Izvodjenje pilića prirodnim putem - nasadom kvočki !

KAI

Novajlija
Učlanjen(a)
29 Apr 2017
Poruka
15
Lokacija
Trstenik
Koji je razlog da kokoska ustane posle 2 nedelje? Pretpostavljam da to zavisi od jedinke do jedinke. Imam jednu kokosku koja se evo vec 4. godinu izleze pilice ove godine je izvela 2 puta po 9 komada. Sa prvim pilicima je bila skoro 2 meseca dok je nisam odvojio, nakon mesec dana se opet razlezala i nasadio sam je.

S druge strane jula sam nasadio 2 kokoske obe po prvi put i ono su bili baksuzi da mi je doslo da im zavrvnem sije. Jedna je vrsila nuzdu i gnezdo, druga nije htela da se vraca u gnezdo nego legne idiot pored gnezda. Od 26 jaja izvela se 7 pileta, 3 zgnjavila prilikom izvodjenja( to mi je nauk da ne stavljam teske i krupne kokoske) i nekoliko uginula u jaja. Jedna od njih dve je vodila pilice i posle mesec dana pronela i napustila pilice i dozvolila je da u 3. nedelji 3 pileta nastradaju (najverovatnije kuna).

Najvaznije pitanje postoji li sansa da se izlegnu pilici iz jaja starih koka 3+ godina?
Mora da imale vasi mnogo u gnezdo .Hoce da vrsi nuzdu u gnezdo ako je svaki dan pustas u isto vreme pa onda zaboravis i pustis je kasnije .Mada i tad retko al se desi to.

- - - - - - - - - -

Male dzvdze su odlicne kvocke .Snesu 10-15 jaja i obavezno se nalezu.Ja ih samo zbog toga drzim.imam i inkubator al me mrzi da okrecem i hladim jaja .Ovako dve tri nasadim i vecinu izlegu.Posle ih odvojim a ostavim sa jednom ,zato sto ih pustam u onaj kavez bez dna .Tu im je majka potrebna da se ne plase i da ih greje ako varira temperatura.
 

Mirko_zr

Član
Učlanjen(a)
24 Jul 2011
Poruka
198
Lokacija
Zrenjanin
Da osvežimo temu posle godinu dana. Kod mene kvočka izvela od 13 jaja 13 pilića :)Jedno jaje je bila oljuštila i verovatno malo zgazila i i kada sam pokušao malo da oljuštim opnu ono prokrvarilo, ja otpisao odmah pile ali za svaki slučaj vratio pod nju, i izleglo se živo i zdravo, nisam to očekivao.. Njih 7 izašlo dan ranije, ostali u noći između 20. i 21. dana. Slike su od predveče kad sam je pustio iz gnezda sa njima. :)
 

Mirko_zr

Član
Učlanjen(a)
24 Jul 2011
Poruka
198
Lokacija
Zrenjanin
Čekam pod još jednom piliće za 3 dana. Ako Bog da trebalo bi da bude 7 komada, ali ću verovatno dokupiti još koje pa podmetnuti sa njima.
 

ivanhecimovic

Novajlija
Učlanjen(a)
7 Maj 2019
Poruka
27
Lokacija
Bjelovar
Kod mene se 10. isto izleglo 12 pilica od 20 jaja kvocka izlegla sve oplođeno al je nazalost jednog zgazila pa ih je 11
Druga sjedi na 15 jaja koja su vecinom zelena njoj je termin za nekih 10-ak dana
 

vuxsd

Član
Učlanjen(a)
26 Nov 2014
Poruka
2.822
Lokacija
Smederevo
Ove godine do sada su se izlegla ukupno 19 pileta. Ovo je najinteresantnije... verovatno mešavina petla italijana i koke gološije...

 

ivanhecimovic

Novajlija
Učlanjen(a)
7 Maj 2019
Poruka
27
Lokacija
Bjelovar
Od ove tri ima samo 11 pilica to sam stavio pod ovu najbolju ove druge dvije su vani pustene,sve u svemu od 45 jaja ulozenih jako loše
 
Vrh