Philby
Član
Tu su trudnoće. Nažalost među prvima smo i po broju abortusa.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
U ovoj zemlji je sramota biti siromašan i da, to se skriva kao što se skrivaju i svi oni koji imaju fizičke i mentalne nedostatke.
Vaše i naše siromašno oni ne vide iza zatamljenih stakala besnih automobila... niti jedna politička skupina pa ni crkva.... čak ni malo bolje dobrostojećih sugrađana... privatnika... tajkuna....
ne mislim da je ovo slobodna zemlja niti da će to biti skoro a možda nikada. Sužnji smo prvo svojoj 'eliti' a posle nekom belosvestkom ološu koji je bio dovoljno pametan da nas okupira bez da je kročio nogom na ovu svetu zemlju.
U staroj Jugi su u zemlje zapadne Evrope odlazili uglavnom radnici ili srednji stalez ali danas u Kanadu i Ameriku odlaze diplomirani vrhunski strucnjaci i talenti a otislo je zadnjih 20 godina
Pratim ovu temu od kako se aktivirala, i u više navrata sam htela da reagujem, ali sam se uzdržavala jer svaki put bih burno reagovala. Čupa je jedina žena koja se uključila i iznela veoma korektno mišljenje. Bilo je tu još par inteligentnih zapažanja, međutim utopili su se u masi nebuloza, izgovora, i kao i obično traženja krivaca u drugima.
Da počnem od ovog stava koji mi uvek povuče živac kad pročitam: na zapadu su uslovi idealni za osnivanje porodice: uređen sistem, primanja na decu, dobre plate, dobri uslovi za život....da ne dužim hvalisanje.....sve idealno. Zašto onda u zemljama zapadne Evrope prosečan broj dece po ženi ne prelazi 2?
S obzirom da je ovo poljoprivredni forum, polazim od tačke da je većina učesnika foruma u tom segmentu, to jeste da poseduju svoje parče zemlje i da im je glavni prihod od poljoprivrede. Neko je prethodno naveo podatak (koji inače poljoprivrednici i ovde i na zapadu veoma često koriste): 1 poljoprivrednik hrani 1000 ljudi....Kako onda ne može da prehrani svoju sopstvenu porodicu!
Osim toga, hvalisanje zapada ide toliko dobro, da zavidite zapadnim poljoprivrednicima. Samo ću da vam navedem zvanične podatke iz kraja 2017 godine za Francusku: prosečna plata poljoprivrednika za prošlu godinu je oko 1080 evra, a skoro polovina zarađuje manje od 350 evra mesečno. Još jedan poražavajući podatak koji vam naši mediji nikad neće objaviti: svaki dan u Francuskoj jedan poljoprivrednik izvrši samoubistvo.
U većini slučajeva zapad hvale oni koji nisu kročili u njega (baš kao i oni koji nikad nisu kročili u grad koji savetuju decu da beže sa sela, jer je eto život bolji, lagodniji u gradu).
Da se ne zavaravamo, prva generacija koja ode na zapad, većinu svog života provede u "lošem" okruženju ne shvatajući uopšte sistem u kom žive: okruženi su siromašnim stanovništvom koji se tu slio iz svih ostalih mogućih zemalja, žive u svom nekom hibridnom paralelnom svetu: u najsiromašnijim kvartovima, rade najlošije poslove i teše se činjenicom da im je eto plata 3 puta veća nego u Srbiji (ali života što se tiče, oni sa tom 3 puta većom platom mogu da žive isto kao i oni u Srbiji sa 20000-30000: dok plate stan, hranu, režije, pa ne ostane im ništa, ili jedva sastave kraj sa krajem: pričamo o gradu, znači hrane što se tiče zaboravite luksuz. Meni se svodi na makarone, pirinač, i ostale jeftine proizvode koje uzimaju na najnižim policama supermarketa.
Kad već uđu malo u sistem (srede papire) nađu stalan posao, većina se zaleti i odmah kupi kuću/stan na kredit. To znači da se standard porodice za to vreme ne poboljšava: novac koji je išao za kiriju, sad ide za ratu za kredit. Meni ostaje isti, meso se retko nalazi na njemu, traže se akcije u supermarketima. I najčešća diskusija među tom populacijom i jeste koliko šta gde košta, ko je gde našao najpovoljniju aferu.....raspoloživa sredstva za "zadovoljstva" takođe ista: ravna nuli....nema tu ni za restorane, ili ono kad baš pukne film, jednom u 5-6 meseci, kad je bračna atmosfera pri eksploziji, pa nek' ide i u minus, u pm, jednom se živi....ni za bilo kakve druge izlaske....o izložbama, muzejima i ostalim kulturnim dešavanjima da i ne govorimo.
Dolazak u Srbiju jednom godišnje, ali se zato ovde priča sve najbolje o tom životu....niko neće da prizna kako se zaista živi. Važno je da se napomene iznos njihove plate, kako bi našim ljudima ovde počela da curi pljuvačka iz usta....jer oni jadni pomisle kako bi oni mogli da žive OVDE sa tim parama. Kako tamo imaju kuću/stan....ne imaće za 20-30 godina, kad otplate kredit (ako do tad u njihovom idealnom životu ne izgube posao, ne razvedu se....ako, ako, ako....do tad je ta kuća/stan bankin jer je naravno pod hipotekom!)
Da završim izlaganje sa ovim podatkom koji nas vraća na temu: na zapadu je stopa razvoda 50% a među migrantima (među koje i mi spadamo) je znatno veća...jer su žene sklonije asimilaciji i primanju zapadnjačkih sistema vrednosti...što znači opet da zapad nije idealno mesto ni za stvaranje porodice, a pogotovo ne za stvaranje solidne, zdrave porodice.
Izvinite što sam se raspisala ovoliko, ali sve ovo navodim iz ličnog iskustva, i sa najboljom namerom. Da bar neko od mladih iz ovog mog izlaganja otvori oči i prestane da se zavarava da je bežanje bolje od suočavanja sa realnim životom.
Znaci odlazis?Najgore od svega je sto ti sto odlaze odavde svagde vode glavnu recMi sad kad odemo od moje familije ovde ce ostati samo brat od tetke koji se nikad nije zenio a i nece.To je prirodna selekcija
Glupo je da pise u ovoj temi,to je isto kao i Hrvati kad pišu u ovu temu?Otisao je i gotovo je sa nastavkom njegove loze u maticnoj zemljiOtišao je on sa svojom porodicom odavno.
Pa?U ovoj temi je izgubio rat,zar ne?Treba da se bojim da pisem jer je moderator?Nemoj meni ništa da govoriš.Čovek je prisutan na forumu...