Kako povećati natalitet u Srbiji?!

E moja zemljo:
"Ubedili su nas da je luksuz izaći bar jednom mesečno s porodicom na ručak.
Ubedili su nas da je normalno trpeti, nemati, zajmiti, biti hronično željan svega.
Ubedili su nas da je luksuz otići s porodicom na letovanje, i to na rate.
Ubedili su nas da je razbacivanje imati više od dva para cipela, a da je normalno birati kome će se u porodici koje jeseni kupiti nove.
Postali smo nacija gojazna od hleba, jer za meso para nema. Postali smo zemlja isfrustriranih roditelja jer deci ne možemo da priuštimo stoti deo normalnih stvari koje bismo želeli. Postali smo zemlja posvađanih supružnika, jer smo stalno pod stresom, stalno nervozni, hronično nesrećni. Postali smo gubitnici, a nije nam jasno zašto.
Pošteno smo završili škole, pošteno radimo svoj posao, ali ova država nije zadovoljna - cedi nas dok ne pocrkamo i ubeđuje da tako mora. Da tako treba. Da je to savršeno normalno. Sahranili bi nas najradije, ali ne mogu dok plaćamo poreze i doprinose. Umesto da urlamo "Hoćemo bolje!", mi šapućemo da može i gore. Nema težnje ka srećnijem životu, već straha od veće nesreće. Sramno nazivaju minimalcem najnižu platu u ovom delu sveta, sa kojom se minimalni troškovi ne mogu pokriti. Dvoje roditelja na minimalcu, sa dvoje dece u kući, za kupovinu zimske jakne se spremaju onako kako je normalno spremati se za kupovinu novog auta. Naši su radnici najobespravljeniji u Evropi. Nemaju para da se leče, da poprave zube, da zakrpe cipele. Štede na ogrevu, krpe jednu rupu dok se druga otvara, duguju za struju, za vodu, dolaze im izvršitelji, strahuju da će ostati i bez to malo sirotinje koju su stekli. A onda poboljevaju, pa i bolesni rade, jer je luksuz otići na bolovanje. Za to vreme se cena rada podiže za tri-četiri dinara. Ubedili su nas da je i to normalno i da tako treba. Ponizili su nam roditelje u starosti, naterali ih da kopaju po kontejnerima, umesto da nakon 40 godina rada biraju banje u kojima će malo ojačati, smanjiti bolove, poboljšati zdravlje. Umesto da se igraju sa unučićima, gledaju ih preko Skajpa, jer je iz ove zemlje pobegao svako ko je mogao. Deca nam odrastaju u uverenju da je normalno ovako živeti, jer za drugačije ne znaju. Za razliku od porodica u normalnim zemljama, kod nas ne možete da isplanirate da sa decom za praznike negde otputujete, da vam deca upoznaju i drugačije kulture, obiđu znamenitosti iz udžbenika.
Jer u poslednjih 20 godina više su političari oterali ovaj narod iz države,nego Turci za 5 vekova."

Sinisa Kovacevic

Ovo je inače omiljeni tekst mladih koji su izašli iz zemlje pa se vi zapitajte zbog čega su otišli napolje da tamo prave decu, zbog straha ili nečeg drugog.

Tragedija je ta sto dosta njih ne vide realnost u u ovom tekstu da bi im zakljucak bio da nisu patriote i ne vole svoju drzavu zato su otisli.
Svi vide da je danas odlazak odavde "evakuacija (spasavaj se ko moze)" a te "patriote" , prvi bi otisli odavde da mogu...

Послато са SM-J710F уз помоћ Тапатока

Nije to stvar patriotizma, to je stvar "svoga" !

Samo u ovoj zemlji, zemlji u kojoj sam rođen, me neće gledati kao bednog emigranta koji im je na teretu.

Ako me i preziru i gledaju kao bednika, ja ću im se u lice smejati i znati da mi ne mogu baš ništa i biću još bedniji da ih više nerviram.

Samo u ovoj zemlji smem zaspati na bilo kojoj klupi u parku ili trotoaru znajući da se sa svim eventualnim nedaćama mogu izboriti bez posebnog cimanja.

Samo u ovoj zemlji u stanju elementarne ugroženosti mogu razvaliti vrata na bilo kom kabinetu i reći: pa majku vam yebem dokle više ovako, dokle ?!!

Samo za odbranu ove zemlje mogu popiti kuglu u čelenku opijen saznanjem da su mi to i stari radili i da me se potomci neće stideti.

Samo u ovoj zemlji mogu biti istinski slobodan.

Samo prema ovim ljudima mogu osećati istinsku simpatiju i solidarnost.

Te što odlaze van zemlje, razumem, ali ih ne opravdavam.

Razmažena dečurlija koja nije sposobna preuzeti svoj život u svoje ruke nego traži da im neko stvori uslove u kojima bi se onda oni ispoljili i zasijali.

Između njih i "glasača svih vlasti" ne postoji nikakva razlika, i jedni i drugi su stado beslovesno.

Društveni talog na koji gledam sa gađenjem.

I da ne bude nejasnoća, otići, zaraditi lovu i ovde se skrasiti je neka druga priča. Pečalba je pečalba, gorka ali časna.

Poslednja izmena:
Veoma poštujem Vaš stav jer iz njega proističe da Vam je ljubav prema svojoj državi na prvom mestu. Ali se ne slažem.
U ovoj zemlji je sramota biti siromašan i da, to se skriva kao što se skrivaju i svi oni koji imaju fizičke i mentalne nedostatke. A bedu gledamo u rijaliti programima gde siromašnima za 5 dana naprave osnovne uslove. Te iste siromahe šutkaju i ne razlikuju od tih istih migranata koji uzgred budi rečeno imaju bolje uslove nego sami siromašni.
Vaše i naše siromašno oni ne vide iza zatamljenih stakala besnih automobila... niti jedna politička skupina pa ni crkva.... čak ni malo bolje dobrostojećih sugrađana... privatnika... tajkuna....
To oko razvaljivanja vrata mislim da u ovom trenutku ne bi prošlo.... ta vrata su za siromašne blindirana odavno....
Pravo da Vam napišem ne mislim da je ovo slobodna zemlja niti da će to biti skoro a možda nikada. Sužnji smo prvo svojoj 'eliti' a posle nekom belosvestkom ološu koji je bio dovoljno pametan da nas okupira bez da je kročio nogom na ovu svetu zemlju.
Oko solidarnosti se slažem... solidarišemo se tako što šaljemo sms'ove deci da se leče u inostranstvu...

Mislim da dok se ovde nešto debelo ne promeni najpametnija stvar za mladog čoveka koji želi da svojoj porodici pruži neki privid života je da ode iz ove zemlje. Tamo će biti rob koji će nakon desetina godina vrednog i poštenog rada da svoj porodici priušti pristojan život, odmor, školovanje, perspektivu i posao bez veza i poznanstava.
U svojoj zemlji će biti rob koji će kod privatnika da radi za 20 hiljada dinara i da bude srećan ako mu tu istu suprugu ne iskorišćava taj isti privatnik....
tu majku Srpkinju koja treba da rađa nove Srbe....

I na kraju više bih svojoj deci želeo ne da daju život za ovu zemlju i ne da žive za ovu zemlju nego da žive u ovoj zemlji slobodni i poštovani a ne ugnjetavani i iskorišćavani.

Veoma poštujem Vaš stav jer iz njega proističe da Vam je ljubav prema svojoj državi na prvom mestu. Ali se ne slažem.
U ovoj zemlji je sramota biti siromašan i da, to se skriva kao što se skrivaju i svi oni koji imaju fizičke i mentalne nedostatke. A bedu gledamo u rijaliti programima gde siromašnima za 5 dana naprave osnovne uslove. Te iste siromahe šutkaju i ne razlikuju od tih istih migranata koji uzgred budi rečeno imaju bolje uslove nego sami siromašni.
Vaše i naše siromašno oni ne vide iza zatamljenih stakala besnih automobila... niti jedna politička skupina pa ni crkva.... čak ni malo bolje dobrostojećih sugrađana... privatnika... tajkuna....
To oko razvaljivanja vrata mislim da u ovom trenutku ne bi prošlo.... ta vrata su za siromašne blindirana odavno....
Pravo da Vam napišem ne mislim da je ovo slobodna zemlja niti da će to biti skoro a možda nikada. Sužnji smo prvo svojoj 'eliti' a posle nekom belosvestkom ološu koji je bio dovoljno pametan da nas okupira bez da je kročio nogom na ovu svetu zemlju.
Oko solidarnosti se slažem... solidarišemo se tako što šaljemo sms'ove deci da se leče u inostranstvu...

Mislim da dok se ovde nešto debelo ne promeni najpametnija stvar za mladog čoveka koji želi da svojoj porodici pruži neki privid života je da ode iz ove zemlje. Tamo će biti rob koji će nakon desetina godina vrednog i poštenog rada da svoj porodici priušti pristojan život, odmor, školovanje, perspektivu i posao bez veza i poznanstava.
U svojoj zemlji će biti rob koji će kod privatnika da radi za 20 hiljada dinara i da bude srećan ako mu tu istu suprugu ne iskorišćava taj isti privatnik....
tu majku Srpkinju koja treba da rađa nove Srbe....

I na kraju više bih svojoj deci želeo ne da daju život za ovu zemlju i ne da žive za ovu zemlju nego da žive u ovoj zemlji slobodni i poštovani a ne ugnjetavani i iskorišćavani.
U podpunosti se slazem.
Meni je svejedno gde cu ziveti, bitno mi je da mogu posteno da zivim od svog rada i da pruzim sutra svojoj deci najbolje neophodne uslove za odrastanje i skolovanje, da znam da me niko nece obmanjivati i zamajavati kako imamo bdp od 2% i sve krece na bolje. Ono isto pa isto

Zato cim mi se pruzi prilika, "a sad adiooo"

Posmatram i čitam i stekao sam utisak da od vas niko nije bio "tamo" negde.Ti "naši" su tamo izdvojeni od starosedeleca,zive sa sljamom od bugara,rumuna ili turaka.Deca idu u skole pomalo izdvojene.U firmama rade u klanovima i podmecu nogu jedan drugom.Jedu hranu pred istekom roka,smrdljivu piletinu ili nesto sto ni neznaju staje.Od svog provoda mogu da jedu brzu hranu na trafici i idu na zurke u "srpske" kafane a bioskop,pozoriste ili biblioteku posete samo ako slikaju selfi na ulazu.Kad se vrate ovamo opet su drugaciji od nas i niko nezeli da se druzi sa njima.Penzija im nije dovoljna za tamo,a uskoro nece biti dovoljna ni za ovde jer se troskovi izjednacavaju.:ppozdrav:
Ovo nema veze sa datom temom

evo link u vezi teme,sve vise ljudi hoce onlajn upoznavanje i sexx a decu i porodicu nece jer toboze nemaju sredstava za zivot.

http://www.nasemesto.rs/2016/06/14/povecan-broj-korisnika-iz-sombora-na-sajtovima-za-upoznavanje/

Ja poznajem najmanje 4 porodice koje imaju sređen život i to u Italiji, Francuskoj i Holandiji. Ovaj u Italiji kupio tamo stan na kredit. U Holandiji prijateljica ima platu oko 1800 evra a radi 4 dana u nedelji. Druga prijateljica na porodiljskom ode i za 4 sata raznosi poštu za 500 eura.
Moj komšija radi kao električar u Nemačkoj i za nekih 7-8 godina napravio kuću od oko 270 m2. Toliko o tome kako je tamo teško i kako je normalan život nedostižan. Naravno da ima slučajeva gde ne umeju da se snađu i ne razumeju jezik...

Sigurno je napravio kucu u Srbiji
Nego jel oni prave decu tamo ili ovde?Ovo je tema kako napraviti decu ovde i uspesno ih obrazovati i nauciti da zive u Srbiji a ne u germaniji biti sluga

Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока

Ono što Goran priča je delimično istina i uglavnom tako zivi prva generacija koja ode u inostranstvo njihova deca tamo skolovana su vec asimilirani a unuci već ni matetnji neznaju.

Gorane sad ga pretera.
To što si ti naveo ,toga ima u jednom procentu,ali da se generalizuje nikako,prvo treba gledati stvari realno što mi nikako ne činimo_Onaj ko je ovde bio neradnik i probisvet to će biti i tamo,jer ako je mislio da pare same padaju na zapadu grdno se prevario_Onaj ko je ovde bio vredan i savestan i POŠTEN radnik,ali zbog nebrige države nije imao za osnovne potrebe,tamo će sigurno uspeti,i imati normalan život.To da je neko tamo sluga u germaniji,ne bi se složio ali ajde da kažemo da je tako,pa ako bi postavili pitanje jednom radniiku da li bi bio sluga ovde kod nas kod privatnika za 200 eura,ili u Nemačkoj kod privatnika za 1500 - 2000 eura,mislim da bi odgovor mogli svi da pogodimo.A to naše "gazde" i privatnike ovde najviše i boli,zato je velik broj i rukama i nogama protiv odlaska u inostranstvo pod izgovorom da je to tamo služenje,a ovde nije,jer će uskoro ostati bez jeftine radne snage, svaki privatnik voli da mu radnik ovde crnči za 200 eura.Ili neki "gazda " da mu rade ljudi na njivi za 1000 din dnevnicu ,(a to ne bi mogli da im država ne odobrava) pa da on ima da ode na letovanje i zimovanje jedno 5 puta pa da vozi bar 5 automobila,pa da deca imaju džeparac više od radnika koji mu radi mesec dana itd, prema tome ja u jednu ruku razumem ljude koji su protiv odlaska u inostranstvo.Ali kako je krenulo vrlo brzo će ostati bez ikakve radne snage.Što se tiče ovog linka koji je okačen jako je poučan.Ali evo jedan još bolji koji obavezno treba pročitati.

http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/backa/sombor-povecan-broj-primalaca-socijalne-pomoci_887731.html

Kod nas ovdje trenutno je u trendu na brzaka kupiti diplomu med. sestre, ako vec se nije pohadjala srednja medecinska, i zdimiti u dojcland. Naravno nece se tamo raditi kao ''klasicna'' med. sestra, nego treba neko da svapskim bakutama i cilagerima mijenja pampers, i pere usrani supak. Bilo koga od istih, ako pitas gdje i sta radi, odgovor je- staracki dom. Dakle ciscenje govana, jer nece svabica to da radi za 1500 ojri. To su skoro iskljucivo mlade djevojke, neudate, ili mlad bracni par, jer pobogu sta ce svabi neka polovnjaca koja je vec pocela da poboljeva, pri tome te iste djevojke ako su ovdje i udaju se ovdje odmah hoce da brisu u grad, pa moze i kao podstanar. Nesto je ovdje debelo trulo i smrdljivo, a ne bih rekao da je sve bas do egzistencijalnih uslova. A sto se tice nataliteta- naka nam je bog na pomoci, ili drugacije receno- najebali smo kao nacija.

Pratim ovu temu od kako se aktivirala, i u više navrata sam htela da reagujem, ali sam se uzdržavala jer svaki put bih burno reagovala. Čupa je jedina žena koja se uključila i iznela veoma korektno mišljenje. Bilo je tu još par inteligentnih zapažanja, međutim utopili su se u masi nebuloza, izgovora, i kao i obično traženja krivaca u drugima.
Da počnem od ovog stava koji mi uvek povuče živac kad pročitam: na zapadu su uslovi idealni za osnivanje porodice: uređen sistem, primanja na decu, dobre plate, dobri uslovi za život....da ne dužim hvalisanje.....sve idealno. Zašto onda u zemljama zapadne Evrope prosečan broj dece po ženi ne prelazi 2?

S obzirom da je ovo poljoprivredni forum, polazim od tačke da je većina učesnika foruma u tom segmentu, to jeste da poseduju svoje parče zemlje i da im je glavni prihod od poljoprivrede. Neko je prethodno naveo podatak (koji inače poljoprivrednici i ovde i na zapadu veoma često koriste): 1 poljoprivrednik hrani 1000 ljudi....Kako onda ne može da prehrani svoju sopstvenu porodicu!
Osim toga, hvalisanje zapada ide toliko dobro, da zavidite zapadnim poljoprivrednicima. Samo ću da vam navedem zvanične podatke iz kraja 2017 godine za Francusku: prosečna plata poljoprivrednika za prošlu godinu je oko 1080 evra, a skoro polovina zarađuje manje od 350 evra mesečno. Još jedan poražavajući podatak koji vam naši mediji nikad neće objaviti: svaki dan u Francuskoj jedan poljoprivrednik izvrši samoubistvo.

U većini slučajeva zapad hvale oni koji nisu kročili u njega (baš kao i oni koji nikad nisu kročili u grad koji savetuju decu da beže sa sela, jer je eto život bolji, lagodniji u gradu).
Da se ne zavaravamo, prva generacija koja ode na zapad, većinu svog života provede u "lošem" okruženju ne shvatajući uopšte sistem u kom žive: okruženi su siromašnim stanovništvom koji se tu slio iz svih ostalih mogućih zemalja, žive u svom nekom hibridnom paralelnom svetu: u najsiromašnijim kvartovima, rade najlošije poslove i teše se činjenicom da im je eto plata 3 puta veća nego u Srbiji (ali života što se tiče, oni sa tom 3 puta većom platom mogu da žive isto kao i oni u Srbiji sa 20000-30000: dok plate stan, hranu, režije, pa ne ostane im ništa, ili jedva sastave kraj sa krajem: pričamo o gradu, znači hrane što se tiče zaboravite luksuz. Meni se svodi na makarone, pirinač, i ostale jeftine proizvode koje uzimaju na najnižim policama supermarketa.
Kad već uđu malo u sistem (srede papire) nađu stalan posao, većina se zaleti i odmah kupi kuću/stan na kredit. To znači da se standard porodice za to vreme ne poboljšava: novac koji je išao za kiriju, sad ide za ratu za kredit. Meni ostaje isti, meso se retko nalazi na njemu, traže se akcije u supermarketima. I najčešća diskusija među tom populacijom i jeste koliko šta gde košta, ko je gde našao najpovoljniju aferu.....raspoloživa sredstva za "zadovoljstva" takođe ista: ravna nuli....nema tu ni za restorane, ili ono kad baš pukne film, jednom u 5-6 meseci, kad je bračna atmosfera pri eksploziji, pa nek' ide i u minus, u pm, jednom se živi....ni za bilo kakve druge izlaske....o izložbama, muzejima i ostalim kulturnim dešavanjima da i ne govorimo.
Dolazak u Srbiju jednom godišnje, ali se zato ovde priča sve najbolje o tom životu....niko neće da prizna kako se zaista živi. Važno je da se napomene iznos njihove plate, kako bi našim ljudima ovde počela da curi pljuvačka iz usta....jer oni jadni pomisle kako bi oni mogli da žive OVDE sa tim parama. Kako tamo imaju kuću/stan....ne imaće za 20-30 godina, kad otplate kredit (ako do tad u njihovom idealnom životu ne izgube posao, ne razvedu se....ako, ako, ako....do tad je ta kuća/stan bankin jer je naravno pod hipotekom!)
Da završim izlaganje sa ovim podatkom koji nas vraća na temu: na zapadu je stopa razvoda 50% a među migrantima (među koje i mi spadamo) je znatno veća...jer su žene sklonije asimilaciji i primanju zapadnjačkih sistema vrednosti...što znači opet da zapad nije idealno mesto ni za stvaranje porodice, a pogotovo ne za stvaranje solidne, zdrave porodice.

Izvinite što sam se raspisala ovoliko, ali sve ovo navodim iz ličnog iskustva, i sa najboljom namerom. Da bar neko od mladih iz ovog mog izlaganja otvori oči i prestane da se zavarava da je bežanje bolje od suočavanja sa realnim životom.

Drago mi je da se i dame prikljucuju ovoj temi ,nas moze spasiti samo istina da rascistimo ko smo sta smo i gde ocemo a gde necemo da idemo podvucemo crtu i onda mozemo ponovo da stvaramo drzavu i povecavamo natalitet a kad to uradimo i Bog ce biti na nasoj strani.Mozda deluje kao palamudjenje ali ja tako mislim ,drugacije se necemo pomaci

Sta sam preterao?Poenta price je sve manje je dece i drzavljana Srbije.Oni sto su otisli preko vise se nevracaju nazad.Te dnevnice od 1000 din i plate od 200e sto svi navode su malko povecane u poslednje vreme a verujem da ce biti i vece u ovoj godini jer radnika NEMA.Kod mene je 40.000 plus prijava kad nerade a naguraju i na 80.000din.Isto je i kod tebe u selu kod tepavca :ppozdrav:

Sta sam preterao?Poenta price je sve manje je dece i drzavljana Srbije.

Na onaj prošli post sam mislio ne na onaj u kojem govoriš da nas je sve manje tu si potpuno u pravu,ono što ja govorim jeste da treba pronaći i rešiti uzrok odlaženja,niko normalan ne voli da mu se država prazni i raspada pa tako i ja,ali se moramo suopčiti sa činjenicom.Moje je mišljenje da su uzroci loš standard i kvalitet života,što sam potkrepio i onim linkom za Sombor ,a tvoj ili vaš stav je da je u pitanju ,strah kukavičluk i želja da se služi u drugim državama umesto svojoj, vreme će pokazati ko je u pravu ali se bojim da nas do tad neće biti baš puno da o tome raspravljamo.
Evo još jedan primer da potkrepim moje stavove, prijatelj koji je sticajem okolnosti živeo i radio u Rumuniji mi je pričao kakav su oni problem imali sa medicinskim radnicima,doktori i osoblje su masovno počeli da odlaze iz zemlje zbog malih plata i loših uslova (isto kao i kod nas) do te mere da su ostali bez ljudstva za minimalni obim posla,sve su pokušavali ali bezuspešno,onda je vlada preko noći odlučila d ai mpoveća plate 3X ,i gle čuda više nikom nije palo napamet da ode.
Što se tiče ovog primera za plate ,bolje nađi nekog drugog ,njega a i većinu njegovih zaposleni znam vrlo dobro,takođe i njihove plate i uslove pa bolje da ne pišem svašta.Ali evo samo jedan primer šef u pekari ujedno i radnik koji radi bukvalno sve i još prati i odgovara za ostale ima 32000 din.

Шта нам ово говори?
Информер: Српкиње и Молдавке највише гледају порниће у Европи. Наше су вицешампионке, 35% а Молдавке 38%. Са Македонкама су светске шампионке на тему "маторке".
Др. Јован Марић каже да је то генетски и да "Српкиње имају много веће склоности ка сексу и свакодневну потребу за оргазмом".
Па где су онда ту трудноће, макар случајне? Нешто ми не штима.

Nazad
Vrh