Jabuka

..................
Najozbiljnije razmisljam da ako se nesto ne promeni na jesen vadim to zlo napolje. Dosta ce odluka zavisiti i od rezultata izbora.....
Vadi odma , kakvi rezultati izbora , ništa od toga .
Ovo kažem u slučaju da očekujes neke promene......
 
Greota videti ovako nesto...
Meni nije svejedno kada vidim sliku, mogu misliti tebi kako je kolega kada moras da unistis nesto sto si godinama stvarao.

Poslato sa WAS-LX1 pomoću Tapatoka
 
Greota videti ovako nesto...
Meni nije svejedno kada vidim sliku, mogu misliti tebi kako je kolega kada moras da unistis nesto sto si godinama stvarao.

Poslato sa WAS-LX1 pomoću Tapatoka
Ne vredi. Kad soja zaradi vise od jabuke nema svrhe. A da ulazem u skladiste, prebire, pakeraje ne radi mi se to. Zadrzacu svu mehanizaciju (vozice, platforme, 3 fergusona) pa ako nekada bude imalo prilike lako je posaditi.
 
Posto si ozbiljno u tim vodama, ne vidis prelazak na neko drugo voce kao bolju opciju od jabuke?

Poslato sa WAS-LX1 pomoću Tapatoka
 
Bice i ovde bolje ali za jedno 4-5 godina. Ne radi mi se voce u meri kao pre. Radne snage malo i svi su u godinama. Za 5g nece imati ko da bere iz sela. Ne bi menjao jer ovo znam da radim a oko sljive, visnje nemam pojma.
 
Ovde je trebalo dovesti ekipu " bolja zemlja " i ministra poljoprivrede da da svoje tumačenje situacije . . .

Sent from my RMX2155 using Tapatalk
 
Kod mene u selu ima jedan jedini voćnjak sa jabukama, 9 godina star, 3 ha parcela. Pre mesec dana prodao čovek, razočarao se. Uz to prodao i 1.5 ha dunje. A čovek koji je kupio oba voćnjaka, kupio je još 6 hektara zemlje u blizini prošle godine. Hoće sve da sadi voće, šljive i jabuke... Sin mu završava poljoprivredni fakultet, pa hoće da ulažu u voćarstvo.
 
Ovde je trebalo dovesti ekipu " bolja zemlja " i ministra poljoprivrede da da svoje tumačenje situacije . . .

Sent from my RMX2155 using Tapatalk
Bio je Uros kod kolege iz firme u Stanisicu kad je vadio njegov zasad. Nema tu sta da se prica. Losa situacija od monopola, trgovinskih lanaca pa na dalje. Za 22din na veliko mozete kupiti neogranicenu kolicinu robe prve klase u ovom momentu. Poredjenja radi ista cena je bila sa njive u sezoni 2003.

@Darko Dren
Ja sam pokusao prodati ili menjati za ratarsku zemlju. Dobio sam samo jednu ponudu koja je bila za mene losa i odbio je. Tako da parcela ostaje ali je menjam u ratarstvo.
 
Zlatni delises...probirno branje radjeno, pazilo se, kalibratori, kontrolori, spakovana roba full, bas sam bio zadovoljan kvalitetom poslate robe.
Obracun:
1. klasa 12866 kg x 40.7 din
Industrija 20920 kg x 5.5 din.
Prosecna cena 18.9 dinara.
Idemo dalje, cekamo drugi kamion ::000::
 
To je sprdacina. Moje prvo ozbiljno negodovanje pocinje sezone 2017 kada mi se na prebiru odbacuje 20% robe kao industrija. Takodje prilikom branja pazili, njakali.

Ovo da bude 60% bude industrija je nemoguce. Ko je duze u ovom poslu seca se 2005-2010 kako se radilo. Sada zarade trgovinski lanci 50% od prodajne cene robe.
 
Pa ja racunam oko 500 kg jabuke da prosecno nabere radnik u drvene gajbe, i oko 700 kg u boks palete. E sad pun rod je u nekim zasadima i sortama i 50 tona, a i 100 tona po hektaru. Od toga zavisi sve. Nema univerzalne cifre.
 
Jedno pitanje što se tiče radne snage..
Koliko je potrebno ljudi da se obere jedan hektar jabuka kada je u nekom svom punom rodu?
Kako je napisao Oldtimer je za berbu. Imas rezanje, potom iz boks paleta prebiranje i pakovanje. Na 18.9din sto je kolegi ispala cena. Pokrio je berbu, gajbe i prebir i tu je sve. Gde je proizvodnja i zarada...
 
Pijace preplavljene jabukama, sve ujednačeni plodovi, nije prva klasa zato što se vidi neka tačka. Može i u džakovima, može i na gajbe... 50 dinara. Onaj ko je na slici video jabuku sada preprodaje. Realno je tragična cela priča, voćarstvo je nekad bio gospodski posao. Sad se sve svelo na neku mutljavinu.
 
Nazad
Vrh