Jagode-opšta tema

Не знам шта ће ти сад та формулација ја сличну дајем кад је цветање и заметање плодова.. Сад дајем нешто са више калијума типа 10 5 26.

Елем, имам питање за искусне јагодаре. Кад берем по киши јагоде брзо труну. Шта мислите да ли ја могу брати по сувом времену кад јагоде нису још потпуно зреле, ако одстоје у кући хоће ли добити шећера и боју?

Koristim tu formulaciju zato sto su mi jagode bas u toj fazi o kojoj ti pricas,cvetanje i zametanje plodova.Prolecna sadnja,zasadjene 11.04.Nego ti meni reci jer ovo moze da ide folijarno?Hvala.

- - - - - - - - - -

Него кад? Ти радиш одмах кад плод зазелени после цвета?

Ja sam moje vec oprskao Switchom.

Све може фолијарно, али ипак што каже наш колега Небојша, закон је кад корен прими храњиво фертигацијом. :ppozdrav:

Posle obilnih kiša, kada je zemljište vlažno a hraniva isprana, treba ići prihranu sa manjom količinom vode, t.j. sa većom koncentracijom djubriva (0,3%)

Evo i neka sličica što sam obećao

Ja sam dogovorio sa jednom ozbiljmo hladnjacom cenu po 1.20e od prve do poslednje ,njihova ambalaza.Mislim da je to ok.Inace nudili su mi prvo 1e ,moj odgovor je bio da cu sve ostavinti na njivi da istruli i tako bih i bilo.Da prodajem po tezgama ili kako vidim vecina da radi sad ove prve ne bih dao ispod 250din ili bih ostavio da istruli.
Niko nam nije kriv sto dajemo tako jeftino_Oni se sve dogovore ,a mi proizvodjaci nista.Pre cu pobacati 1h jagode nego da je dajem u bescenje ,uradite to svi pa da vidim kolko ce onda da bude cena.Ako sam ne cenim sebe i svoj rad nece niko.NE DAM DZABE!!!!

I mene zanima koja hladnjača kod Šapca je već počela sa otkupom i tom cenom jagode?

Nebojsa, obavesti nas kako si prosao sa ovima iz osiguranja. Da vidimo da li su realni i isplati li se osiguravati jagode.

Neko je pomenuo dodavanje kalcijuma. Da li pazite na karencu kada dodajete kalcijum? Ja sam uzeo Fitofert CALCIUM 15 i kaze mi covek u poljoprivrednoj apoteci nemoj 3-4 dana posle prskanja da jedes jagode :sta:
Zanima me i da li mesate kalcijum sa switch-om, ili uvek posebno samo kalcijum?

ja sam moje prskao switchom do sada 2 puta,pre nego sto pocela da cveta i opicio sam ga jos jednom pre 10 dana i ne brinem al zato fazani prepelice divlji golubi mamicu im tacno znaju koja najveca i najlepsa i nju iskljucaju i na kuce se vec navikli ne znam sta da radim osim da stojim 24 sata sa kutiju petarde i da bombardujem.::spreman na sve::

Pa kada ste , sada bi vam rekao sta , oni sto imaju velike usi i vicu iiii aaaaaaa , i aaaaaaa , ja kod kuce imam 3000 sadnica , 2000 u plasteniku i sada mi se tek zaljece berba , prodam sve po 3 eura kilogram i nemam dovoljno jagoda za sve sto mi dolaze , smanjio sam pesticide i insekticide na minimum , prihrana na sredinu , jagoda ljepa i slatka a ljudi navalili koda jagoda nikada jeli nisu , sa ovih 1000 mjesecarki ako bog da izcuci cu barem 2 tone jagoda x 3 eura , znaci 6000 eura , laganice , ajde da se okladimo da ako vako nastavi cjena da ni vama sa hektara nece puno vise ostati , dok platis radnike , repromatrijal i slicno , bicete sretni da vam ostane i toliko.

@mojalovaaa

Druze mozda kod tebe je takva situacija ali u celoj Srbiji sse danas jagoda placa od 80-120dinara, otkup u refuzu je 50-60dinara. Mnogo je jagode naglo stiglo a rusi tek se pripremaju, tkao da ova 3-4dana ce biti krkljanac e kad rusi krenu onda cena se stabilizuje, otkup ce malo da skoci i ako uspem da prodam od prve do zadnje po 1e ja ima da pevam od srece:ppozdrav: E sad nije mi malo jasna tvoja racunica da od mesecarki uberes 2kg po biljci :sta: Koja je to sorta ?

@joker

Ja koristim scotsov kalcium koji se daje preko lista i on je neka mesavina NPK tako da je to jedini kalcijum koji ja znam da moze da ide preko lista i da se mesa sa ostalim sredstvima, tako da to svima toplo preporucujem a rezultati su vrhunski:ppozdrav:

boomsyte, ja sam vec kupio fitofertov kalcijum i on ide preko lista, ali mene vise zanima da li smeju odmah da se jedu jagode posle prskanja.

Danas smo pricali sa vlasnikom piljare kome cu da dajem jagodu i do danas je on prodavao po 250 dinara. Ja sutra dajem prvu turu pa cu napisati za koliko je otisla. Inace, covek meni placa onu cenu, koja u momentu kad predajem bude u Leskovcu na kvantasu.

fitofer Ca je u helatnom obliku, tako da ga biljka vrlo brzo usvaja putem lista. Po recima tehnologa, Ca nije stetan u toj kolicini. Jedino sto ce ti biti jace kosti :)

Ovo scotsovo djubrivo se usvaja max 24h znaci danas oprskas i sutra laganica jedes zato i ja volim scots:ppozdrav:

Ni meni nije jasno koja to sorta daje 2kg. Ljudi budu presretni sa 1.2kg na stalnoradjajucim.
I ne znam ko kupuje domacu jagodu za 3e ako ima super slatke i velike domace jagode za 1e na pijaci.Nema sanse da prodas tri puta skuplje. Nece niko da kupi.
Ja sam uspevao da prodam za 200din dok su svi prodavali za 180 a to ti je 10% skuplje ali 300% pa makra bila i 300% bolja...
Mozda si mogao prosle godine po ovoj ceni da prodajes i racunas prosek ali ove nema sanse. Barem ne u Srbiji.

Prskam sutra posle branja. :osmeh:
I tako necu brati posle toga par dana.

vlado107, mojalovaa nije u Srbiji pa zato i prodaje po toj ceni. Ovde ne bi mogao.

@mojalovaaa

Druze mozda kod tebe je takva situacija ali u celoj Srbiji sse danas jagoda placa od 80-120dinara, otkup u refuzu je 50-60dinara. Mnogo je jagode naglo stiglo a rusi tek se pripremaju, tkao da ova 3-4dana ce biti krkljanac e kad rusi krenu onda cena se stabilizuje, otkup ce malo da skoci i ako uspem da prodam od prve do zadnje po 1e ja ima da pevam od srece:ppozdrav: E sad nije mi malo jasna tvoja racunica da od mesecarki uberes 2kg po biljci :sta: Koja je to sorta ?

@joker

Ja koristim scotsov kalcium koji se daje preko lista i on je neka mesavina NPK tako da je to jedini kalcijum koji ja znam da moze da ide preko lista i da se mesa sa ostalim sredstvima, tako da to svima toplo preporucujem a rezultati su vrhunski:ppozdrav:

Na 3000 sadnica , 2 tone jagoda , otkud bomy da je to 2 kg po biljci , inace irma mjesecarka , tvrde proizvodjaci sadnica iz italije daje za 5 mjeseci koliko radja u godini oko 2.6 kg , ja kazem neka bude pola super , to je 1300 kg + 2000 jagoda neka bude 350 grama po sadnici to je 700 kila , znaci 2 tone , stvar je u tome sto se uvjek nadje netko pameta pa spusti cjenu , ako oduzmes posao , gnojivo , spricivo , vodu i radnika , tebi ne ostane vise od 0.3 eura po kilogramu , neracunajuci tu nedo bog nekakva dodatna sredstva.

@mojalovaa sorry ali "sa ovih 1000 mjesecarki ako bog da izvuci cu barem 2 tone jagoda"
To ne zvuci kao da je ukupno sve 2 tone. Ja sam iz prve skontao da imas 3000 sadnica napolju, 2000 u plasteniku i jos 1000 mesecarki. Sve je u jednoj recenici i mesecarke i prinos su odvojeni zarezom.
A vidim da nisam jedini koji je tako shvatio taj post. Nesporazum.

Mislim da Irma rodi 1.6 kg a ne 2.6 a kod nas to znaci maksimum 1.2kg u idealnim uslovima a to je jako tesko postici.
Ispravite me ako gresim...

@mojalovaa sorry ali "sa ovih 1000 mjesecarki ako bog da izvuci cu barem 2 tone jagoda"
To ne zvuci kao da je ukupno sve 2 tone. Ja sam iz prve skontao da imas 3000 sadnica napolju, 2000 u plasteniku i jos 1000 mesecarki. Sve je u jednoj recenici i mesecarke i prinos su odvojeni zarezom.
A vidim da nisam jedini koji je tako shvatio taj post. Nesporazum.

Mislim da Irma rodi 1.6 kg a ne 2.6 a kod nas to znaci maksimum 1.2kg u idealnim uslovima a to je jako tesko postici.
Ispravite me ako gresim...

Pravilo je da nikada nista ne izvlacis iz konteksta , evo procitaj ispocetka "Pa kada ste , sada bi vam rekao sta , oni sto imaju velike usi i vicu iiii aaaaaaa , i aaaaaaa , ja kod kuce imam 3000 sadnica , 2000 u plasteniku i sada mi se tek zaljece berba , prodam sve po 3 eura kilogram i nemam dovoljno jagoda za sve sto mi dolaze , smanjio sam pesticide i insekticide na minimum , prihrana na sredinu , jagoda ljepa i slatka a ljudi navalili koda jagoda nikada jeli nisu , sa ovih 1000 mjesecarki ako bog da izcuci cu barem 2 tone jagoda x 3 eura , znaci 6000 eura , laganice , ajde da se okladimo da ako vako nastavi cjena da ni vama sa hektara nece puno vise ostati , dok platis radnike , repromatrijal i slicno , bicete sretni da vam ostane i toliko."
Imam 2000 + ovih 1000 mjesecarki , da olaksam shvacanje cjele recenice , odnosno da ubrzam stvar imam 3000 sadnica , 2000 u plasteniku i 1000 mjesecarki i ako bog da da sve bude kako treba izvuci cu 2 tone jagoda x 3 eura , 6000 eura laganice.

Nazad
Vrh