Pozdravupravo su ti simptomi koje si naveo.venu, suvi su plodovi, cele cvetne grane se sasuse i jedan deo nasada mi je skroz svenuo. onaj sredisnji a ja sumnjam da je to od jakog sunca posto su u plasteniku i tek sam pre dana pokrio mrezom za sencenje. i kakav je predlog. da te sto su sumnjive izbacim a na njihovo mesto pustim stoloni jedno pitanje jos? posto su moje jagode pri kraju berbe, jos dan dva, sta sad da radim? kad je ono sisanje trimerom za jagode u plasteniku? i dali treba sta od prihrane. zastite u ovom periodu i dali je moguc neki jesenji rod? u pitanju je alba. pozdrav svima
Mreza za senčenje u tom slučaju ne pomaže. Ja sam uvenule biljke čupao sa delom zemlje oko korena, rupu sam zalio sa 200 ml rastvora ridomila a u nju sam kasnije zasadio sadnice proizvedene od zdravog rasada. Neke od njih su se veoma teško primile, nekoliko puta sam ih presadjivao. Medjutim veliki deo njih je ove godine dao prinos, medjutim ponovilo se isto, dok ne počne berba sve je normalno, ali pri prvim većim temperaturama u punoj berbi počinju da venu jedna po jedna ili grupno, pa ti ubiju volju u potpunosti. Meni je ostao samo deo zasada koji sam presadio prošle godine na mesto stradalih, ali ne sve, tako da mislim da je borba bezuspešna. Moje je mišljenje da treba promeniti mesto sadnje , nikako na isto pošto je ono već zaraženo fitoftorom, ili izvršiti sterilizaciju zemljišta, naravno sve uz savet zaštitara. Srećno