Kada niste u traktoru, vozite

Mi na sluzbenim svi vozimo CC i sasvim ok guma za blage zime, po nekom ozbiljnom snegu nemaju sta da traze, mada po snegu i ne vozimo tj ne pravimo prtinu.Kolega je probao do Sjenice na CC i jedva je izasao, al zato kad je blaga zima sasvim OK, ako nista drugo ne gubimo vreme u redu kod vulkanizera.
 
Nije mi jasno ona deklaracija na gumi ili nalepnici za drzanje po kisi...navode da ona koja ima A oznaku pri kocenju na mokrom i brzinom od 80km\h ce stati cak 18m pre nego sa F ili najgore ocenjena-navode da razlika izmedju svakog slova je otprilike 2.5m.
 
Ako prelazis puno km recimo 20k godisnje i vise isplati se uzeti 2 seta i menjati. Ako prelazis malo i tu grad lokal gde nema zime velike, ne ides po planinskim putevima mozes kosititi tu za sve sezone. Sestra ima na puntu jer malo prelazi km godisnje, ok je za to sto sam rekao. Leti se zimska trosi brze i produzava se zaustavni put. Tesko da jedna guma moze da se koristi na +40 i -15 i da ima karakteristike za sve uslove. Letnja zimi nikako.
 
Prelomio sam uzimam zimske Lasa,a letnje imam pireli koje mogu jos jednu sezonu da trče.Inace prelazim od 15000-17000 godisnje tipa posao i jednom na more.Hvala svima na savetu.

Poslato sa HUAWEI CUN-L01 pomoću Tapatoka
 
Uzmite u obzir Kleber Krisalp hp3.Prosle zime sam ih uzeo,zimovanje,planina,ozbiljna voznja po zimskim uslovima,ja sam zadovoljan sa tom gumom.Inace prosle godine je ta guma bila na 3. ili 5.mestu po Adac listi.
 
Da li letnja guma gubi kakva (koja) svojstva ako je stara 6-7 godina a dobro je skladistena.da li je ova starost gume velika?
 
Већ 10 година користим сава ескимо гуме. Мекше су на додир од винтере, а и винтера зна да клиза у кривини по киши. Са овима ако баш хоћу да се зезам. Сасвим коректна гума.

Послато са MI 9 помоћу Тапатока
 
Još nigde nisam čuo da neko hvali Winteru u odnosu na Eskimo, a te su u okviru mog budžeta. Pogotovo što sam uzeo sve 4. Prethodne su bile Wintere, sa njima sam se naklizao zimus na snegu, ali ruku na srce, bile su već stare i šara je bila loša.
 
Ja na jednom autu imam eskimo,na drugom kamu,obe garniture sam kupio nove,kama je mnogo bolja i po kisi i po snegu...
 
I ja se razmisljam da bacim Alpin i stavim kamu, za kusur da odem na neku dobru veceru.Cuj Kama bolja od Eskikma 😃 Pa Eskimo je najbolja budzet zimska guma u tom cenovnom rangu, a ni leto joj ne smeta previse.
 
Svaka je dobra kad je nova.Secam se kad sam bio u R.Srpskoj pre koju godinu uhvati nas sneg prema usponu iznad Čelinca prema Popovcu jedva izgurali sa celavim Vinterama.Sutradan se nekako spustim i odmah kod vulkanizera po nove Vintere.Kad smo se ponovo penjali taj dan u Popovac pesma,ide ko podmazano.Nema bac anja,slajfovanja,proklizavanja ma milina voziti.

Poslato sa HUAWEI CUN-L01 pomoću Tapatoka
 
Uzmite u obzir Kleber Krisalp hp3.Prosle zime sam ih uzeo,zimovanje,planina,ozbiljna voznja po zimskim uslovima,ja sam zadovoljan sa tom gumom.Inace prosle godine je ta guma bila na 3. ili 5.mestu po Adac listi.
Tražio sam na sve strane, Kleber letnje su mi na autu, prva ugradnja DOT2807...Svi trgovci imaju u ponudi, ali nemaju na stanju...A kažu da ih najverovatnije neće ni nabavljati pa se na kraju odlučim za MATADOR MP54 SibirSnow 82T M+S
Matador je brend Continental-a...
Fabrika je u Slovačkoj...

Inače, vozim Ford Fusion (Europe) 1.25 Restyle 2008. godište....
 
Poslednja izmena:
Škodilak ?
Kotrlja se i dalje, ali teška srca (čitaj: viša sila), a zbog posla, moradoh kupiti nešto drugo (čitaj, veće, jače, brže, mlađe, na kraju i sigurnije)...
Izbor pade na Ford Fusion, najprije zbog prostora, i imao (super) sreću pa naletim na primerak sa fabričkom atestiranom kukom, koja mi je neophodna, pa sa ovim našim gulanferima po Tehničkim pregledima nisam imao nikakve rasprave...
Sve lepo zavedeno i od strane Agencije za bezbednost saobraćaja potvrđeno onim njihovim aminovanjem...
Od prve vlasnice iz Augsburg-a, Deutschland, prve (fabričke) gume na njemu, velim...
Proizveden u pogonu Forda u Köln-u...
Švabe ko Švabe, hladne, sračunate i precizne, pa pošto mi deutsche sprache nije prepreka, uspeo sam pre kupovine da se pobliže raspitam za istoriju vozila, i odlučim za kupovinu...
Naravno, Uputstvo i Servisna knjižica išli uz njega...
Sve lepo upisano, u Knjižicu, a ja proverio mejlovima sa servisima koji su održavali vozilo...
Nije da ga hvalim, ali veruj mi da od ulaganja sam imao 2 prednje maglenke (bile polupane), plastični poklopac za vuču, gepek policu, dodatne 4 čelične felne, ratkapne i sada 4 zimske gume...
Letnji set demontiran, opran i pohranjen pod šupu...
Ni ulje, ni antifriz, ni klimu ništa pod milim Bogom nisam menjao-dopunjavao, samo sipam benzin, i teram...Kako je kod mene već 5 meseci, a prešao sam s njim već blizu 10.000 km, nije ni štucnuo, a ne da sam morao nešto da popravljam...
Tako da, moram ovih dana da odradim makar "mali" servis...
Imam vremena....
Finansijski deo, hmm, sa uvozom, registracijom i ostalim troškovima, izašao me 3.200 eura...
Ne računam ovih 20.000 dinara za 4 nove zimske gume...
Montažu nisam platio, naravno, verovatno ti je poznato da uživam u tome da odradim sam, balansiranje izašlo 800 dinara i to je to što sam platio vulkanizeru, inače, uzimaju 400-500 dinara za montažu 1 pneumatika...
Evo jedne fotke na dan 25.04.2019, taj dan sam ga registrovao u Srbiji...
 
Poslednja izmena:
Imam dilemu sta uzeti od guma? Na autu imam zimske goodyear ali su gotove. Dot je 2011 i presle su 100k km. Sada bi stavio jeftiniji brend pa od ova cetiri sta uzeti?
 
Nazad
Vrh