Kajsija

Da dodam ove kajsije su krupne, socne da cure, slatke i kisele, kostica manja obla i teze se odvaja, oko kostice je tvrdo tkivo nalik breskvi, nema sanse da su one rane imao sam ih

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Meni se isto desilo sa svicem u tresnjama pre 10 dana.

Bilo je dovoljno toplo da se brzo susi, ali je pala posle sat vremena maks. Bas pljusak bas ispiranje.

Posto te sorte prosle godine nisam prskao od precvetavanja, jer su imale simbolicno roda pa da vidim dal trule, istrulilo je sve a ova godina je slicna sa padavinama, temperaturama, kolicini ispucalih plodova na tim sortama, mislim da cu za vikend moci da kazem okviran rezultat.

Brao sam danas tresnje, svic je itekako dao rezultata iako je pala kisa posle tacno sat vremena. Temperatura je bila preko 20, 25 i suncano. To je bilo prosli utorak znaci tacno 10 dana karenca 7
Uopste nema trulih, cak ni pukle koje su samo na mestu puca zazelenele al ne trule, ima naravno al tek poneki plod na ponekom stablu,zavisi od sorte.

Ove godine mi cale kaze da kod mene nema skoro pucanja na par starijih tresanja koje imam (to sto nema velikih naprslina ne znaci da nema mikronaprslina ida to nece da puca ksnije u transportu), a nema nesto ni trulih tresanja (kojih je prosle godine bilo mnogo vise) a kisa takoreci neprestano pada od 20og Maja kod nas, mozda je u tih 20 i kusur dana bilo 3 dana da nije pala (a i kad nije pala, ujutro je bila rosa po liscu), ali je zato odmah sutradan pala ako jedan taj promasi... Tako da mislim da je ove godine manji problem sa pucanjem posto je ranije krenula kisa, i bio je konstantno hladniji period tokom ovih kisa, pa nije naglo tresnja nagurala vode u plod da puca (a kad pukne, onda i truli jelte)...
Tako da je pucanje i truljenje mnogo manje i na neprskanim ove godine..
Drugi slucaj, cale prskao pre koliko dana mlade tresnje, i jedan deo zavrsavao i kisa mu pala odmah usred prskanja, u tom delu su letorasti na vrhovima pojedeni od insekata mnogo vise od ovih koje su ranije (pre kise) oprskane tako da je izgleda cak i jedan sat verovatno dovoljan ako je OK susenje preparata...Moja logika i iskustvo dosad je 2 sata pred prskanje minimum pre kise, ako bude manje, ponavlja se prskanje cim moze, da se ne rizikuje..

Poslednja izmena:
Sad me je fejsbuk podsetio slika na danasnji dan pre 2 godine.. Pune gajbe kajsija za otkup, to mu dodje taman zaklopaca da je ranija i da nisu rane kajsije, al sad kad pogledam moje tu nema 3 ploda po stablu da se crvene kako treba

Pa ove godine je temperatura bila 15-25 stepeni u Junu a ni maj nije bio nesto topao, to je za par stepeni nize od proseka za jun i maj, tako da sve kasni makar nedelju dana, mozda i vise, u odnosu na normalno vreme zrenja...

Kao i uvek trgovci zarade vise nego mi koji proizvedemo.Znaci oni uzmu cisto bar 50 do 100 dinara po kilu.Inace kod mene lije kisa, ako ovako nastavi moracemo naredna 2-tri dana (a javljaju non -stop kisu) ponovo prskati trulez.Berba nece poceti bar kod mene jos 15 -ak dana .Sunca nigde na vidiku.

U nedelju prodao preprodavcu prve rane kajsije po 150 din. Trazio je da ih ne klasiram nego sve zajedno. Ali sta vredi kad ih je mraz debelo proredio. Za prvo branje jedva 3 gajbe.
Nego primetio sam da dosta pucaju od previse vlage. I to ne samo rane koje sada zriju vec i zaklopacka ruza koja jos nije ni zarudela.
Kakva je situacija kod vas? Narocito me interesuje stanje ko ima ruzu.

Nisam primetio na ruži neko pucanje,više imam na ns4 i kasnocvetnoj pucanja nego na njoj.Verovatno što su plodovi ogromni, mislim da će svaki imati preko 90 grama.Počeću brati u subotu pa ću izneti neko tačnije stanje.

Sto se tice preprodavaca ovo definitivno nije godina za njih prvo nema robe,drugo roba je mnogo skupa nemoze da ide sa ekstra zaradom kao kada je rodna godina trece roba je puna vode i ranjiva a nije ovo ni kvalitet za izvoz a ovo je godina za farmaceutske kuce jer proizvodjaci prskaju protiv truljenja nenormalno i kada je suva godina a da ne pricam kada je ovolika voda. Medjutim visoka cena do kraja berbe ce malo ublaziti posledice mraza

Kod mene moze po neki plod po stablu da se pojede ali su i dalje tvrde. A dobro je i ispalo jer sam se plasio za karencu koja istice u petak tj preksutra, 14 dana za switch.

Na jednoj domacoj stablo staro preko 30 godina pomalo opadaju i nasao sam u jednom plodu da je kostica u paucini bele budji, bukvalno kostica truli pa zahvata plod okolo, ne znam dal sam to do sad video, prskane su sve redom bakar i 1 put monilija (u balonima pa pade sneg mozda je to) i 2 put trulez, mada da dodam cale je prskao novom akumulatorskom, to su bacene pare, pa je pitanje da li je svaki plod obajao
A da dodam i da to stablo nije top forme, npr supljikavost lista tj tackice po plodu i slicno su neizbezne, hronicno je zarazeno prskam 10 godina i nista.

Jos da kazem njiva prekoputa moje su kajsije i ima cenim 80 posto od moguceg tj punog roda, znaci bice ove godine robe taman za nase trziste, ali se ceni ne nadajte ali ne skidajte ni gace, naberite samo tehnoloski da je zrela tj tvrdja a obojena da zeleno ostane kao mali prst da stavis na plod sirine, ona se opusti i dozre brzo ali moze i dan dva da vam stoji takva ako se ne snadjete, ova godina je meni za tresnje pokazala da malo tvrdji stav sa cenom prodje ove godine, mada je tresnja zez jer gledas da je ne vracas kuci tu kajsija ima prednost.
Izbegavajte da vam noće u kolima i slicno svaka tacka postane modrica, negde na hladnije

Poslednja izmena:
Evo vidite koje muke ja imam
Najzrelija i najzelenija parcela, ista sorta - Ruža.
d6d2250f29e600fd432a15a7c30606b2.jpg
ce0b0c1bb9c85ebf882833a4de00b0b9.jpg
d3e3c7bdc18503aad94d4b07377568db.jpg
7f909d71f2291200a3e4179cd365ebd0.jpg
2b53b1a3985c71dcde4ab39dc0cf4558.jpg
0ad49764d343fb826e1bf0858636de60.jpg
f5ff0dbf65780dade3fc80df29093592.jpg
799ad8dcbe4f4066f46f547fb1d897c6.jpg

Ni sa čim. Ranijih godina sam dodavao Ca 2-3 puta, ove godine baš ništa. Ima ispucalih, ali vrlo malo za sada, 1-2 posto. Kiše je bilo baš mnogo.
-------------
A nisam ništa dodavao jer sam vršio testitanje pre dve godine, čini mi se. Na jednoj parceli od 4.5ha sam na oko 75% dodavao kalcijum 3 puta, a na 25% ni jednom (u toku sezone). Rezultat - potpuno isto su izgledale, nikakve razlike nije bilo u pucanju!
Ne znam šta bih pametno rekao o hemiji, mnogo toga je neophodno, to da. Međutim, mnoooogo se preteruje, uvaljuju nam bar par bespotrebnih prskanja, to je sigurno.
A tek sa ovim šećernim vodicana šta nam rade, to je čudo! Tu spadaju, razne zaštite od mraza, aminokiseline, preparati protiv pucanja pokožice, razne prihrane... Vrlo malo, ili ni malo koristi, a ni štete doduše, osim za džep!

Poslednja izmena:
Poštovanje, imam opet pitanje u vezi sa formiranje krune, tj. orezivanje kajsije prva godina. Pitao sam ovde za proletnje orezivanje, sada je došao red za ovo letnje. Da vas podsetim da nemam iskustva i da sam prvi put u priči oko voća. A sam sam uz vaše savete na proleće orezao, prva godina.
Sadnice su visoko kalemljene na https://poljoinfo.com/threads/kako-formirati-kajsiju-na-posredniku-prva-godina.18540/#post-1510924, neke sadnice su imale prevremene grane a većina nije. Neki su mi rekli da ove godine prekratim samo te grane i skinem te sitne grančice (mislim proletnjom rezidbom) i da ove godini ništa više ne radim. A pitanje je kada da se formiraju skeletne grane?
Skratio sem na proleće i sada je izrastao veliki broj mladara, baš veliki broj, da li treba da odaberem tri skeletne a ostale da skinem ili ne? I kako da se uradi na onim voćkama koje imaju uglavnom dve prevremene grane, neke imaju tri ali retko koja, najviše je onih koje imaju samo jednu uspravnu granu. Mogu eventualno da postavim slike. Sorte su nsrodna, ns4, buda, kasnocvetna. Hvala na odgovorima

Ovde sam postavio temu i imaju slike kao izgledaju posle orezivanja na proleće: orezivanje

Poslednja izmena:
Daj ti fotke kako to sad izgleda, dzaba beseda

Malo sam više slika postavio, nadam se da nije problem. Potrudio sam se da uhvatim ugao da se vidi gde im jedna grana a gde sa prevremenim i koliko. NS4 su nekako najmanje razvijene, prepoznaju se.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh