Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Otvarao sam slike ja nemam susenja grancica samo je problem u vreme cvetanjaneznam da postavim slike moracu nekako da postavim slike.Moze da bude Erwinia na primer (bakteriozna plamenjaca), pogledaj kako izgleda na slikama na internetu, pa ako je to to, onda si na zalost nasao sta je... Borba protiv toga je skoro nemoguca, jedino moze bakarno prskanje da smanji pojavu, navodno moze da se prska baktericidima (ko pencilin sto mi koristimo za ljudske injekcije), ali nisma cvuo da to neko u praksi radi kod nas posto kazu da ni to nije bas uspesno (a mislim da nije ni registrovano za koriscenje kod nas)...
Ako je to, onda mere nege i higijene samo mogu da pomognu (izbaciti i orezati sto pre sve sto je zarazeno, sa dobrim delom zdravog drveta, izneti i spaliti van vocnjaka), rane gde si seko isprskati bakarnim sredstvom (nemoj celu biljku, posto je bakar nezgodan za lisce i plodove u vegetaciji), onda ne raditi rezidbu jaku zimi kad se ocekuje kisa/sneg i velika vlaga nakon rezidbe (pokusaj da ostavis za sto kasnije u prolece, moze i kad krene, samo da je posle toga sto duzi susni period), rezati sto vise leti kad je suvo i toplije (ne preterivati sa letnjiom rezidbom), bakarno prskanje u prolece, jednom ili u vise napvrata, i obavezno dobro kupanje vocaka nakon rezidbe (ako je uradis da vegetacija nije krenula), i obavezno pre kise...
Ako je na M9 podlozi (moze i na MM106, samo malo veci razmak i malo duze grane), orezuje se kao vretenast grm najcesce, i to radja pristojno, na M9 u 3-4 godini treba da ima lep rod, na MM106 mozda godinu dana kasni, tako da ako su 7 godina stare a uopste i ne cvetaju, onda definitivno imas neki veliki problem sa vockama.. Daj ispricaj koja je podloga, kako si rezo dosad, u kakvim uslovima je to posadjeno, da nije neka mnogo alkalna zemlja, da nemas zaslanjenu zemlju (jel raste tu u blizini nesto drugo da lepo rodi i cveta...ti si iz Kac-a, to je blizu NS-a, pretpostavljam da nemate peskove neke, to je vise za kraj oko Subotice tipicno)...имам 20 комада фуджија седма година скоро да нисам ни појео ништа и ове године ништа није цветао како орезујете ту врсту јабуке ове године по саветима стручњакаскоро је нисам орезивао и опет на 29 воћки немам 40 цветова да ли неко има ову врсту и како је орезујете
Ako ti je prodao na bujnijoj podlozi, a ti mislis da je M9 i rezes jako, onda jeste kriv rasadnicar sto ti je uvalio pogresnu podlogu, ali opet s druge strane, kazem ti da imam i neke MM106 jabuke, vise sorti (nemam Fuji tu ali ima 5-6 standardnih sorti koje i ti imas, izmedju ostalih tu je i Gloster koji je izuzetno bujan, ali opet rodi kolko tolko), cak su i na razmaku od 1.5m... Jeste brdo i jeste malo susnije i jeste da daju dosta vodopija posto moraju jace da se rezu zbog malog razmaka, ali sve relativno lepo radjaju, nemaju cak ni alternativno radjanje tako da ti sa tom sortom imas neki "nevidljivi" problem...за ово моје незнање зато сам и питао друге мислим да одговорност сноси и расадничар јабука стално тера велики број младара јако већа бујност него код осталих зато ми је орезивање проблем досад нисам убо накрају ћу повадити и идемо даље није ми то први неуспех пре тога су бике кајсије па није ишло