Sto se tice jabucarenja po Srbiji sve izgleda da ce nekada najprofitabilnija vocna vrsta krenuti polako da izumire jer neovisno od izvoza i eventualne potraznje parametri troskova proizvodnje su otisli u nebesa a sa druge strane plasman je krajnje neizvestan zatim nepouzdan/mislim na uzimanje robe bez para/domace trziste je mrtvo i treba ga zaboraviti a inostrano je pod velikim znakom pitanja jer je naznaka da su Rusi podizali neke zasade i da je za ocekivati smanjenje potraznje pogotovu sto su im Moldavija i Poljska dosta blize a mi cak i da docekamo da izmrznu svi onda se nailazi na nepremostivu prepreku otkupljivace monopoliste koji deru kozu bez anestezije.Rezacka dnevnica je u Podunavskom regionu 4000 dinara cak mi covek danas prica da je placao 35 eura, beraci su bili izmedju 2200 i 2500 ali nije iskljuceno da to krene ka 3000. Cena je krajem februara 2021 40 dinara bez prebira a sa prebirom 45 din i tu se dodaje potrosnja struje hladnjace i kaliranje robe kao i skart ali to su sve parametri u ocekivanoj projektovanoj proizvodnji ali ono sto nije ocekivano a dogadja se to su neplanirana ostecenja od mraza i gradobitna godina jer u situaciji kada je roba pretrpela ostecenja od grada domacin koji je ulozio u sve ovo abnormalne cifre moze samo u ludaru na oporavak jer terapija je u tom momentu blaga da bi ga vratila u zivot. Ispada da je mnogo profitabilnije u ovom momentu drzati zasad sljive nego plantazu jabuke deluje smesno ili tragicno ali je istina. Sljiva koja moze ladno i bez djubrenja i bez ijednog hemijskog tretmana i bez rezanja pravi u zemlji Srbiji mnogo jacu matematiku nego jabuka sa djubrenjem sa 15 do 25 tretmana sa djubrenjem, rezanjem branjem ,drljanjem ,trljanjem, trovanjem i nakraju prodajom na dodjem ti pare .Iako sam optimista u zivotu ovde nema mesta optimizmu crnilo je na sve strane ,garez i golgota ocekujem slicnu sudbinu i sa tresnjom kao i sa visnjom ,jabukom ,kruskom, lozom ,krompirom, crnim lukom, kupusom, kupinom i da ne nabrajam .Drzavi proizvodnja nikada nije bila prioritet i tako se razmislja kratkotrajno bez vizije sa pogledom u corsokak ali ko vodi ovaj narod kakav olos sta drugo i ocekivati.