Prskanje 7 dana pred berbu jedino ima smisla i bitno je za prodaju plodova za konzumaciju, i pogotovu je bitno ako je kisovit period u samom periodu berbe ili neposredno pre njega... Onda obrani plodovi mogu dosta vise dana da izdrze u transportu dok se ne prodaju tj. pojedu.. Ti Oktopode tvoje koristis za preradu ako sma lepo razumeo tako da ne vidim neku svrhu ni da prskas pred ili blizu berbe...
Inace 3 nedelje i vise pred berbu po mom misljenju nema nikakav poseban efekat na trulez psole berbe (posle 3 i vise nedelja vecina preprata nestane sa plodova, pogotovu ako je kisa, ako vecina ne bi nestala, onda karenca od 7 dana ne bi bas imala smisla), protiv trulezi se stiti na 7 dana odgovarajucim preparatom (sa karencom od 7 ili manje dana naravno)... Plod je najosetljiviji na trulez pred samu berbu i posle berbe (sto je zreliji, to je osetljiviji ako padne kisa) i ako bas tad ima kise tj ako je povecana vlaga, sto je dalje od berbe (mladji plodovi), osetljivost na trulez je mnogo manja ili je i nema...
Opet, ko sto rekoh, ako plodovi posle berbe ne stoje puno, tj odmah se "utrose"" za sta god to bilo, najcesce ne morate ni da prskate (tj skoro isti je efekat ako oprskate mesec dana pred berbu i ne prskate uopste) tako da mislim da vecina vas ne mora da se trudi oko trulezi mnogo zbog nacina upotrebe plodova (svi koji prskate redukovano, za neki vid prerade to proizvodite ako sam lepo razumeo, a tu je utrosak plodova mnogo brzi nego kad se transportuju za konzumaciju)..
I sto Pele kaze, kad slabije rode, nema ni dodirivanja plodova, pa je teze da se zaraze podovi, brze se suse... Medjutim, kad slabije rode, onda insekata ima vise po jednom plodu (ili ptica, ili sta vec sve ostecuje plodovoe), pa je veca verovatnoca da to malo sto je ostalo bude ubodeno, pa treba paziti i na to (ako nije zasticeno tokom vegetacije od insekata, moze i to da bude problem)...
Da budem iskren, ako se dobro secam meni su pretezno trulili (cak se desavalo kasnije i sa prskanjem protiv trulezi, ali znacajno manje) plodovi koji su ubodeni od strane nekog insekta, tako da sa prskanjem na 7 dana i to u vecini slucajeva spreci (jbg, obere se i neki plod sa crvom, neki bude ostecen od ptice ili cega vec, bude malo ostecenje pa se ni ne primeti pa i to ode u prodaju onako na gomili, a ako nije prskano, ti plodovi brzo pocnu da trule (pogotovu kad je bilo kisovito tokom berbe) pa onda zahvate i one zdrave kad su tako obrani na gomili u gajbici)..
Vidjao sam da u gajbici koja ostane sticajem okolnosti par dana kod mene u podrumu za jelo (to je bilo znacajno pre prskanja protiv trulezi pred berdbu), nekad i posle 3 dana zna da bude pola gajbice trulo pogotovu ako je brano u kisovitom periodu tako da mozete da pretpostavite da se slicno desi i kad se nadju u prodaji (duzi je period dok ih neko ne pojede, svi ih neko vreme drze upakovane zajedno (i proizvodjac, i prodavac na tezgi ili u hipermarketu, pa i onaj ko kupi), ne pojedu se bas za dan)..Prskani 7 dana pred berbu Signumom su ostajali u podrumu i preko nedelju dana, retko koji je pokazivao znake trulezi..
Ko sto rekoh, ovo je direktno iskustvo za breskvu, ali ne vidim da bi moglo da se drasticno razlikuje za kajsiju, vise su slicne vocke nego sto se razlikuju..