakon branja (što kombajn obori, ljudi dodju sa vrećama i po cijelu noć skupljaju, više puta sam ih hvatao i gonio, jednom su ostavili desetak napunjenih vreća na parceli od 1.5ha, baš mi dobro došlo
)
9. 1000m2 jasenove šume, to je bilo prije petnaestak godina. Imao sam to malo šume, bilo jasenovi pravo veliki, ljudi slistili cijelu, al cijelu šumu, baš svako drvo. Uradili su to po snijegu od nekih pola metra u sred zime.
10. Prije tri godine ukradena mi je divlja trešnja koju sam planirao osjeći i prodati, imao mušteriju, imala je oko 1-1.5m2 drveta koje je jako skupo. Računao sam na dobar novac tu, no neko me prestigao.
11. Neko mi je prije desetak dana ukrao kamion polomljenog betona. Kupio sam kamion (nekih 10-15 tona) lomljenog betona (renovirali nam magistralni put ba je bilo mnogo otpada) jer sam htio da naspem neko blato. Neko je sav taj beton ukrao za jednu jedinu noć, izmedju 23h naveče i 6 ujutru. Naravno, niko nije vidio ni čuo 4 ili 5 traktora (vidio sam po tragovima) koju su to odvezli.
Prošle godine sam izmedju kolaca u paradajzu ispleo najtanju ribarsku sajlu i na njoj one maaale udice jer se neko bio navadio da svako veče bere. Sutradan ujutru je bilo mnogo krvavih udica i iskidane sajle
Kod mene u selu je ozbiljno mnogo krade, nedavno ne neko pokušao da mi provali u prizemlje dok je na spratu bilo upaljenom svjetlo a ja, žena, sestra, zet, njeno dvoje djece, moj otac i mama, svi sjedili, gledali film i pričali, dok su prozori naravno bili otvoreni. Ne treba naglašavati da smo vrlo jasno čuli kako neko pokušava da razvali prozor. Takodje, dobar primjer je i to da je od moje tekte (ima 70 godina) koja živi u komšiluku, neko pokrao 2m3 iscijepanih i složenih drva - za jednu jedinu noć.
Vidio sam jednom jaku dobru sliku napraljenu negdje u USA. Naime, radi se o upozorenju postavljenom na ogradu nekog ranča. Piše " Zabranjen ulaz! Na uljeze će biti pucano. Ako prežive, pucaćemo opet." Kasnije sam se raspitivao u porijeklu te slike i saznao da to nije neka izmišljotina, već da vlasnik farme kao i njegovi sinovi nose prave snajpere ( u USA možeš imati bilo koje oružje, čak i top) dok obilaze farmu, te da su već nekoliko ljudi upucali namrtvo. Niko ih za to ne može tereiti jer postoji upozorenje, a nepovredivost lične imovine je kod njih ustavom zagarntovana, kao i pravo da je čuvaju svim sredstvima. Da napomenem da se farma nalazi u TExasu. Ako nadjem sliku, postaviću je ovdje.