talianu
Član
Pravi ciga je.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Iz Mirijeva? Zoran?Pravi ciga je.
Ne ,Darko iz Subotice ,inače moj blizak rođak tj njegova žena mi sestra od ujaka rođenog,mada ništa poslovno sa familijom,samo krkanluk.Iz Mirijeva? Zoran?
Sent from my ELE-L29 using Tapatalk
U Smederevskom kraju je bas dosta povadjeno. Vecina ljudi koji nisu imali idealne vocnjake su ili povadili ili jednostavno prestali da obradjuju. Tako da se nadamo da ce bar neko vreme biti veca potraznja nego ponuda. Ali ne verujem da ce se poverenje ljudi u jabuku tako lako vratiti. Tako smo se po kratkom postupku resili i vinograda pre 20ak godina. Nekada je vecina imala grozdje, sada eventualno nesto malo za licnu upotrebu i to tek mozda svako 3-4. domacinstvo.Ove godine je trazna pa roba se placa. Dogodine ako rodi koliko je prosecan prinos bice opet na dodjem ti ili pola platim pola cekaj. A o tome kakav vozni park imaju hladnjace je suvisno pricati. Dodje kod mene sa Merc GL od 100k evra i cenka se za pola dinara po kili.
Svabo ja imam cistu parcelu ajdareda bez oprasivaca a vidjao sam i druge ciste zasade i sve je to super mozes bez straha da osnujes cist zasad a osim ostrog rezanja ga redim muski a sto se tice 106 ja sam je ubacivao mnogo posle sadnje uglavnom sto joj ne treba zica ili podupiraci a koji je najpozeljniji razmak odluci sam jer ako ga mnogo priblizis moraces mnogo ostriju rezidbu da radisNa koji razmak saditi ajdared na 106? I da li da ubacim neku sortu kao oprasivac?
U Cacanskom regionu ima i dosta brdovitih terena i verovatno da bi izbegao velika ulaganja zice i stubova hoce covek da pokusa sa 106 icom pa neka proba i neka je sa srecom ono doduse jeste dzombasta i teza za odrzavanje za rezanje ali imace Svabo mnogo manja ulaganja u startu a sa obzirom sta oni sada uzimaju za izvoz mozda je i bolje da je sitnija jabuka nego da su baloniNa 106 i sejancu se sade jabuke na dosta peskovitom terenu. Toje čist promašaj prvo. Kasno bude obojena, sitni plodovi, treba dosta sati oko rezidbe, treba medjuredni razmak veći, mnogo manje ide stabala po površini ( jutru, hektru), za zaštitu zbog lisne mase mnogo više treba hemije. A prednosti su jako male.
Pa u Lidlu imaš neki biter -otrov za 39 din, ti misliš da ćeš puno soka prodati za 100 din?..jedna zadruga, svi se učipujemo za fabriku i cjedimo voće u matične sokiće, primjer jabuka u otkupu za 50din i veleprodajna litra soka 100din(od 2kg jabuke). Ako ovo drži vodu onda su supermarket tajkuni ostali bez sirovine zbog nelojalne konkurencije.