Kada niste u traktoru, vozite

Ovo što je postavio zombi666, nije direktno uzročnik posledica punog gasa hladnog motora jer se vidi po "gareži" tog cilindra da je taj motor jedno vreme vožen sa "nekim nedostatkom" a i ventili na tom cilindru nisu isti kao na ostala 3 što znači da je taj "sklop" već rađen tj; imao je majstorsku intervenciju.
Pre bi rekao da je komad karike izudarao glavu odole a i da je otišao pod izduvni ventil koji je potom nagoreo i............kraj.

PA skoro vecina (uglavnom stariji ljudi koje ja poznajem) kad upale auto ili bilo sta nabiju pun gas.... Ja ne razumeme zasto ali ajde... Ja cim upalim auto ili traktor odmah ga pustim na ler da podigne pritisak ulja i malo da odradi.. PA voznja...

Nisam se lepo izrazio... Mislio sam skoro sve koje poznajem uglavnom stariji ljudi,kojima se tesko ensto moze dokazati...

Ovo što je postavio zombi666, nije direktno uzročnik posledica punog gasa hladnog motora jer se vidi po "gareži" tog cilindra da je taj motor jedno vreme vožen sa "nekim nedostatkom" a i ventili na tom cilindru nisu isti kao na ostala 3 što znači da je taj "sklop" već rađen tj; imao je majstorsku intervenciju.
Pre bi rekao da je komad karike izudarao glavu odole a i da je otišao pod izduvni ventil koji je potom nagoreo i............kraj.

Ono što sam napisao mi je rekao majstor kod kojeg je ovo slikano a njemu je rekao taj kome se desilo. Ne znam niti tvrdim da je istina. Ventil koje je probio glavu smo posle iščupali i vidi se da je pukao na mjestu gdje dolazi osigurač držača opruge, kao mali zeger, tu ventil ima utor u koje taj zeger ulazi. Pukao je na tom tankom dijelu.

Ono što sam napisao mi je rekao majstor kod kojeg je ovo slikano a njemu je rekao taj kome se desilo. Ne znam niti tvrdim da je istina. Ventil koje je probio glavu smo posle iščupali i vidi se da je pukao na mjestu gdje dolazi osigurač držača opruge, kao mali zeger, tu ventil ima utor u koje taj zeger ulazi. Pukao je na tom tankom dijelu.

Sva sreca u ovoj nesreci je ta sto je ovo na motoru od golf 2(citav motor u dobroj kondiciji 100€) ,nedaj boze da je na necemu mladjem a kamoli na nekom traktoru.

Ja auto cim upalim ako nije ispod -5 odma krecem,

Poslednja izmena od urednika:
Ili pip-tonik? Miško je magistar za nas! Šalta manuelca ko da je automatik! :osmeh:
Nego niko mi nije odgovorio.... Jel vozio neko od vas manuelca sa ugradjenim overdrajvom?

Ako je to ono što mislim da je , (mada nisam siguran ) , onda nešto slično može i da se simulira na običnom mjenjaču , bar neko vrijeme . Ako vozimo u nekoj visokoj brzini , 5. uglavnom , pri brzini kojoj nemože više da ubrzava nego jedva održava brzinu , tada bi trebalo valjda najmanje da troši i najtiše da radi . Da kažem, laički , kad je motor "utušen" , recimo na 60km/h prebacimo u 5u i tako vozimo na jedno 70ak km , pa imamo osjećaj da se mjenjač "brže vrti od motora" . Taj uredjaj valjda to omogućava i na većim brzinama samo ako se uklj ko npr tempomat . Često to koristim na traktoru , u oranju recimo , pa nadjem u kojoj brzini može da ore recimo 1500 obr , a nemože uopšte da se odazove na gas nego samo održava . Možda to nema veze stim , siniša će pojasniti.

Aj da pokušam objasniti.....
Overdrive,po naški overdrajv,mu dodje nešto poput šaltanja zec-kornjača kod MTZ-a ali ne mehanički nego elektro-hidraulično. Ako dobro znam veći Ursusi imaju multipower a to bi bilo nešto najpribližnije ovom overdrajvu. Barem mislim da taj multip. radi kao i overdr. Evo ovde može da se vidi kako izgleda manuelni menjač sa nadogradjenim overdrajvom a i da se pročita,ko divani engleski. http://www.spannerhead.com/2011/10/29/technical-curiositiesthe-laycock-de-normanville-overdrive/
Elem,da pokušam objasniti. Svaka brzina ( menjač sa 4 brzine,a dužine kao da je 5brz) može da se "produži"-promeni u jednu brzinu više (ne u 100% razmeri ali nekih 80%,da) ali bez pritiskanja pedale kvačila,bez menjanja brzine(šaltanja) i bez oduzimanja gasa tj bez usporavanja. Npr peglaš auto 3brzinom (može i u nekoj drugoj,ali sam ovu uzeo za primer) u višim obrtajima i krenuo si da pretičeš npr neki auto,ali više motor nema snage da ubrza i već je situacija kritična tj treba ti brza promena u viši stepen i mogućnost da se isčupaš iz "makaza" a klasično šaltanje ima gubitaka i to će te samo usporiti.... E tu dolazi do izražaja overdrajv jer aktiviranjem (ili ručica kod volana ili klasičan prekidač-taster,zavisi od auta) dobijaš bolje ubrzanje,baš zbog one razlike od ~20% izmedju prešaltanog višeg stepena i aktiviranog overdrajva, i još ne gubiš na ubrzanju i predjenom putu jer nema onog pritisni kvačilo,prebaci u viši stepen,pusti kvačilo.... Neko nespretnije šaltanje,omaška,pogotovo izmedju 2 i 3, i eto "problema".
Isto tako može i obrnuto da se koristi overdrajv. Recimo voziš auto u toj istoj trećoj brzini (opet napominjem može bilo koji stepen prenosa) pod overdrajvom,ali u nekim nižim obrtajima motora,krenuo si da pretičeš ali nisi dobro procenio situaciju motor nema snage da te izvuče,davi se.... Jednostavno isključiš overdrajv i motoru je značajno lakše da povuče a gubitaka nema jer nema onog klasičnog šaltanja. U ovakvoj situaciji veoma podseća na onaj kick-down što imaju auti sa automatskim menjačem....
Nzm možda sam komplikovano objasnio ili pak nisam ni objasnio ali može na netu da se nadje stručnije objašnjenje. Sve u svemu možda je ta kombinacija manuel+overdrive preteča nekom od ovih novih fensi getriba,ne znam ali kad se potegla tema oko menjača setio sam se da pitam dal je možda neko vozio ili posedovao takav auto ali izgleda da sa ovog foruma tj oni koji prate temu nije niko. Mi smo takav menjač imali u Opel Rekordu a izgledao je otprilike ovako i bilo ga je zanimljivo voziti. http://www.google.rs/imgres?imgurl=...ICoDQ&ved=0CAIQxiAwAA&iact=c&biw=1024&bih=640

Mislio sam da opisujes kick-down,ali ipak je to nesto drugo i moram da priznam meni nepoznato.Mada zanimljivo zvuci da dobijes dodatnu snagu i brzinu bas kad ti zahvali.Ja licno najvise vozim u rezimu 2000-2500o/min,benzince i retko se upustam u rizicna preticanja.

Dobro objašnjeno samo male dopune.Ovaj dodatni deo menjača se ugradjivao iza menjača i svakoj brzini je povećavao brzinu i promena se vršila bez promene toka snage.To može da se uporedi sa menjačima HI-LO samo se oni nalaze ispred menjača, a funkcija mu je skoro ista samo su manje brzine.Kick-down ima sasvim drugu funkciju i prilikom njegovog pritiska uvek se spušta jedna brzina niže od one u kojoj smo išli.

Dobro objašnjeno samo male dopune.Ovaj dodatni deo menjača se ugradjivao iza menjača i svakoj brzini je povećavao brzinu i promena se vršila bez promene toka snage.To može da se uporedi sa menjačima HI-LO samo se oni nalaze ispred menjača, a funkcija mu je skoro ista samo su manje brzine.Kick-down ima sasvim drugu funkciju i prilikom njegovog pritiska uvek se spušta jedna brzina niže od one u kojoj smo išli.

JOK... Postoje mjenjaci koji spustaju i dva stupnja prijenosa, ovisno o opterecenju, nacinu voznje i nizu drugih faktora...

Može biti, ali samo kada je uveden komp. u kontroli tog menjača.Dotle je spuštao samo jednu i to kada se pritisne to dugme koje se nalazi ispod pedale gasa.Uvodjenjem kompa brzine su se spuštale od zavisnoti od signala koji stignu do kompa i bez stiskanja pedale gasa do kraja jer komp. uporedjuje brzinu kretanja, brzinu broja obrtaja motora, protok vazduha ... i na osnovu toga odredjuje da li da spusti menjač u jednu ili dve dole ili da podigne gore. Ja sam ipak vozio ove starije modele sa automatskim menjačem pa sam zato to i napisao. :ppozdrav:
Tako da za ono JOK niste u pravu.

Poslednja izmena:
Kod mene kick down spusta iz 5 ako vozis 60-70 u 2 brzinu kad patosiras gas. Rezultat je katapultiranje, naravno koliko to moze 90ks, a moze poprilicno jer obrtaji motora onda idu do 5-6 hiljada.

Drugim recima easytronik (tiptronik) spram pritiska papucice gasa odredjuje koliko zustro treba ubrzati.

Automatik je dobar, ali je meni do sada otkazao dva puta: jednom na mercedesu S(slonu) a lani na Audiju A6 i to na putu kroz Madjarsku.
Majstori kazu verovatno zbog neuradjenog servisa na vreme, ali moje licno misljenje je da je to u osnovi ipak nepouzdan sistem.
U pitanju su bili sluzbeni automobili tako da mene licno to finansijski nije pogodilo. Ali sam iz toga zakljucio da sa automatikom nebih imao osecaj pouzdanosti.
Inace 'driving feeling' je odlican, ali eto ja bih za svoj auto ipak odabrao manual..

Da li strucna terminologija ili vec kako se to strucno zove,na kojoj se odredjena persona ovde vecito poziva,prepoznaje rec komp?
Sta to znaci?

p1.jpg
[/IMG]
Sveze sam ga oprao, pa ajde da skljocnem neku.

@aca74 & @Ssurla
Iskreno i meni se svidja ovakav Passat,koji motor imate i koja vam je prosecna potrosnja? Jos jedno pitanje ako je 1.9 tdi, od prilike koliko kosta mali i koliko kosta veliki servis? Hvala

mali oko 6000din,a veliki zavisi sta sve hoces da menjas . meni je cak mogao najnize 4.6 prosecna oko 6.5 ali sad mi je prosecna 7.5,videcu kad otopli,ili je do goriva ili nesto crkava
jvh5.jpg

Nazad
Vrh