Ječam 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
O kakvoj podgorelosti pricate, mislim da hocete da kazete da je donje lisce potpareno, ako se ne varam. Kod mene isto ima potparenog i stabljika je u donje delu bela zbog velike gustine. Koliko moze fungicid sad da umanji stetu kad su jecmovi poceli da zreju (bar kod mene).
Ma danas uvideo da je bio podgoreo odozdo zbog visoke temperature,a kisu nije dobio ni za lek.Posle kise se oporavio.Jeste bela stabljika dole,jer je i kod mene pregusto(nocas malo i polegao od kise),a moj jos ne zri i nadam se najboljem posle tretmana fungicidom-to mi jedino ostaje.

- - - - - - - - - -

Nisam uspeo da nadjem Duett ultra,narucio za sutra Amistar-Singentin.Jeste malo skuplji,ali se nadam da ce da pomogne.Jel ima neko iskustva sa njim?.

Ja sam ove godine prvi put stitio jecam do tada ako je bilo malo sarenog(bolesnog) lista ili klasa nije bilo strasno a ovo sto imam ove godine na njivi je strasno i ja ocekujem zetvo za oko 15 dana. prvo sam imao lisce sa nekom pegama pa sam isao u aprilu sa 300ml/kj presinga,to nije delovalo i dobio sam stanje lista prosarano kao kod @matica na slici na prosloj strani u petak sam otisao i upotrebio preostalih 200ml i sada su mi svi listovi potpuno sivi(kad sam video umalo me srcka nije strefila) i tu sada predstoji prinudno zrenje tako da u zitima ja vise nikad necu uci sa fungicidima jer ko zna sta je bilo u ovoj boci kupljenoj u pp apoteci. moracu poneti aparat da slikam ono(cak razmisljam da pozovem neku inspekciju da vidim o cemu se radi i da li sam ja pogresio) i da pogledam ako negde nisam preklopio da li je i tamo takvo stanje

И код мене се појавиле црне тачкуце. Нијо било ништа, а после прскања Импактом и пре неки дан Просаром, сада се појавило. Плус ми и осје изгледа чудније. Ко да ће жетва за 15 дана.

Marko hoćemo li mi videti nekada neku sliku sa vaših njiva?Član ste već 2 godine a ni jednu jedinu sliku nismo videli tako da ja počinjem da sumnjam da se vi uopšte i bavite poljoprivredom.

Нисам баш неки пољопривредник, али пољопривредом се бавим. Нису ваљда слике услов да се пише на форуму.

Nisu uslov ali uvek nađete neki uspešan izgovor.Ako svaki član može da postavi neku sliku i pokaže ono sa čime radi,ono što gaji i uzgaja zašto bi vi bili posebni i to vešto izbegavali svo vreme osim ako se time ne bavite uopšte.

Није никакав намеран изговор, већ једноставно нисам стављао слике. Ове што сам правио ове године, све су још у телефону (андроид) који никако да повежем са компом. Нисам приметио да баш сви осим мене стављају слике, ал сасвим могуће да је то обичај, ког се очигледно не придржавам. Ако је услов бити на форуму стављати слике, или постоји било који услов осим примереног понашања и речника, онда ћу да пређем у читаоце.

Juce oprskao 2 parcele- jecam i psenicu sa Amistarom E 280-doza:600-700ml/h i Fastakom-100ml/h.Potrudicu se da uslikam jecam::spreman na sve::(mala sala naravno sa smiley-om),jer je prebujan-jedva se drzi,dovoljan je manji vetar da bi skroz polegao.Kada smo ga prskali fergom,podigli smo prskalicu na max. i opet su breneri zakacinjali po klasu.I da!...Vapimo svi za kisom skoro mesec dana,a ona poprska 40-ak minuta posle prskanja::jako_besan::

- - - - - - - - - -

Kao sto sam obecao,evo malo slika mog jecma.Nisam bas zadovoljan kako su ispale,ali...:Na prvi pogled izgleda extra,oprskan Amistarom extra i fastakom pre 4 dana
jecam-crkvenac-2013.jpg
Medjutim,prevelika setvena norma i prebujan-visina 110cm
jecam-prebujan-110cm2013.jpg
Mrezasta pegavost
jecam-mrezasta-pegavostc.jpg
Polegao na par mesta-minimalno i krenuo da se ispravlja
jecam-polegao-crkvenac.jpg
Ovde gde je sprud(peskaivo zemljiste)poceo nasilno da zri i znatno je nizi-70cm
jecam-visina-podgorelog.jpg
Ovde se bolje vidi deo koji podgoreva
jecam-podgoreva-crkvenac.jpg
A ovako je izgledao posle snegova:
jecam-110-febr2013.jpg
Ja sam ucinio sve sto je do mene.E sad samo Bog da da kisu(jedva 10l/m2 smo dobili od polovine aprila),ali sitnu-laganu i mogu se nadati prinosu.Pozdrav!

Poslednja izmena:
Eee, za sledecu godinu uzimam cim se pojavi na trzistu.A tebi Sinisa hvala na volji,kao da si mi poslao.Negoli,kakva su vam iskustva sa polegotinama,hoce li se izvuci ovde nesto?....Evo ga opet pljusak,prosaran sa malo leda::jako_besan::.

Ama dobio je 200kg/h KAN-a u prihrani,a pod osnovno svega 100kg/h MAP-a.Nego kao sto su upozoravali strucnjaci,da je ovog proleca bilo azota akumuliranog i da treba smanjiti prihranu,tako je i bilo.Prosle godine sam isao sa vise azota na pojedinim parcelama i bio je duplo nizi.A ovaj jos i pregust i j....b..ga.

Na prvoj slici druga zaštita nije radjena. Prva je radjena Falkonom . (komšijska parcela)
5cn4us.jpg

Ovo je moj , radjen prvi put Falkonom , drugi put Hemokonazol za fuzarijum + što sam dodao 0,2 l falkona! Falkon u samo pola doze je sačuvao 50 % lista zastavičara. Klas je lepo naliven. Svako zrno što je formirano.
34rsorr.jpg

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh