Naravno,sve sto si rekao je 100 % tacno. Luksuz je ogroman sad kupovati novog JD jer je u nasim uslovima jednostavno neisplativ. Mada bi ja veoma,veoma voleo kad bih nam nasa mila drzavica to omogucila pa da ne moram da kupujem polovne traktore sa zapada (mada i to je po meni bolje resenje nego nov rus).
Najvise iskustva imam sa JD 8110 koji ima nasa zadruga. U njemu sam se vozio dosta puta,a i sam sam ga vozio. Jednostavno osecaj je fantastican,mocan. Traktor je agregatiran takoreci idealno sa 5-obraznim obrtacem 5x40 cm=2 m ,setvospremc 8 m i germinator 4 m. Potrosnja mu na primer u oranju iznosi oko 18 l/Ha sto je vema ekonomicno ako znam da u toj istoj zadruzi zetor od 160 ks trosi i do 25 l, rus 105 ks isto preko 20. Jedini kvar na traktoru im se desio pre par dana kad im je otisao deo na prednjem tocku,neznam bas kako se zove,ali u pitanju kardanski zglob na samom tocku. Uglavnom taj kvar nije prouzrokovan losim delom vec nemarnoscu. Za svih 8000 rs taj deo nikad nije podmazan,a ima mazalica. Znaci traktor koji se ne gasi,ore dan i noc sprema za setvu,prevozi...
Kabina je bolja nego kod vecine kola,a sediste da ne spominjem koliko je udobno.
Naravno sve je to lepo,ali takav traktor se ne isplati za 100 kj,za njega treba 1000. Onda dolazimo u situaciju da pojedinci kude traktore zato sto su kupili traktor zbog sela,a ne zbog sebe. Po meni traktor od 100-120 ks je namenjen za imanje do 200 ks gde taj traktor godisnje napravi bar 500 rs i ucestvuje u svim operacijama,ore,kultivira,seje,prevozi.
JD je sigurno medju 2,3 najbolja na svetu. Koje N01 to je vec stvar ukusa,ali tu vec presudjuju nijanse.