Jagode-opšta tema

Imam jedno pitanje,na jednom metru kvadratnom koja vam je gustina sadnje zivica jagode?

pa to ja hocu da procenim... je l' clery rodi 0.5kg po zivicu i prve godine... ako je tako onda umesto priblizno 3600kg ja sam imao 1000kg i odoh da placem :)

@Ilicin, ako si posadio prosle godine i ove ubrao samo 1000 kg onda slobodno mozes da places :) jer ti si dobio samo 150g po zivicu sto je izuzetno malo:sta:

@boomsyte.

do sada oko 80 kg a jos cveta i ima zelenog ploda i berem je i dalje tako da cu ti vise reci kada svedem rezultate na kraju berbe. Iskreno iznenadjena sam ovom jagodom pozitivno. Zbun nije gust ( bar za sada ) nesto ni visok a jagode kao grozdovi i ima po dve tri rodne grane a na svaku bar po 9 - 13 jagodica. A ukus im je fantazija a kupci odusevljeni ukusom i bojon i plodom. Ja je zovem " Kraljevska sorta " definitivno bi je preporucila jagodarima.

Ja sam posadio marmoladu proslog proleca za sada imam obrano 350g po zivicu a mislim da nisam jos na pola berbe imao sam 4 branja dosad rodila je po meni odlicno i imao sam vrlo malo trulezi iako je do pre 5 dana kisa lila svaki dan. Imao sam zbunove sa preko sto plodova mozda nekom izgleda nerealno ali je tako inace sadjen je zeleni zivic iz bog zna koje reprodukcije ali sam dan i noc cucao u njima. Mnogi nisu zagovornici ove sorte ja sam je uzeo za probu i nemogu reci da sam nezadovoljan.

Sa 8200 biljaka ubrao sam malo vise od cetiri tone.Sobzirom na godinu mraz ,trulez i sve ostalo sto ide uz to nisam lose prosao finansiski.
Sutra pocinjem da skidam zasad i pripremam za novi .Sa zadovoljstvom cu skinuti KLERY i vise ga nikad necu ubosti u zemlju.
Ove godine sam napravio par gresaka i to mi se vise nece ponoviti.

Ja sam takodjer sa kleri u istoj situaciji ali i sa vecinom jagoda i prosjek mi izadje oko 230 grama po zivicu sto nije ni polovina od onog sto treba da bude , a sada u trecoj godini katastrofa , ubrao sam od 5500 sadnica samo 200 kg , jad i bjeda , e sada pokusavam da dodjem do razloga zbog cega je tako , sadnice su bile frigo , jagode su zdrave , bude po 40 cvjetova na zivicu , krupnoca je ok , 1 godine oko 98 grama prosjek , 2 godine oko 45 grama prosjek , sada su mi oko 27 grama prosjek sto takodjer nije sitno , e sada problemi su mi sljedeci , prve godine 30 dana berbe i trideset dana kise , druge godine mraz pa susa , ove godine mrez pa kise , prve godine sam siguran da mi nisu istrule da bi imao i vise od 500 grama po zivicu ali 2 i 3 katastrofa , sad me samo muci dal je moguce da ih je mraz stukao u oba slucaja.
Molim one koji znaju da napisu koliko ljetno sisanje utjece na kolicinu roda , jer ja vecinu nisam osisao niti jedno ljeto a i koje sam sisao to je bilo krajem 9 mjeseca.

Ma ljudi - godina je uzas:
CLERY na njivi nisam ni brao (nije ni cvetala nesto posebno a i to sto je iscvetalo pojela buba - cvetojed)
ROXANA u basti: razocarenje zesce - kad ono kad bolje razmislim i procitam koliko ste vi ubrali, i nije tako lose (0,5 kg po zivicu).
@boom
Kakva ti je JOLY kako ti se cini

Da li ima neko DELY

JA cu novi zasad poceti da berem tek za 7 dana, imaju po 2-3 grane i u proseku od 12-15 plodova najmanji plod sam merio i on je 15grama ali zelen takoda ocekujem najmanje 150g po biljci, gruvam joj prihrane pa cemo videti sta ce se desiti.
@Kukac
Za jolly neznam sta da ti kazem nje imam najvise ali mi se i najvise posusila::lose::, preko 30% a neznamo zasto, najveci strucnjak na balkanu mi je gledao i coveku nije bilo jasno sta se desilo, od korenovog vrata pa na dole koren jedno 1cm crn, a na dole radi puno belih zilica ali je hrana presecena za biljku, za njegovih 20-30g iskustva nikad nije video onako nesto i to je bas meni moralo da se desi a za ironiju nju sam najvise posadio:haha:. Imao sam malo plodova u rasadniku koji sam posadio prosle godine i mogu vam reci da je vrhunska, odlicna krupnoca i izgleda, i veoma rodna tako da ima odlicne ocene sto se mene tice, mada cekam da je berem pa cu dati konacnu ocenu :haha:

Boomy , koliko ti je stajnjak bio star , ako nije dobro preradio to ti se desi na biljkama zbog previse amonijaka u zemlji , nikako stajnjak mladji od 3 godine , moze biti i ako je previse kise da se zbog vlage krene da truli gornji dio korjenovog vrata.
De mi na PP posali odgovor na ono pitanje sto sam ti bio postavio , i koliko ih cesto prihranjujes i kojom kolicinom.

Za sve nas koji proizvodimo ranije sorte!

Ove godine je definitivno mraz razvalio jagodu, ne znam za ostale, ali ja na svom primeru to najbolje vidim jer mi je dosta stradalo cveta koji je bio i pod agrilom. Sve mi to potvrdjuje i stanje kod komsija ILICN i DEJAN10

ja sam od neki 2 3 iljade struka ubrao oko 350 kila. jedna rodila imala po 20 cveta druga sorta nije imala cvet samo suma. na tu kolicinu nije baceno ni 10 kila pokvarene.i nije prskano nicim od zastite.

3000 kom a samo 350kg pa dije tu trud i ulozeno to dode 120grama po biljci a ljudi kazu da rodi i do 800gr,?kako tise samo isplati

@SOPOT
Meni jeste mraz skinuo prve plodove cak i cele grancice ali trulez me je unakazila
Posle mraza biljke su poludele izbacile su nenormalno mnogo cvetova ali djaba
Ima tu par mojih slika posle mraza .Ma sve je bilo ok do kisa kada je krenula berba uf propast
Ne bi da se zalim ali dodje mi da kukam

Ne mogu da se pozalim ni sa rodom, a takodje ni sa cenom.
Sa Klery sam veoma zadovoljan. Verujem da je kod mnogih onaj hladan talas bez snega prosle zime doveo
do toga da biljka malo rodi. Takodje i mraz je npovoljno utucao.
O Albi i Asiji takodje sve pohvale.

Trulež (sa kojom sam muku mučio prošlih godina)
Zaustavljam isključivo sa tri prskanja: Pred svetanje, u cvetanju, u zametanju Svič, a u berbi koliko god puta treba sa Teldorom. Ja nisam ove godine imao sa njom većih problema.

---------- Poruka napisana u 13:28 ---------- Prethodna poruka je at 13:26 ----------

@SOPOT
Meni jeste mraz skinuo prve plodove cak i cele grancice ali trulez me je unakazila
Posle mraza biljke su poludele izbacile su nenormalno mnogo cvetova ali djaba
Ima tu par mojih slika posle mraza .Ma sve je bilo ok do kisa kada je krenula berba uf propast
Ne bi da se zalim ali dodje mi da kukam

Mislim da je tu problem što je mraz skidao cele cvetne grane pa i ne može da se proceni kolika je šteta, jer nije ni došlo do cvetanja+ cvetovi koji su već promrzli

Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh