Ječam 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kod mene isti slucaj...Zastitio ga presingom i ima ponegde te braon pege po listovima(veoma mali procenat).Nisam siguran da li je l.rdja ili pepelnica,ali na tom stablu gde ih ima uglavnom izostaje klas.A definitivno je svuda podgoreo odozdo i voleo bih da znam sta je uzrok tome i mogu li nesto da ucinim protiv te podgoretine.Klas je za sada u dobrom stanju.

Mislim da je Matic mislio na podgorelost kada kaze da je mozda do sorte.I kod mene je nonius u pitanju.Nesto razmisljam,evo sprema se kisa(napokon ce valjda pasti),pa neznam?, da li da rucno razabacam jos malo kan-a,na jednom delu gde se vidi potreba za azotom, iako vec izbacio klas.

Jeftin fungicid ne valja jer je naša proizvodnja a skupi zapadne proizvodnje je ekstra.Ko mi garantuje da taj zapadni nije made in China samo zapakovan u besnu ambalažu.Video sam parcele gde su radili ti besni i skupi fungicidi a i gde su radili naši jeftini koji ne valjaju.Napisao sam već da je kum u prvoj zaštiti koristio Falcon pa isto stanje.Zaključak je da ono što je skupo ne mora uvek da bude i dobro.

to ne poričem ali slikaću ti moj ječam kojeg je napala smeđa pjegavost prskano prvo sa taktom pa stil exstra i na kraju po preporuci doktora sa os instituta prskano sa duet ultra koji je zaustavio bolest tako da ne govorim napamet već kako sam ja prošao.a i duet ultra je cjenovno negdje u sredini ima i skupljih

Kod nas je od Duetta jedino skuplji Sphere.Pegavosti nije bilo do pre par dana.Moguće je da je i do semena jer sam uzeo originalno seme a pisao sam već u temi o ječmu da mu je dorada ravna nuli i da nisam nikako bio zadovoljan njegovim izgledom a da li ću biti zadovoljan prinosom na kraju videću.

Kod mene je ječam dobio po tamburi.Rađena prva zaštita sa Presingom.Na pšenici Presing odradio posao 101% a u ječmu ne.Ima braon pege po lišću i podgoreo je odole.Klas je zdrav,nema oštećenja.Dobio je juče Duett pa ćemo videti šta će biti na kraju.Kod kuma takođe isti slučaj a on je išao prvi put sa Falconom.

Kod mene isto stanje, radjen 19.04. sa 0,6l/ha Falcona.
Sorta je Nectaria.

Zamolio bih nekog iskusnog da mi objasni...jel ima kakve veze podgorelost sa pegavoscu lista,rdje,pepelnice...posto kod mene mi ne lici na sve to (gledavsi do duse na slikama te bolesti),a i veoma malo ima tog zutila.Znaci pitam se zasto je podgoreo-zut odozdo.

fotografija0416.jpg
Moj ječam posle nevremena nije pretrpeo veliko poleganje samo na nekih 10ari

140520131177.jpg140520131176.jpg
Slikan večeras.Lepo se vidi na slici kako je dobio po tamburi.Vlat je netaknut i zrno naliveno.Čini mi se da je pri kraju vegetacije.Dobio je zaštitu Duetom u Subotu.

Izgleda kao budj, neko gljivicno obolenje ima ga i kod mene. Moj nije dobio nista od hemije ove godine. Cista organska hrana :osmeh:. evo i par slika
url=http://www.dodaj.rs/?3X/JH/32DE1cbv/14052013017.jpg]
14052013017.jpg
[/url]

Ima jako puno braon pega po liscu. Zrno je naliveno i dobija zutu boju.

Iskreno nisam video ni jedan jedini ječam u ataru koji nije oboleo od pegavosti lista a video sam i neke koji su dobili palež klasa i to poprilično.Nisam ga nikada ni sejao ali pošto prošle godine nije bilo kukuruza onda sam bio prinuđen da posejem par k.j i odmah lepo iskustvo sa bolestima.

Primetio i ja prosle nedelje pojavu bolesti lista, ali tek danas stigo da poprskam.Radio sam kukuruze,pa dosla kisa.
Razlog prskanja 100% opisuje slika:

fnykp0040.jpg

fnykp0036.jpg

Prvi put radjen Falconom, nisam zadovoljan.
Danas radio Alert S 1 l/ha + Fastac 0,15 l/ha.Pored komsiljskog kukuruza se pojavila lema(ako je to to na slici pored stenice), ima ih jako puno u prvih par metara od komsije.Na drugim delovima parcele nisam ih pronasao.Posle tretiranja koliko vremena treba da uginu?

fnykp0043.jpg

Hvala Maticu na slici!..Sada sam siguran da je pegavost u pitanju i kod mene.Za razliku od pre par dana,gde sam video tek na ponekom stablu,danas je to preplavilo celu parcelu i gotovo da nema neobolelog lista.Sutra idem u apoteku i uvece udri.Da li da idem sa duetom punu dozu-0.6l/h?.I da videh nesto malo ljigavo na listu,da nije to ta zitna pijavica.Ubacicu i insekticid za svaki slucaj.Podgorelost se vidno smanjila sa sinocnom kisom.

O kakvoj podgorelosti pricate, mislim da hocete da kazete da je donje lisce potpareno, ako se ne varam. Kod mene isto ima potparenog i stabljika je u donje delu bela zbog velike gustine. Koliko moze fungicid sad da umanji stetu kad su jecmovi poceli da zreju (bar kod mene).

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh