Na zalost, ne mogu bas da se slozim s tvojim ramisljanjem posto ne vidim da ima osnova ni u nauci ni u praksi pa moram da te ispravim, posto i drugi citaju sve ovo...Ja sma uvek za to da u svemu treba poceti od onoga sto nauka i praksa kazu, pa onda to malo prilagditi svom slucaju (posto svako ima neke specificnosti) ako se ukaze potreba.. Generalno sam da se izbegava da se radi suprotno od onog sto naua i praksa kazu (osim ukoliko ne postoji jasan i jak razlog i ako je slucaj toliko specifican, pa se generalna uputstva nauke i prakse ne mogu primenjivati, ali to je u principu retkost i vecina slucajeva nemaju neke tako ekstremne uslove)..
Evo na primer linka knjige (starija je, ali bilo koja druga moze da se konsultuje, siguran sam da su preprouke manje vise slicne) o djubrenju:
www.dropbox.com
Na strani 129 imas neke preporuke za kasjiju konkretno.. A to je da se KAN unosi u januaru i februaru da bi ga kise i sneg koliko toliko uneli u zemljiste sto blize korenu biljke i da ga tu ima vec kad krene vegetacija i cvetanje... Djubrenje KAN-om u cvetu i kasnije po meni nema nikakve prednosti u odnosu na djubrenje u januaru i februaru i taj KAN ce stici u koren za mesec dva najranije pa nema nikakve velike koristi za samo cvetanje i pocetak obrazovanja plodova i porast letorasta ako se unese posle cvetanja...Doci ce tek negde krajem maja i u junu do korena (u zavisnoti od padavina, mozda i pre, a mozda i posle) osim ako nemamo neku peskusu od zemlje koja nema gline da veze hranjljive materije (a vecina nasih zemljista su generalno teze ilovace i glinuse tj smonice, redje ima lakih)...
Drugo djubrenje KAN-om je posle berbe, to su i malo manje kolicine, da se biljka obezbedi azotom i da napravi rezervu za zimu... Pitanje je koliko je bitno i uspesno ako je suvo vreme, ko sto je kod nas cesto slucaj, ali eto, to je preporuka... Ja ga licno nisam nikad primenjivao u vocu zbog suse, ali ko navodnjava ili u kisnijim godinama, moglo bi da bude korisno...Ako je susa, moze se oprskati lisce sa tecnim rastvorom ureje, to se preporucuje...
Ostala djubriva (kalijum i fosfor) idu u kasnu jesen ili ranu zimu (novembar-decembar, mada mzoe i oktobar ak ose ranije zaorava vocnjak pred zimu), i zaoravaju se da udju sto dublje u zemlju i sto blize korenu, posto su relativno slabo pokretljiva...
E sad, ako razmisljas (ili na neki nacin znas) da azota ima vec dovoljno u zemlji, onda se postavlja pitanje zasto ga unositi uopste ako ga ima toliko puno (azot ima svoje optimalne kolicine, kad se pretera onda se dobije nepotreban bujni porast i smanji se rodnost, biljke su osetljivije na bolesti i na mrazeve, tako da treba izbegavati da se preteruje sa azotom, i dodavati ga onoliko koliko je potrebno... A to se prezicno odredi sa analizom zemljista, i jos preciznije sa analizom lista, a ako je to nedostupno, onda generalni porast mladara i bujnost mogu da kazu jel imamo puno ili malo i onda korigovati djubrenje prema tome... Treba uzeti u obzir pri proceni koliko ima azota da biljke sa slabim rodom jace rastu, i obrnuto, a i u susnijm godinama je i prosecno manji porast naravno...
Sve u svemu, sustina je da je najbolje za svo voce azot dodavati u drugom delu zime (i to u KAN formi koja se brze rastvara, urea ima i nedostatak da se sporo razlaze tj sporije bude dostupna bljkama, pored toga sto je urea kiselo djubrivo i jedino bi ga koristio na nekim alkalnim zemljistima), da bi dosao koliko toliko do korena uz neke prosecne padavine...Ako je malo vise od proseka padavina ko sto je ovo prolece na primer, onda i u martu moze da se djubri na manje do mesec dana od cvetanja, ali u vecini godina januar-februar su verovatno najoptimalniji rokovi za djubrenje azotom ( i kalcijumom iz KAN-a, posto je i on jedan od najbitnijih na kiselim zemljistima, kakva su vecina kod nas)...