Pazi ovako, moje zapazanje je da ako se ide sa 800-1200l vode po hektaru, onda je upotreba tzv koncentracijske doze (za captan 480 na primer, stavis 250g na 100l vode) i to je OK... Medjutim, ako se ide na nize kolicine vode (pricam za zasade u punom rodu i sa punom lisnom masom, ne za tek zasadjene tj mlade), onda bi bilo ispravno koristiti takozvanu dozu po povrsini.. Znaci, ako ide 2.5kg Captana na hektar, i ako se to koristi u 1000l vode, onda bi trebalo za 500l vode, staviti 2.5kg u 500l, sto je dupla doza, a to je oko 500g na 100l... Istom logikom, za 300l po hektaru potrosnju vode, trebalo bi staviti oko 750g kaptana na 100l vode, manje vise...
Neki preparati su cak i kod nas dimenzionisani da se koriste kolicine po hektaru (pise koliko grama ili litara ide po hektaru), a ne samo koncentracija po litru vode (ali se uvek naznaci da se ocekuje upotreba oko 1000l vode na hektaru, pa mu dodje na isto oba metoda)...
Ko koristi 300l vode po hektaru ili manje, mora da uzme u obzir da za tu kncentraciju vecina obicnih atomizera ne moze da da dobru pokrivenost, i za to su potrebni specijalni low volume atomizeri...Moja preporuka za sve koji prskaju je da se izbegava koriscenje ispod 500-600l, mada i to je cesto malo vode po hektaru, ko god ima standardne atomizere (morava, agromehanika, vecina stranih), posto zastita moze da bude umanjena...
Ali ako hocete bas 500l po hektaru, onda mora doza da se poveca, da se postigne kolicina preparata po hektaru, znaci za 500l dva puta veca koncentracija treba da bude...
To nije preporucljivo sa bakarnim preparatima raditi (bakar ide sa sto vise vode, 800-1200l po hektaru minimum), ali sa kaptanom, ditanom ostalim nesistemicima,i sa vecinom sistemika moze i malo niza kolicina vode, pogotovu za ranija prskanja kad nema lisne mase...
Ako neko oce da zna i kako se odredjuje kolicina vode i preparata prema velicini krosnje (zapravo zapremini), naci cu mu i to (takozvani TRV iliti tree row volume), posto i to ima smisla koristiti... Ja sam recimo za moje breskve rezane ko vreteno (pa i za jabuke je manje vise slicno, sicna vrednost se dobije) tom metodom dobio da ako bi bio u Americi, i njhovih preproucenih oko 3200l vode po hektaru kolko oni koriste kao normu, i neka kolicina preprata koja uvek ide na hektar je predvidjena za ogromna stabla, a kad su stabla mnogo manja (tj TRV metod za moje jabuke i breskve daje da imam trecinu zapremine krune u odnosu za ogromna stabla na sejancu) onda dobijem da mi treba oko 800-1200l vode po hektaru, tako da se sve uklapa i sa nasim srpskim preporukama... Elem, ako neko hoce, naci cu mu i objasniti kako se radi i procenjuje na osnovu zapremine krune sve to...