ovo sto kaze Zaharije gore je jedan od nacina borbe protiv apopleksije, ja bi uzeo u obzir jos par stvari...Sve od ovoga dole pomenutog pomaze, nesto manje a nesto vise, ali nece da skodi sigurno...Stvari su nabacane bez nekog reda (nije prva najbitnija, i obrnuto) nego su date kako su mi padale na pamet...
Izbegavati zimsku rezidbu kolko moze i raditi sto vise letnju (ili ako mora zimska, raditi je sto kasnije u prolece, kad krene vegetacija, ili sto ranije u jesen, pre nego sto opadne svo lisce, pred kraj sezone dok je jos uvek suvo, i obavezno premazati (ili oprskati ceo vocnjak) rane bakrom sto pre posle rezidbe), izbegavati rezidbu uopste po vlaznom vremenu, kad god da se reze, odrzavati stablo zdravo i u dobroj kondiciji (prskati kad treba protv bolesti i prihranjivati mineralima/djubrivima), kalemiti preko posrednika (pomaze i da ramene grane budu od posrednika ako moze, ali to moze jedino ako se kalemi na mestu, niko nece da proizvodi i prodaje takvu sadnicu), polivati leti kad je velika susa, ako se ima vode, onda u oktobru uraditi prskanje bakrom kad opadne 2/3 lisca, manje vise (to je Zaharije vec rekao)...Ako se vidi smola na nekoj grani, onda preventivno mora da se odsece sto dalje od mesta smole zdravi deo grane prema deblu, i da se premaze bakrom rana, da se spreci zaraza sa Pseudomonas bakterijom (koja je jedan od bitnih uzrocnika apopleksije, ali ne i jedini)..To uklanjanje obolelih grana obavezno raditi u toku vegetacije, kad je suvo, u toku leta...
To su po meni glavne mere borbe da se SMANJI apopleksija, ne moze da se spreci...
naravno, i druge mere, kao sadnja na gornjim delovima brega gde nema mraznih dzepova, i parcela da ima blage padove (na primer ne saditi u uskim i zatvorenim kotlinama i sl), birati zemljiste koje pogoduje izabranoj podlozi (ako je krecno, ide neka kombinacija podloga napravljenih od badema, ako je mnogo tesko zmeljiste izbegavati dzanariku itd)...