Zahrije, ne bi trebalo bas toliko malo za roze balone iz prostog razloga sto su nocu niske temperature, cak i ispod nule, to ce da uspori sve... Po meni je realno da se desi ko pre par godna cvetanje kajsije najranije tamo negde sredinom marta ako se oduzi ovako toplo preko dana, a nocu ce sigurno biti hladno...
Kad je vedro, tj kad ima uslova za visoke temperature preko dana, onda je takodje i hladno nocu, zbog radijacije se zemlja brze hladi nocu, pa to malo kompenzuje stvar i zato ocekujem da te nocne niske temperature uspore vegetaciju koliko tolko...
Pogledacu kako se kretala temperatura (mislim da je bila 2017ta) kad je kajsija cvetala 15og marta, pa cemo da uporedimo sa ovim vremenom sad...
A po prognozi se ocekuje u sledecem periodu i malo zahladjenja, sto bi trebalo da uspori sve (pod zahladjenjem mislim na nize dnevne temperature, ne na neke veece mrazeve kojih nadam se nece biti)...
P.s.
Evo slika sa stanice kako se kretala temperatura u fbruaru i martu 2017te... imalo je dana i kad je preko 20 stepeni bila, mozda vise od pola perioda je srednja temperatura bila cak iznad 10s... od druge dekade februara je bilo znacajno toplije od proseka, a po slikama sam video da je 15og februara cak bilo jos uvek snega koji se tad negde otopio...ovo je po meni bilo mnogo toplije od bilo koje godine, pa smo i imali cvetanje sredinom marta (moje slike kazu da su roze baloni bili 15og marta pred smao pucanje, a vec 18og se videlo dosta otvorenih cvetova...
Februar 2017ta
Mart 2017ta
Evo napravio sma i link za srednju dnevnu temperaturu u period Februar-Mart 2017te, ovo bolej pokazuje kolika je bila srednja dnevna i koliko je bila iznad proseka..crvena linja sa tackama predstavja srednju dnevnu temmperaturu po danima...kao sto se vidi, u proseku je od 15og februara bila temperatura malo iznad 10 stepeni, sto je oko 4 stepena vise od proseka za to doba...
A evo i linka koji sma naknadno nasao i dodajem ga, ovo je 30-todnevna prognoza sa RHMZS... nema nekih negativnih pikova a ni vecih pozitivnih (ovo je za Kragujevac, ali slicno je manje vise i za ostala mesta) i temperatura je cini mi se malo u proseku toplija nego sto je visegodisnji prosek (za februar je visegodisnja prosecna temperatura oko 2 stepena za Krusevac na primer, a martovska je prosecna oko 6.6 stepeni i kad se vide prosecne najnize i najvise za mesece, bukvalno ispada da trenutno Februar ima prosek Marta), tako da po ovome izgleda da ipak mozemo da ocekujemo ranije cvetanje, nesto slicno ko 2017te sto se desilo oko sredine marta ili nesto malo kasnije...Naravno, ako bude hladnije od ove prognoze, i ako bude hladnijih pikova, onda ce cvetanje da se pomeri na zadnju dekadu marta, sto je vec blizu normalnom vremenu cvetanja (u mom kraju za kajsiju je kraj marta nesto normalno kad ona cveta)...
www.hidmet.gov.rs