Izvodjenje pilića prirodnim putem - nasadom kvočki !

Pa ovako,dobar deo poklonim prijateljima,jedan deo odnesu predatori a resto ostane.Imaju dosta prostora (slobodne) pa je utrosak hrane znacajniji samo zimi kada padne sneg.Kod nas ima dosta pasa lutalica pa "rashod" i kod odraslih nije mali,tako da to nadoknadim sa vecim brojem izvedenih pilica.
Inace cena na pijaci,domacih pilica, je od 40-100 din,zavisno od starosti pilica.
Zaboravih da kazem,troskove pokrivam prodajom jaja(za konzum),gajim kaliforniske gliste pa je utrosak zrnaste hrane u odnosu na broj koka veoma mali.Koncentrat ne koristim cak ni za pilice osim ako se izvedu zimi.
 
Poslednja izmena:
A pa to onda objasnjava toliki broj izvedenih, kod mene u kraju po selima ljudi slicno rade imaju velika dvorista i ispuste pa i ne broje pilice ali kod mene u kuci se uvek vodio red o broju pilica i odraslih jedinki, pokojni baba i deda su uvek kontrolisano izvodili tako i ja sada.
 
Upravo tako ako bi ih pustio u prednjem dvoristu ispred kuce ocistili bi sve iz baste a i bilo bi izmeta na sve strane :)
 
A nikako ispred kuce,ja ih ne pustam u dvoriste ispred kuce,iza kuce imam vise od 1h prostora i to im je vise nego dovoljno.
 
Opa 1h, malo li je tu moze da se cuva svakva zivina jos da ima nekoliko oraha i jos po nekih vocaka pa da pravi ladovinu i stiti od grabljivica sa neba ne treba im nista vise. Ja iza kuce imam ogradjeno nekoliko 10m2 2 oraha i jabuku tu su kokoske pustene i uzivaju ali bogami i pojedu mesecno njih 18 oko 30kg kukuruza, pola dzaka stocnog i ko zna koliko im trave naberem.
 
Moja baba je govorila da ne treba pomagati pilicima pri izleganju jer ono pile koje samo ne može da se izleže nikad neće valjati...ima i naučne logike u toj staroj paorskoj mudrosti.
Sumnjam u problem da pile ne može da probije ljusku...jaje od morke je mnogo tvrđe ljuske a malo morče je još manje od pileta i uspe da se izleže....neke stvari jednostavno treba ostaviti majci prirodi da sama napravi selekciju.
Ali....uzimajući u obzir sve prednosti inkubatora...predivan je osećaj kad podignete kvočku a buljuk malih pilića u gnezdu...fotografisacu moje kokinkine kad se izlegu pa ću okačiti:ppozdrav:
 
Poslednja izmena:
Baba ti je tacno govoirila ali ako je kvocka u zatvorenom prostoru,treba jaja par dana pre izvodjenja "kupati"(navlaziti,poprskati vodom).Lakse se izvode,moje kvocke ujutro ustanu,protegnu noge,uzmu hranu i vodu,prodju kroz rosnu travu i vrate se u gnezdo.Izvodjenje je 100%,dok' kod kvocki u zatvorenom ili u inkubatoru ima pilica koji teze izlaze .
 
Ja sam nasadio gusku koja nece da sidje sa jaja,non stop lezi,pa sam morao hranu i vodu da jos stavim odma pored gnezda :D
 
Pa naravno. nikom nije lepo u zatvorenom prostoru...i moje kvočke kokinerke a i ćurke svaki dan izađu napolje, pasu travu, obave fiziološke potrebe, istegle se, jedu, piju, kupaju se u pesku i slično...i nikad nije bilo problema sa izvođenjem.... prošle godine od 60 ćurećih jaja bilo je 54 ćureta, dakle 90%.
Onaj ko voli životinje treba da shvati da su kvočke "dame u drugom stanju" i treba sa njima postupati sa dosta takta....neke ustaju same da jedu i obave fiziologiju a neke moraš dizati jer bi uginule na gnezdu od gladi (ćurke pogotovo).
Dobar petao, dobre koke i strpljiv i pametan gazda je recept za uspeh...:ppozdrav:
 
Ja juce da uslikam koke na pasi,kad tamo nijedne samo ovce al ajd' da vam pokazem pa cu drugi put i njih navatati.
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
 
Postovanje dobri ljudi. Nova sam kako na forumu, tako i u cuvanju domacih (seoskih) koka. Moje jato je malo; ima 3 koke od nekih godinu ipo, jednog pevca oko 2 godine starog i 3 mlade koke golosijanke, trebale bi proneti za mesec dana (medjutim od te tri golosijanke, cini mi se jedan je petlic). Sve koke imam od aprila meseca.
E sad mene zenimaju ove tri starije koke, kako da prepoznam ako se neka raskvoca? Kako se ponasaju tada? I da li postoji mogucnost da se neka od njih ovog leta raskvoca s'obzirom da su, kao sto rekoh, tek od aprila kod mene?
Hvala unapred na odgovoru i pozdrav za sve :)
 
Dobro nam dosli Leno. Lako cete prepoznati koku koja se raskvoca posto se ponasa drugacije od ostalih koka i stalno ce da lezi na gnezdu.
 
Hvala vam puno, ja pretpostavljam da ce poceti da lezi duze, ali nisam sigurna bas, pa vas zato pitam.
Javicu kad budu neke promene. :)
 
Imam doma koke nesilice i one onako kako koja se raskvoca,ali to prođe za 4-5 dana.
Međutim ova jedna kvoca već dva tjedna i prije tjedan dana sam pod nju stavio eto reda radi 10 jaja, pa neka se gospođa veseli.
Možda i bude nešta :)

2woc93l.jpg
 
Ma ali znate da nesilice baš nisu neke kvočke.
One nisu sjedilice i to. A ova se ne miče stalno sjedi. To mi se još nije desilo sa nesilicom.
Vidjet ćemo za 20ak dana
 
A evo i ja da se pridruzim temi za kvocke,meni jedna kvocka pre 4 dana izvela pilice doduse samo 7 komada,od 15,a druga vec lezi odavno a od nje ocekujem prvog aprila,jeste da je svilena koka u pitanju ali zato lezi ko luda stavio sam po nju 9 jaja od Talijanki ,pa sta bude....
dscn1769.jpg
 
Nazad
Vrh