Jagode-opšta tema

Iz vise razloga mislim da ti racunica nije realna.

1. Ove godine plastenicka proizvodnja je dosta izjednacena sa proizvodnjom vani jer je u februaru i martu bilo malo suncanih dana koji su grejali plastenik.
Za vreme ovog dugog kisnog perioda meni je temepratura u plasteniku vecinom bila ista kao napolju i morao sam ga cesto provetravati zbog vlage.
2. Cena iz plastenika ove godine i prosle godine nece biti ista jer je mnoge jagode napolju prosle godine zeznuo mraz pa je bila skuplja jagoda.

Prosla godina je bila idealna za plastenike, susna, mrazevi itd pa je cena bila lepa, prosecno 2e. ali ove godine se desilo najgore moguce za plastenike.
Jagoda u plasteniku je skoro istovremeno krenula kada i napolju a napolju su se stvorili idealni uslovi za razvoj jagode tako da plastenici ove godine nisu konkurencija.

- - - - - - - - - -

Ne izvlacim iz kontesta nego iz zareza. Smisao cele te recenice vuce na taj deo. Trojica nas je tako shvatilo.
Nije bitno jer sada smo shvatili sta si hteo da kazes.
Ja bih bas voleo da bude kako ti pricas onda sledece godine cu da te kontaktiram pa preuzmem tvoj "recept" jer mene svake godine nesto zezne.
Sada kada imam lepe jagode cena je katastrofa. Kada je cena dobra daju mi los supstrat. Kada napravim jesenji rod onda misle da sam geneticar.

- - - - - - - - - -

A jesenji rod sam imao bolji nego sto u knjigama pise da moze da bude ali sam morao da delim komsijama za sok jer nisam mogao da ga prodam.

Vlado , ja radim na zemlji a ne na supstratu , jagodu prodajem svu kod kuce po 3 eura kg , i nemam dovoljno koliko me ljudi traze , i kod mene su ovo pretpostaveke , jer sutra se moze desiti da vise nitko ne dodje po jagode , kod nas jos jagoda vani nema , odnosno bit ce za nekoh 10 dana , a i u trgovinama je veoma slaba ponuda , i sada je na akciji 3 eura sa 33% popusta.jedino me brine sto imam dosta jagoda koje su u prosjeku teske nekih 10 do 14 grama i to me zivcira , ali do bola me zdere , moze usput kakav savjet za prihranu.

Sto se tice Irme , ona ce mi biti za nekih 10 dana , ako ovako ostane , sa ovim sto se odmetlo i sto je sada u cvatu , izvlacim sigurno vise o 1 kg jagoda sa nje u mjesec dana , naravno posto je vani , nikada ne mozes znati , inace meni moj agronom od koga kupujem sadnice tvrdi da irma daje za tih 5 mjeseci 2.6 kg po zivicu uz svu prihranu i sve obavljene radnje i naravno da je vreme super , a koliko ce dati vidjetcemo krajem 10 mjeseca odnosno kada dodju mrazevi.

Drugacija situacija kod nas. Bas me interesuje kako ces proci i kakva ce biti prehrana. A za male plodove folijarno i zalivanjem kalijum.

Имам негде ред Ирме али заборавио сам који је то ред. Како да препознам Ирму?::pomoc:;

I mene zanima koja hladnjača kod Šapca je već počela sa otkupom i tom cenom jagode?

Ja nisam od vecine sto cuti i smatra sve kao konkureciju.Hladnjaca nije iz Sa vec iz SM.Zove se Medzik Fruti!!!!Uz svo duzno postovanje ,ali vec predpostavljam da prvi put cujes za njih.Ja sam u februaru usao u pregovore sa njima.Uveliko vec berem i pakujem se u casice.Mi smo krivi za sve jer nemamo ono medju nogama da izadjemo na ulicu i prospemo sve!!!!Vec bih je i po 20din prodali da nam oni odrede tako!!!!

vlado107
Ja sami isto iz frigo sadnice u avgusto brao.Imao sam srece i imao kupce.Od 2e pa do 2,5e ,kako kome.Ove godine cu isto da radim tako.

@ joker

Procena je 100 % stete, od toga se skida 10 % jer se ispod toga ne isplacuje steta (ali ti za toliko umanje i premiju) i skida se nesto i na neizvrsene radove (nemas troskove berbe). Meni je ovo drugi put da sam pretrpeo stetu od grada i u oba slucaja su bili korektni. Prvi put su isplatili stetu dosta pre roka, videcemo kako ce biti ove godine. To je moje iskustvo sa DDOR-om,tako da ja svima toplo preporucujem da osiguraju i mirno spavaju. Tim vise sto mogu da plate tek polovinom avgusta ili da plate odmah i ostvare popust.

DDOR je jako korektan sto se tice procene i isplate (bar ono sto sam ja doziveo i cuo od strica) za ostale kuce ne bih komentarisao jer se drzim proverenih. kad sam ja osiguravao kod ddor-a ako je steta 100% isplacivali su 80% (zbog toga sto nemas troskova branja i ostalog sto kaze nebojsa)

Iz vise razloga mislim da ti racunica nije realna.

1. Ove godine plastenicka proizvodnja je dosta izjednacena sa proizvodnjom vani jer je u februaru i martu bilo malo suncanih dana koji su grejali plastenik.
Za vreme ovog dugog kisnog perioda meni je temepratura u plasteniku vecinom bila ista kao napolju i morao sam ga cesto provetravati zbog vlage.
2. Cena iz plastenika ove godine i prosle godine nece biti ista jer je mnoge jagode napolju prosle godine zeznuo mraz pa je bila skuplja jagoda.

Prosla godina je bila idealna za plastenike, susna, mrazevi itd pa je cena bila lepa, prosecno 2e. ali ove godine se desilo najgore moguce za plastenike.
Jagoda u plasteniku je skoro istovremeno krenula kada i napolju a napolju su se stvorili idealni uslovi za razvoj jagode tako da plastenici ove godine nisu konkurencija.

П О Т П И С У Ј Е М СВАКУ РЕЧ!

Da prostite malo ali ja bi im ga malo BIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIP i BIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIP za to 80%, i ja sam osigurao jagodu kod njih i lepo sam ih pitao, ako mi jagodu ubije grad 100% sta ja dobijam. Odgovor je bio potvrdan odbijaju se troskovi berbe 10% i ja dobijam 90% od osigurane sume i to je to. Kojih sad 20% i zasta bi ih ja pitao::samo bes::::samo bes::::samo bes::, onda po tome osiguranje izlazi 25% a ne 5% ali ovde kod nas su koliko sam ja informisan odbijali samo 10% za troskove berbe i isplacivali 90% stete

Pozdrav svim jagodarima. Vidim da ste uveliko počeli sa berbom. Moj THUCHAMPION neće za 10 dana sigurno, tek po koja počela da crveni. Zadovoljna sam ponetim rodom, a i kvalitetom. Iskustvom od prethodnih godina što se tiče ukusa nema joj premca. Prošle godine je otišla sa Rusiju po ceni od 160-180 dinara/kg. Ove videćemo. Srećno svima.

problem sa plodovima,sorta je alba
p15-05-132013.jpg

p15-05-132011.jpg

p15-05-13201101.jpg

p15-05-132015.jpg

Poslednja izmena:
Loše su oprašene.
To je vjerovatno istina jer sam ja bas mojima davao dosta bora i folijarno i kao mikroelemente ali svejedno imam oko 5% mozda i nesto vise takvih , nego meni se desava da jagoda odozdola se rascjepi , ali naraste normalno velika i sazri , samo ostane suplja unutra i kao da ju do pola sa doljnje strane rascjepita.

To je vjerovatno istina jer sam ja bas mojima davao dosta bora i folijarno i kao mikroelemente ali svejedno imam oko 5% mozda i nesto vise takvih , nego meni se desava da jagoda odozdola se rascjepi , ali naraste normalno velika i sazri , samo ostane suplja unutra i kao da ju do pola sa doljnje strane rascjepita.
i ja sam isto tako prihranjivao,prosle godine su isto takve bile,nisam ih ni brao,sad ih jako puno ima,sta sa njima to nikome netreba.

Nazad
Vrh