Izgradnja štale za ovce i koze - Sam svoj majstor

• Začetnik teme brundalo
  • Datum pokretanja
mudriniću stvarno volim da čitam tvoje komentare.kolko im otvaraš oči tolko ih sami zatvaramo.ovo se odnosi drugima ja nebi srbiju menjao za 10 nemačke kriva nam drzava ma krivi smo sami u mozak kako se na tog nemca isplati proizvodnja a na nas ne.kod nas je problem na kozu ništa vu netreba na svinju na kravu krudeljke vu daj će vidiš 45lmleko oće će vidiš k.pravim i osvrt vođenje politike od strane nekompetentnih ljudi,stavljaju advokata za stočara.....

Alo kolege stočari.Ako se nešto ne isplati raditi onda to ne radiš a ako bar misliš da se isplati onda radi ali rad.kakve šupe kakva trska kakvi bakrači,ja kad nešto neznam pogledam kod komšije.Video sam mnoge koji kažu da imaju farmu a ono tor iz 19.veka i očekuje da neko ozbiljniji dođe i kupi proizvod od njega,e pa neće.Tačno je da ne možemo parirati velikim farmama ali bar deo toga možemo primeniti kod nas,jasla iz kojih se ne rastura hrana su ista i na farmi od 1000 koza i na onoj od 20 samo su manja,zato ne tražite neko prostije rešenje jer time ništa nećete dobiti, prihvatite nešto novo i bolje.
ja sam hteo ovakav pod
sz3jpgm.jpg

ali pošto je preskupo,video sam kod kolege Bosnian ove i odradio
2ih1egz.jpg

Poslednja izmena:
Baki 73 sa koliko si ti kapitala konkretno uso u posao sa kozama videli smo i objekte i koze ,ali nisu svi u takvoj situaciji kao ti !!! Moras gledati sire ne samo ako si ti u situaciji da ulazes ogromne pare mnogi nismo u takvoj situaciji ,nekaze niko da treba da bude bilo sta iz 19 veka ,ali shvati ODAKLE neko da ulozi tolike pare da napravi nesto o cemu vi pricate za takav objekat treba brdo para !!!

kolega PKB čemu odmah ljutnja i prozivanje,moja se poruka više odnosila na člana barbu,koji kaže da sada nije vreme za ulaganje i da je dobra štala od trske i priča priče kako je u nemačkoj,,, ej bre mi smo u Srbiji shvatite to već jednom.A što se tiče vas kolega PKB tražili ste da neko postavi slike sa jaslima a kad je kolega ikac 031 postavio slike tebi se to ne sviđa,zašto ne gledaš jasla nego celi objekat.na tvoje pitanje koliko sam uložio mogu ti reći poprilično,e sad ako hoćeš da ti objašnjavam kako i odakle to je drugo,mogu ti samo reći da to nisam lako zaradio i da to cela porodica oseća i odriče se nekih stvari da bi se uspelo u nečemu.ja sam imao gotov objekat samo sam ga preuredio i to samo polovinu,ostalo ću kad budem mogao ali onako kako treba.na kraju krajeva iz pročitanog sam shvatio da je kolega mudrić počeo baš od nule i bez nekog kapitala ali je uspeo u svom poslu,verovatno ni on ne može da uradi objekte kao sa slika ali je uradio kvalitetna jasla kod kojih nema rastura usavršio ishranu i proizvodnju sira itd.
e sad ti shvati ovo kako hoćeš,ja ti želim sve najbolje i puno uspeha u poslu ali mora se nešto savremenije primeniti da bi uspeli u ovome.

I ja kazem maltene isto da je ovo Srbija i da je sve kod nas jako tesko .Zelim ti mnogo uspeha i da ostvaris sve zacrtane planove i to u sto kracem roku.

Evo za kolegu koji me je pitao za betonske table odgovor i prakticno resenje spajanja stubova bez kupovine istih.Table izlijes po tvojoj volji debljine i duzine i visine.Treba ti sprajceva drvenih za podupiranje tabli.Kupis plasticnu juvidor cev,preseces je duzno da dobijes kao dva oluka.Iskopas rupe za stubove,izlivelises table.Juvidurke vezes paljenom zicom ispod tabli i iznad tabli.Nalijes beton malo redji da bude ici ce nalivanje brze.Izlijes prvi red tabli danas.Dok to povuce za drugi dan postavis drugi red tabli,podupres vezes zicom na jos jednom mestu cev i nalijes drugi red tabli.Eto resenja.Stubovi su dosta skupi a juvidorku kad kupis cetiri metra imas salunga dosta.Malo jeste sporije ali za sebe kad radis puno je bolje i jesftinije.Obavezno dva pruta zice u stubove i na kraju ostavis da strce.Ako imas komsije kao ja obavezno dva reda bodljikavu zicu :)
.Ja bih vas zamolio da ne ostavljate komentare tipa nemoguce itd to je oprobana tehnika,ko veruje neka radi ko ne veruje neka proba.Videcete na prolece ogradjujen livadu ispod kuce 46 ari kojom tehnikom-čudićete se.Pozdrav

Uploaded with ImageShack.us

Predpostavljam da je i pod od betona, što je najgora moguća kombinacija za ovce.
Koliko bi ventilatori pomogli nisam siguran, verovatno bi se smanjila vlažnost.Moj savet bi bio, ako si u mogućnosti na proleće pravi objekat od drveta ili cigle, ali bez betona.Ovcama ne smeta hladnoća, bitno je da nema promaje i da su na suvom, a za sve ostalo se priroda pobrinula (vuna).

jedna interesantna stvar sa betonskim objektom o kome sam pricao i sa vlagom.naime unutar su mi bile tri ovce sa jaganjcima ukupno znaci 9 grla,jedna ovca je cist w,druga mesanac w i pramenka i treca sarole.posle mesec dana boravka unutra rezultat je sledeci:jaganjci suvi svi kompletno,w ovca i mesanka mokre,a sarole potpuno suva.nista mi nije jasno,jedino sta mi pada na pamet da je velika razlika u sastavu vune?sta vi mislite?

ako imas betoniran pod, uzmi i prvo prostri po cijelom podu 10-15cm piljevine i onda slamu, nema sanse da bude bil sta mokro:bravo:

mislim da me niste razumeli kolega.u stali nista nije mokro ni pod ni plafon ni zidovi,cak bi se moglo reci da je previse suvo-tvrdo.prostirka apsolutno suva,samo su ovce mokre!

- - - - - - - - - -

Što je finija vuna to su ovce više mokre i znoje se. Merino je posebno osetljiv na vlagu (a w je potomak merinosa)
kod grube vune nema problema
sarole ima malo specificnu vunu i naravno razlicitu od w,nekako vise podseca na krzno,pa ne skuplja vlagu iz tog razloga...

Ljudi jel moze neko da mi kaze u vezi sa kozama-kad se pravi jasle za koze sa pregredama vertikalnim,letve tj daske ili sta vec su gore sire dole uze gde zavuku vratove kad jedu seno.Jel moze neko da mi kaze odprilike koliko je gornja mera proreza za glave a koliko donja tj koliko razmaka ide gore a koliko u uzem delu dole.Hvala

Krajišnik neznam da lj sam te razumeo ako praviš jasle u obliku "V" onda je to proizvoljno odrediš širinu gore gde ubacuješ sena a na dnu može i na nulu
Razmak vertikalnih letvica najbolje se pokazalo (kod mog drugara ja mu radio metalne jasle za ovce) negde oko 10 centimetara plus minus 2 centimetra
On to objašnjava ovako ako koza,ovca (nema rogove) provuče glavu unutra mnogo rasturi a malo pojede a može i da zaglavi rogovima ,nedaj bože, pa da se povredi ili čak i ugine,a ovako camo njuška ulazi u jasle i izvlači seno i manje rastura,biće mi drago ako sam pomogao

kad pravis jasle gledaj da napravis tako da koze zavuku glavu u njih,tako nista ne prospu,mislim da su bolje horizontalne nego vertikalne pregrade..srecno

baki,

a mozes li meni poslati izgled objekta,jasala i izmuzista,bio bih ti zahvalan krecem u posao sa kozama,planiram za pocetak 100 koza kapitala imam 100 000 km od banke (50 000 evra)....ima li neki sajt gdje da to pogledam, a pisao sam tamo,kad bude kamen temeljac pozvacu vas svih od jadrana do djevdjelije da se malo druzimo koji mognete da dodjete.

moji kontakti su: mail...: adnan_sahist@hotmail.com tell: +38761 428 226

pozdrav,

adnan

Nazad
Vrh