U pravu si, za captan kod nas pise da je 21 dan za kosticavo voce, a u Americi pise 1 dan pre berbe (znaci 24 sata) za svo kosticavo voce (plus oni koriste vece kolicine po hektaru)..
Posto je to koriceno zadnji put pre 2 godine (zasad breskve je pokrcen 2018te) pa sam ocigledno zaboravio detalje (mislio sam da je 14 dana), onda smo sigurno radili zadnje kaptanom na oko 21 dan, kako pise po karenci, a posle 2 puta signumom ili nesto slicno, na 14 i na 7 dana (za signum je 7 dana kod nas karenca za kosticavo voce, u americi je isto 1 dan koliko se secam)..
Kaptan je uvek koriscen zajedno sa kumulusom u breskvama, u proseku na 14 dana medju prskanjima tj zavisno kako i koliko pada kise, pa se dobije kombinovano dejstvo na sve bolesti, manje vise, i onda smo koristili i slabiju dozu cini mi se (200g na 100l, umesto 300 koliko je gornja preporcuena, a kumulus je isto isao sa poludozom nekom (najniza preporucena, dal je 0.2 ili 0.3, ne secam se sad tacno, ali znam da je najniza preporucena)..
Sto se tice trulezi u berbi, zavisi najvise od godine... Ako je tad vreme suvo i toplo, i ima malo ili uopste kise, onda i da ne oprskas, bice sve OK... Ali ako je kisovita godina, pogotovu na 14 i manje dana od berbe, onda ce stete biti znacajne (moze i preko 50%) ako se ne prska pred berbu (u skladu sa karencom naravno)...
Nikad necu da razumem tolike razlike u karencama i kolicinama izmedju Amerike i Evrope... Pogotovu ako evropljni imaju strozije zahteve (a uglavnom imaju) kako je onda moguce da sa americkim nacinom primene pesticida, da mogu da se prodaju na evropskom trzistu s obzirom da se uvek testiraju na ostatke.. Jeste slucajan izbor, ne testira se bas svaki plod, al opet, to traje desetinama godina sa razlikama u uputstvima i dozvoljenim ostacima... Da postoji problem sa tim ostacima, to bi se razvlacilo po novinama i bilo bi zabrane uvoza (mozda ih i ima, ali licno ja nisma cuo da je nesto na visokom nivou)...
Evo primer da smao vidis kolike su to kolicine u pitanju, u uputstvu za kajsiju pise ovako (preveo sam sa engleskog, i sa imperijskog na SI sistem jedinica):
Staviti od 3.4kg do 5.7kg kaptana 50 (onaj sa 50% sadrzaja aktivne materije), u 200 do 2400l vode po hektaru (na engleskom je ovako, cisto ako neko hoce da proveri sam: "Apply 3-5lbs. Captan 50 wettable powder per acre in 20 to 250 gallons of water using ground equipment"
Ako se nase uputsvo sa koncentracijom od 0.3% (veca preporucena doza) prevede na kolicinu po hektaru uz utrosak vode od 1000l, kolko se kod nas preporucuje,onda to iznosi oko 3kg po hektaru (a njhova najniza preporucena je 3.4kg po hektaru).. Za breskvu je to oko 9kg po hektaru u americi, a kod nas je isto oko 3kg i za breskvu, pa vidite koliko je veca razlika...
Evo i jedne table za borovnicu na primer koja pokazuje razlike...za Captan na primer i nije toliko velika razlika izmedju evrope i amerike (evropa MRL je 15, a u americi je 20)...
a evo i neke liste za breskvu na primer...