Kada niste u traktoru, vozite

Drugar je kupio novog volksvagena gde je interval zamene ulja 30 hiljada km.
Predložio sam mu da izvlačimo ulje pumpicom kroz merač na svakih 10 hiljada i menja filter, a na 30 hiljada ide u servis radi garancije.
Sada je na oko 85 hiljada, servis menjao ulje dva puta, a mi još 6 puta..
Glupost totalna, ali čovek se nategao da kupi nova kola, a proizvođač ga namerno tera da smanji radni vek motoru..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Njemu servis nije branio da ide. Mogao je i na 15k da ode samo za zamenu ulja. A na 30 za to njihovo odrzavanje. Tu nije ni neka stavka samo filter i ulje, ne naplacuje se inspekcija, dijagnostika, vodjenje dokumentacije i ostale gluposti na koje deru. A naravno najjeftinije je kada sam zameni. Ista politika je i za Daciju, 30k. Ali mozes sam na 15, mozes da kod njih kupis filter i ulje pa sam da menjas, ili da ti oni i zamene.

Послато са M2002J9G помоћу Тапатока

Po meni je to predugo,menjam na Partneru ulje i filtere na 15-18000 km,a veliki servis na 100-120000 km.Sada je na satu 215000 km i pre neki dan urađen drugi veliki servis.Inače ništa drugo do sada sem redovnog održavanja,diskovi pločice,jednom dosipana tečnost za DPF.Nema plivajući zamajac i nije još rađena lamela,nema potrebe.

Po meni je to predugo,menjam na Partneru ulje i filtere na 15-18000 km,a veliki servis na 100-120000 km.Sada je na satu 215000 km i pre neki dan urađen drugi veliki servis.Inače ništa drugo do sada sem redovnog održavanja,diskovi pločice,jednom dosipana tečnost za DPF.Nema plivajući zamajac i nije još rađena lamela,nema potrebe.
Mi sve na 10000 i Mercedes i Audi i Peugeot i Partner...**greška ga 🤔

Zaboravio sam da napisem da i ako god dana istekne pre 30k onda se tada i radi. Meni na VW servis na 15k od pocetka.

Послато са M2002J9G помоћу Тапатока

Na Skodi garancija 4 godine ili 100 h km sta pre istekne, servis obavezan svake godine bez obzira na kilometrazu ja u proseku prelazio 3 do 7 hiljada km al mora servis a drugi auto opicio 100 hiljada za godinu dana 2016 godiste drugi put zamena seta kvacila oba puta na 185 000 km tacno u kilometar.

Nema gubitka sa tim oldtajmerima nikako.
Kod sremca je jedino problem što mu ti automobili nemogu biti u (skupom)salonskom stanju, jer čovek hoće to da vozi i uživa u tome..
U Ulmu postoji restoran koji u svom sklopu ima showroom sa dobrim oldtajmerima. Između ostalog tu je i crvena fića sa cenom od oko 8000€.. ali je stanje bolje od fabričkog.

Ovaj vozi sve što ima,ali zato kad se završi vožnja dva dana se čisti :D

Sad sredjuje Golf 2 GTI syncro.Samo farbanje 7.000€ rastavljen na proste činioce peskiran,toliko se ide u detalje da mu neki Englezi prave boju po kodu koja se gadja 98% sa fabričkom.Farbaju ga neki Madjari koji rade po fabričkim specifikacijama i tester ne može da provali razliku da je farban debljina se gadja u mikron.

Kaže da gotov može da se proda za 35.000€.

Prošle godine sam tovario Golf 1 u Nemačkoj,sa 40.000km stajao u nekoj garaži kupili ga Makedonci koji srede da se sija i onda ode na licitaciju,da čovek ne poveruje koje se pare tu vrte.

Moj rodjak je mečku 123 300 d kupio polovnu u salonskom izdanje 2001 godine. 43000 orginalnih kupljen nov u Srbiji tj Yu, plaćen 12 000 maraka. Bio je kao npv, sada posle 20 godina kod njih ide i na njivu, nosi seme hemiju, a i korozija krenula, što je meni bilo nezamislivo.

Ako se često vozi na otvorenom kvalitetno ulje na 20k km,ja tako menjam na ML-u skine par mm ma šipci za taj interval.

Kad za vodu od 0w30 propisuju interval od 30k km neću ni ja 5w30 da menjam na 10k :D

Nije opasno do 17-18000 km.Posle toga može biti problem.Menjam tako već 150000 km,ne troši ni kap od menjanja do menjanja a pri kupovini auta je bilo 65000 pravih.Ako na 215000 sa tim intervalima nije bio problem onda po meni neće ni biti ubuduće.

Ako se često vozi na otvorenom kvalitetno ulje na 20k km,ja tako menjam na ML-u skine par mm ma šipci za taj interval.

Kad za vodu od 0w30 propisuju interval od 30k km neću ni ja 5w30 da menjam na 10k :D
Nije bitno kolko skine.
Ko propisuje ? Proizvodjac auta , kad prodaje novo auto i proizvodjac ulja , kad pokusava da proda svoj brend ulje pored desetak drugih .
Sta propisuju korisnici i vlasnici tih auta , to je mjerodavno.

Najmerodavnije bi bilo meriti obrtaje radilice ili bar radne sate motora.
Nije isto preći u lokalu, recimo beogradskoj gužvi, 30000 km gde je prosek brzine 40-50 km/h i na autoputu sa prosekom 120 na sat.
Ako je, recimo, za većinu motora propisana zamena ulja na 200-300 radnih sati, po tome izlazi da je za vožnju u lokalu 10 hiljada km puna kapa. Ko vozi uglavnom autoput, mogao bi sa istim iskorištenjem ulja preći i preko 30000 km.

Upravo tako . Isyo tako po logici , nemozemo porediti kamione , autobuse , i prosjecan auto

Kamionima intetval moze biti cak i 50 000km , razlog je u duzim voznjama bez stajanja pa se ulje zagrije i izbaci kondenzat , a za auta sa vise kreni stani to je druga prica .

Ne znam koja još vozila 🤔 ali recimo meni Peugeot Partner 2 generacije servisni interval odbrojava po svome a ne bukvalno kilometre sa brojčanika...tako da on verovatno poredi obrtaje radilice i brzinu kretanja pa sam računa način vožnje i "skida" sa onog brojčanika za servis.

Nazad
Vrh