Aj da pokušam objasniti.....
Overdrive,po naški overdrajv,mu dodje nešto poput šaltanja zec-kornjača kod MTZ-a ali ne mehanički nego elektro-hidraulično. Ako dobro znam veći Ursusi imaju multipower a to bi bilo nešto najpribližnije ovom overdrajvu. Barem mislim da taj multip. radi kao i overdr. Evo ovde može da se vidi kako izgleda manuelni menjač sa nadogradjenim overdrajvom a i da se pročita,ko divani engleski.
http://www.spannerhead.com/2011/10/29/technical-curiositiesthe-laycock-de-normanville-overdrive/
Elem,da pokušam objasniti. Svaka brzina ( menjač sa 4 brzine,a dužine kao da je 5brz) može da se "produži"-promeni u jednu brzinu više (ne u 100% razmeri ali nekih 80%,da) ali bez pritiskanja pedale kvačila,bez menjanja brzine(šaltanja) i bez oduzimanja gasa tj bez usporavanja. Npr peglaš auto 3brzinom (može i u nekoj drugoj,ali sam ovu uzeo za primer) u višim obrtajima i krenuo si da pretičeš npr neki auto,ali više motor nema snage da ubrza i već je situacija kritična tj treba ti brza promena u viši stepen i mogućnost da se isčupaš iz "makaza" a klasično šaltanje ima gubitaka i to će te samo usporiti.... E tu dolazi do izražaja overdrajv jer aktiviranjem (ili ručica kod volana ili klasičan prekidač-taster,zavisi od auta) dobijaš bolje ubrzanje,baš zbog one razlike od ~20% izmedju prešaltanog višeg stepena i aktiviranog overdrajva, i još ne gubiš na ubrzanju i predjenom putu jer nema onog pritisni kvačilo,prebaci u viši stepen,pusti kvačilo.... Neko nespretnije šaltanje,omaška,pogotovo izmedju 2 i 3, i eto "problema".
Isto tako može i obrnuto da se koristi overdrajv. Recimo voziš auto u toj istoj trećoj brzini (opet napominjem može bilo koji stepen prenosa) pod overdrajvom,ali u nekim nižim obrtajima motora,krenuo si da pretičeš ali nisi dobro procenio situaciju motor nema snage da te izvuče,davi se.... Jednostavno isključiš overdrajv i motoru je značajno lakše da povuče a gubitaka nema jer nema onog klasičnog šaltanja. U ovakvoj situaciji veoma podseća na onaj kick-down što imaju auti sa automatskim menjačem....
Nzm možda sam komplikovano objasnio ili pak nisam ni objasnio ali može na netu da se nadje stručnije objašnjenje. Sve u svemu možda je ta kombinacija manuel+overdrive preteča nekom od ovih novih fensi getriba,ne znam ali kad se potegla tema oko menjača setio sam se da pitam dal je možda neko vozio ili posedovao takav auto ali izgleda da sa ovog foruma tj oni koji prate temu nije niko. Mi smo takav menjač imali u Opel Rekordu a izgledao je otprilike ovako i bilo ga je zanimljivo voziti.
http://www.google.rs/imgres?imgurl=...ICoDQ&ved=0CAIQxiAwAA&iact=c&biw=1024&bih=640