Kada niste u traktoru, vozite

Znam da je to jedan od prvih tdi . Prvojeris vjerovatno prvo u kom je stepenu zaprljan. Otkacis vakumski aktuator i rukom pomjeras polugicu na turbini ako slobodno ide i ne zaglavljuje u nijednom polozaju onda bi mozda moglo svana sa nekim sredstvima , ako vise zaglavljuje vjerovatno se mora skidati

Spolja mu ne može ništa jer je varijabila unutar turbine,a ne kompresora tako da ta prskanja kroz kompresor ili još gore usis ili prskanja po polugici su sviranje kurcu.

Lepo skineš turbinu,rastaviš kompresor od turbine,taman očistiš i jezgro tj uljne kanale.

Skineš ploču,odviješ tri šrafa i izvadiš varijabilnu.Kućište turbine naprskaš sredstvom za čišćenje rerne (najjeftinije i najbolje) meka čelična ili četkicu za zube i trljaš dok ne skineš svu čadj.Isto to i sa pločom i varijabilom,što više naprskaš i trljaš to je efekat bolji.Vratiš sve obrnutim redom,provedeš računa da "pipci" na varijabili legnu na svoje mesto u ploči,ne možeš da pogrešiš,zaviješ probaš rukom dal sve funkcioniše bez zapinjanja,vratiš jezgro sklopiš turbinu i kompresor vratiš na auto i vatra.

Nikakva svemirska tehnologija i nauka,treba ti osnovno poznavanje mehanike i osnovni alat.

Varijabilna je go **greška u odnosu na wastegate kod benzinjara :D

Auto prešao 240 hiljada, nije nikada skidana turbina, ne primećujem probleme nikakve, ali znam da bi varijabilu bilo dobro očistiti, jer je začadila sigurno.
Vidim da je egr mastan, dali je to znak da turbina pušta ili..?
Nije mi baš lagano skinuti na sharanu jer mora odozdo da se radi.. a i treba 3-4 sata odvojiti kojih nigde nema..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Kod turbine je jedno sigurno svašta se priča,a skro sve je daleko od istine.Nagledao sam se turbina koje maste,a potrošnja ulja u granicama normale čak i mizerna.Pa onda ljudi zapnu da šalju na remont,a kod nas svi rade remont kineskim delovima i onda dobru turbinu sa OEM delovima i fabričkim tolerancijama obezvrede kineskim delovima i remontom zbog par kapi ulja.

Vraijabilna je tek posebna priča čišćenje svakako pomaže,da li ćeš da osetiš poboljšanja to već niko ne može da ti garantuje.Zavisi kakav ti je osećaj,najbolje je naći isti motor i isti auto sa svežom turbinom pa uporediti koliko je zaprljana varijabila na tvojoj.

Ja se ubih pričajući ljudima da im džabe čistim varijabilu,ako i dalje nastave da dave auto vožnjom i pate zbog potrošnje.

Ja vozim, da kažem, normalno i pri takvoj vožnji uopšte ne dosipam između zamena. Sa maksimuma svuče otprilike do pola.
Turbina dobro puni, vuča je odlična, ali bih svakako voleo da je pregledam.

Зар не би требало дијагностика да покаже колико пуни, не знам да ли постоји опција на контролној табли где показује притисак пуњења.

Dijagnostika kaže da su referentne vrednosti. Turbina je ok, ali ja bih očistio krilca varijabile čisto preventivno..

Kad za traktor nema posla, "tera" se sta ima...

b99b0f122f0bd8609d678708ef965883.jpg
734ff8f453305e295c463bc60f29a9ac.jpg
ddcd2e52d49cd5598c34bcdef644fbb6.jpg
d340a48fc6a4db8f49332deb8e0f5f1d.jpg
69dea94561543c34513998c3a448d080.jpg

Послато са M2002J9G помоћу Тапатока

Snimak je od lokalne televizije. Mada mi se ucinilo da je bio i rts za ovo je Srbija jer su 11 mil evra dobili za mostove, ne moze onda bez njih...

Послато са M2002J9G помоћу Тапатока

Ja vozim, da kažem, normalno i pri takvoj vožnji uopšte ne dosipam između zamena. Sa maksimuma svuče otprilike do pola.
Turbina dobro puni, vuča je odlična, ali bih svakako voleo da je pregledam.

Ništa ne možeš da zezneš ako očistiš,može samo da bude bolje.

Varijabila je najbitnija za niske obrtaje,ali je teško proceniti dal vuče dobro ili ne,bez uporedjivanja.Isto tako i pomeranje rukom nije merodavno jer kako da znaš šta je ispravan hod :D

Ja sam na Audiju čistio čim sam ga uzeo i nije bila nešto strašno prljava i nije se dobio neki opipljiv efekat.Uz to zamenio creva do turbine,oprao interkuler i to joj je to.

Dok recimo komšiji na Mondeu je bila prljava do zla Boga,da se auto preporodio na niskim obrtajima.

Sve je na tebi,fabrički nije predvidjeno da se održava i čisti tj nema propisan interval.Ipak fabrika turbinu smatra za potrošan deo.

Oštrija vožnja,kvalitetno gorivo i to je sve što možeš da joj pružiš.Ne moraš da divljaš nego izbegavaj ono davljenje tik iznad lera,ne škodi motoru povremen izlet u više obrtaje.Naše gorivo kakvo je bez aditiva sreće nema,ja sipam ili Liquy Moly ili Wynn's na svaki treći pun rezervoar.

Mnogo bitnije za turbinu je da ima dobro podmazivanje,ako nisi do sada skini karter vidi kakvo je sito na uljnoj,proveri creva do turbine,nije neko ogromno ulaganje i zameniti ih.Recimo 1.6hdi ima ona nesrećna sita u holenderu koja sa dugim intervalom zamene ulja sahranjuju turbinu.

U pravu si, govoriš upravo ono o čemu sam i razmišljao. Uzeo sam auto od prvog vlasnika, i većinu tih sitnica koje sam odrađivao, primećujem da odvrćem šrafove prvi posle fabrike.
Vozio sam isti tip auta i predhodnih 6 godina, i sada mogu jasno uporediti dali dobro vuče i kako se ponaša.
Recimo, nisam ni primetio da je vakum crevo od pumpe do serva bilo naprslo od vremena, nego primetim da je kočnica tvrda i da kada ugasim odmah otvrdne. Promenim crevo serva a ono i auto odmah bolje vuče iz niskih obrtaja, jer taj isti vakum služi i za aktiviranje geometrije.
Na proleće kada dan bude duži, popodne ću karter svakako skinuti da očistim i pregledam, poklopac glave takođe da proverim stanje podizača i bregaste.
Znam da nije loše preventivno promeniti gumice dizni ali i to je posao od 3-4 sata u komadu, a retko imam toliko vremena u komadu..
Winn's je stvarno odlična stvar i moraću početi da koristim. Koji aditiv ti koristiš za sistem ubrizgavanja, ili ima samo onaj jedan? Mislim na Winn's..

Генерално немамо добар дизел за ништа више од еуро-3, евентуално еуро-4. То кажу из иностранства кад продавају нова возила са дизел мотором. Али свеједно узму паре.
Користим оба произвођача адитива за бензин и могу слободно рећи други се показао као бољи. Приметно је и на потрошњи горива.

Вид' молим те, шта се данас рачуна у буџетни кинески седан:

Ово је снимљено у Белорусији, где је локална белоруско-кинеска фабрика почела монтажу/производњу овог модела, кажу да заузме позиције на тржишту пре него "Лада" обнови производњу "Весте" на јесен. Тренутно га нуде са 1,5 атмо мотором, са ручним мењачем или варијатором.

Ово из клипа је нека више клот опрема, а ниво више има шибер, алу-фелне, инструмент таблу од дисплеја, мало фенси детаља и ситних електронских џиџа-биџа.

Ако вам нешто на ауту заличи на "Волво", да знате да је то она кинеска компанија која је купила Шведе.

Генерално немамо добар дизел за ништа више од еуро-3, евентуално еуро-4. То кажу из иностранства кад продавају нова возила са дизел мотором. Али свеједно узму паре.
Користим оба произвођача адитива за бензин и могу слободно рећи други се показао као бољи. Приметно је и на потрошњи горива.
Ja sam na Audi stavio mali filter na dovodno crevo,jer po Mann specifikaciji filter goriva se menja na 30k km,ovako mali filterčić 350din menjam na malom servisu,šta propusti Mann dočeka on.

Nazad
Vrh