Ječam 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
A ja zbog prvih novaca, jer kukuruza ni mi nismo imali.
Ozbiljno razmisljam, da psenicu zamenim sa jecmom, moram strninu da sijem zbog plodoreda, i od psenice placam arendu.
Cini mi se da je manje zahtevan nego psenica, samo cena skripi u nekim godinama.

Nekad škripi a nekad zna da bude fenomenalna cena. Sećam se pre par godina je Krivaja otkupljivala a cena bila bolja od pšenice. Medjutim, ne možemo samo da se preorijentišemo na ječam ili na bilo koju kulturu i nju da forsiramo. Moramo svaštariti takoreći pa ćemo negde ubosti ,a negde dobiti po ušima ...tužno ali istinito.

Kod nas je standardno 1 dinar manje od pšenice već više godina unazad.
Ja ga nisam sejao jesenas jel nisam našao seme koje sam hteo inače zadnjih godina sam sejao samo Vanesu i oduševljen sam njome (slika je na mom avataru) godinama je standardan prinos > 30 metara po KJ samo jedne godine mislim 2008 je bio 26 metar po KJ kada su vremenski uslovi bili nažalost slični kao ove godine .
Na jesen planiram 10-tak KJ i probaću ovu Nektariju ,bar sa slike izgleda odlično.

Пиварац је већ две године био скупљи од пшенице, 1-2 динара. Прошле године кад је пшеница ишла 22-23, он је плаћен мислим 25.

Пиварац је већ две године био скупљи од пшенице, 1-2 динара. Прошле године кад је пшеница ишла 22-23, он је плаћен мислим 25.

Prosle godine bas nije bila visa cena od psenice, ali prethodnih jeste bio skuplji od psenice dinar-dva.
Prosle godine kod nas su pivski placali 21-21,50 a stocni 19-19,50 din/kg.Posle kako je pocela zetva psenice Gebi je izleteo sa cenom od 22,57 i polako su svi prihvatili tu cenu, mada su na pocetku hteli manje placati za psenicu.

У моменту када је била жетва и после мало дана када се правио обрачун, за јечам је била већа цена знам 100%. Касније је пшеница скочила. Пошто ми је то познато, а и треба лова увек, онда је и пала одлука о поновној сетви јечма. Ако су код тебе плаћали пиварац до 21,5, то је мало. Пшеницу су неки људи почели продавати робним резервама по 23, тако да су само необавештени продавали испод тога.

Kod nas sigurno nisu vise placali za pivski jecam,to je sigurno.
A za psenicu za 23 din robnim rezervama smo trebali provuci 20 km i jos posle analiza...odbitci, pa je 100% bilo bolje prodati tu u mestu za 22,57 bez analize tel-kel samo se vlaga gledala da bude ispod 14%.A pare drugi dan na racunu.

Тих 22 ми је некако и било логично, опет мало више од пшенице. Са обзиром да је у свету тј Паризу мало више надао сам се потајно до 23.

Па да су наставиле оне јаке кише свашта би било. Прошле недеље ми је изгледао очајан, а сад већ мало боље. Сад мислим да иде пар лепих дана па ће ваљда све добро проћи.

Пратио сам последњих дана код себе, изгледа ми боље него пре недељу дана. Било је много влаге, сада тога нема. Тек негде по негде је било тих симптома, али срећом заобиђоше кише и просуши се мало. А мало су га барице и хемија од сунцокрета проредила на неким местима, па му и то испаде нека помоћ. Изгледа да се неда да буде све добро. Таква времена.

Danas sam bio sa jednim kolegom koji se sprema da sutra ovrse jecam. To ce biti prvi koji je skinut. Moj ce ako sve ostane na miru i ako vreme dozvoli biti skinut za 7-10 dana. Inace primetio sam na vecini jecmova da ima jako puno zaperaka, koji su skroz zeleni sto ce praviti ogromne probleme.

Da li je taj covek/musterija ostao bez hrane za stoku ili je bas zreo?
Ja sam danas gledao jedan,koji je na oko zreo,ali realno,jos minimum 7 dana,minimum.

pa kad se planira zetva psenice u vojvodini, ako jecam krece za 7 dana.? bas sam misli0 da ce kisa usporiti zetvu, kod mene na kosovu sve kasni za 15 dana u odnosu na vojvodinu, od setve pa i do zetve.

Danas skinut nonijus vise od 35 meteri po lancu nije mereno na vagi ali po prikolicama otprilike,nismo se nadali da ce biti toliko pa je ostalo u kombaju u kosu ,oko 15 meteri ,i posto nema puna 3 lanca mislim da je rodio oko 38 meteri ,nije bas ful suv al mislim da nece pobudjaviti rasiren je po supi,eto nekli orijentacioni rod.

I ovde ce posle Duhova,oko 26-27...

@steva
Au brale pa to je dobar rod,ovde nema sanse da se radi,zelena slama...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh