Ја се сећам да су пре десет-дванаес' година, пре него су прекинули производњу "шифоњерке", са све тада обавезним ајншприцом, у Русији коштале нешто испод 200к рубаља, а курс је био око 45 рубаља за евро. Можда су током '90-их коштале мање, чак и верујем да јесу (може да се изгугла), али пред крај производње су коштале колико сам написао.
Невероватно је колико је иритантних **greška постојало у првим годинама производње (од 2004-те) "Калине", а које је огромна база корисника у Русији решавала на два-три и те информације ширила по форумима. Ја сам ујаку на његовој "Калини" којекаве ситнице решавао на тај начин, често ефикаснији и елегантнији од онога како га је фабрика објавила у сервисном приручнику.
Био је у тој "Калини" један нови атмо мотор 1,4 са 16 вентила, са ознаком 11184. Олакшали Руси клипове (она фора са готово непостојећим плаштовима клипа; куповали их од "Федерал Могула"), клипњаче, радилице... Све ОК - 90 чилих коња из атмо мотора, врти се како 'оћеш, мање троши. И после око 60к км такви клипови добију мало луфта и почне мотор да клопара као дизел, да троши уље к'о и не један савремени мотор, па од замене до замене уља, ти долијеш још пар литара уља приде. И онда неки ликови оданде направе, да тако кажем, ре-конфигурацију тог мотора са употребом стандардних делова за друге "Ладине" моторе, да те не кошта више од 200 ојра и приде разбушивање блока. На то додају и нову, што 'Талијани кажу, "мапатуру" мотора да се унесе у ЕЦУ, да у тој конфигурацији ради мирно на леру и са укљученом климом. А сав тај софт је то био у слободном доступу по тематским форумима. 'Еби га - велику базу корисника не може ништа да замени. Зато ја и завидим власницима "Белоруса", јер нема шта не може да се реши.