Izgradnja štale za ovce i koze - Sam svoj majstor

• Začetnik teme brundalo
  • Datum pokretanja
Dosta primera je na forumu objašnjeno ali samo su one jasle dobre kad životinja mora neku dodatnu radnju da izvrši kad izvlači glavu iz jasala ako se odbiju jasle sa zaglavljenjem glave.

osnovali smo farmu pre 3 i po godine. kupili smo tad stado od 20 grla koza i jedan jarac. Doduse koze kokje smo kupili bile su starosti oko 4-5godina. Trenutno imamo 43koze, vremenom smo stare koze klali a mlade ostavljali, tako da ima jos par starih koza i dosta mladih. Sto se tice kvaliteta, zadovoljan sam za sad, koza u prosjeku dnevno dadne neke 3-4 litre. Nadam se da cu u narene dvije godine sve stare koze da izdvojim iz stada i da napravim stado nako kakvo ja zelim i onda se nadam vecoj mljecnosti i jos boljem kvalitetu. Jest da smo i mi u jednu ruku jos tu pocetnici, jer u mojoj pokrajini niko nema da se bavi kozama, to jest ima, al je to po jedna dvije koze. Tako da nema neko ko bi mogao davati dobre savjete i reci neka svoja iskustva. Poreklo koza je iz francuske. Ljudi koji su prije drzali uvezli koze.

- - - - - - - - - -

a sto se tice jasala, sad ce se narednih dana raditi nove jasle. cim bude gotovo bice i slike:ppozdrav:

• Like
Reagovanja: PKB
Stronac koze starosti 4-5 godine su u najjačoj laktaciji pa ako je još uvoz kako kažeš iz Francuske ta koza nebi smela biti ispod 6 ltara u najjačoj laktaciji.Imaš li ti papire od uvoza jer danas ljudi izmišljaju mnogo lijepe priče kao neki i na našom forumu.Kažeš da si iz Donje Mravice kod Prnjavora taj krak dosta dobro poznajem ali se ne sećam imena tog sela u kom je to pravcu.Pošalji mi privatnu poruku sa adresom ako me put navede tamo da te posjetim ako nije problem!

jest da su tad najbolje, al vlasnik koza od kojeg smo mi kupili nije ni hranio ni odrzavao najbolje..mi ih uselili u stalu, pojeli za cijeli dan(od nekih 11 ujutru kad smo ih uselili)tri plasta sijena (traktorski plast na vilama) od toga mozda samo dva manja naviljka da su rasturili, ja nisam mogo vjerovati da toliko gladne mogu biti. bile premrsave. znaci zalosno bilo pogledati...

Stronac svaka vam cast prelepo ste uredili objekte osim jasala slozio bih se recite mi kako se snalazite za plasman sireva pretpostavljam posto u vasem okrugu nema koza onda verovatno nema ni kulture koriscenja kozijih proizvoda.

Ide se u Banja Luku na pijacu i tu se prodaje, I nesto malo po prnjavoru, Ali narod ovde nije naucio jesti kozije proizvode, radije on dadne 0,60-0,80€ za litru kupovnog mlijeka iako ni blizu nije sto se tice kvaliteta kozijem. al sve u svemu, ono sto proizvedemo to i prodamo tokom cijele godine.

• Like
Reagovanja: PKB
Nemoraš da izgradiš tako veliku štalu ali bitan je tip štale,jasle napajanje.Ti hoćeš da ti neko nacrta štalu za tvojih nekoliko koza!

Ne nego da vidimo slike i skromnijih izdanja ,lepo pise u naslovu teme sam svoj majstor !! Ovo su sve projektovane stale !!!!!!!!!!!!!

Ove slike sam postavio prvenstveno da bi posluze kao ideja prilikom gradnje nasih skromnijih objekata. Sve ove stale mogu bez proracuna i projektovanja sami da odradimo. Nisu ni one idealne, ali imaju razne sitnice koje mogu da se primene. U ostalom necemo doveka praviti supe na bagremovim stubovima pokrivene raznim materijalima ( salonit ploce, ondulina,najlon...)!!!!!!!!!!!!!!!!

Nekazem ja taman posla ,nego i neka slikaju ljudi svoja resenja nek se neustrucavaju . Ove slike ukazuju na to u kakvim smo mi situacijama i koliko mozemo da priustimo ,kazem samo da smo trenutno velika vecina daleko od takvih poduhvata .

Ikac podržavam te ali nažalost video si da napredne ideje ne prolaze lako.Nisi ti ovo prikazao da ovakve štale prave oni koji nemisle ozbiljno da se bave sa kozama i drže se one seljačke "koza ne košta ništa" već za one kojima je dovoljna neka fotografija pa da to prenesu kod sebe u veličini koja njima odgovara za njihovu proizvodnju.Meni je satelitska antena pomogla da uradim ono šta sam uradio jer kad vidim kako radi Nemac ili Francuz i pomislim zašto ja to nebi mogao.

Ikac podržavam te ali nažalost video si da napredne ideje ne prolaze lako.Nisi ti ovo prikazao da ovakve štale prave oni koji nemisle ozbiljno da se bave sa kozama i drže se one seljačke "koza ne košta ništa" već za one kojima je dovoljna neka fotografija pa da to prenesu kod sebe u veličini koja njima odgovara za njihovu proizvodnju.Meni je satelitska antena pomogla da uradim ono šta sam uradio jer kad vidim kako radi Nemac ili Francuz i pomislim zašto ja to nebi mogao.
Pozdrav svima , vidim da se prica o stalama za ovce sto po meni jos nije vreme za ulozenje novca u to jer su mnogi pukli i na kraju nista . Nemac ima DRZAVU koja brine o njemu kako da radi i prodaja robe , to je kao kad GLAVA KUCE BRINE O OSTALIM U PORODICI, DA SVAKO TREBA DA ZNA STA IMA DA RADI I ZARADI . OD NASE DRZAVE MI NEMAMO SKORO NISTA JEDINU ZARADU IMAJU TRGOVCI ILI PREDPRODAVCI . IA IMAM ZA OVCE NAPRAVLJENO OD TRSKE SUPE STO JE NAJ JEFTINIJE

Barbu mi svi vidimo kako je u Nemačkoj ili u nekoj drgoj evropskoj zemlji a da nismo ni bili tamo.Ne misli država u Nemačkoj ili Italiji o otkupu poljoprivrednih proizvoda već se proizvođači organizuju.Kod nas je to nemoguće jer bilo je negativnih primera oko izvoza jabuka od deset proizvođača nađe se jedan koji uprska stvar to nije do države već do naroda.Mi smo u kapitalizmu država ne sme da organizuje otkup poljoprivrednih proizvođača jer smo se tog "zla" rešili.Ja sam proizvodio sir i prodavao direktno restoranima nije mi bikla potrebna država i mogu reći da mi se je posao isplatio.Možda ja nemogu da ocenim veličinu te zarade ali ipak msmatram kad vam koza uz vašu pomoć zaradi cca.1000 Eu za godinu dana mislim neto zarade da to i nije baš tako loša zarada možda bi to i bilo više kako vi kažete da država treba pomoći.Ali moje lično mišljenje i ako se mnogi sa njim možda i neće složiti da država nebi trebala da pomaže poljoprivrednike jer nije logično da u nekim firmama ljudi primaju 15000 dinara mesečnu platu jer moraju da učestvuju u subvencijama za nekog poljoprivrednog proizvođača koji prima subvencije za 100 hektara zemlje a on jadan tu zemlju nikad ni nije obrađivao.

Pozdrav svima , vidim da se prica o stalama za ovce sto po meni jos nije vreme za ulozenje novca u to jer su mnogi pukli i na kraju nista . Nemac ima DRZAVU koja brine o njemu kako da radi i prodaja robe , to je kao kad GLAVA KUCE BRINE O OSTALIM U PORODICI, DA SVAKO TREBA DA ZNA STA IMA DA RADI I ZARADI . OD NASE DRZAVE MI NEMAMO SKORO NISTA JEDINU ZARADU IMAJU TRGOVCI ILI PREDPRODAVCI . IA IMAM ZA OVCE NAPRAVLJENO OD TRSKE SUPE STO JE NAJ JEFTINIJE

tako nekako kolega, na primjer, ja sam proveo otprilike pola svog zivota u austriji, to je nekih 10godina, i u zadnje vrijeme, postoo sam se poceo aktivno da bavim poljoprivredom, sam pricao sa njjihovim seljacima
evo mozda jedan zanimljiv primjer, turisticko mjesto u kojem sam ja bio, ima oko 75 hotela i mali milion apartmana, u jednom momentu prima 13000 turista..nebitno, vlasnici tih hotela su duzni da prvo kupe meso, mlijeko, sir i sve ostalo sto njihovi seljaci(oni ih tako zovu) proizveu pa tek onda ono kupovno id mesnica i prodavnica.
tako da mi nemoze niko reci da na zapadu, drzava ne brine o svojim seljacima. Evo primjer iz Holandije. Tata moj je to jednom napisao vec ovde na forumu al ne znam gdje, covjek ima farmu od 1200koza sa 2ha zemlje. drzava se brine za to da svu svoju robu sto skuplje proda a repromaterijal sto jeftine dobije...neto prihod njegov je 150,000 i nesto hiljada eura godisnje, a kod nas....jooooooooooj..metak i ubijaj po redu....on meni neda podsticaj za kozu...kaze ti nju jos ne muzes...(to bilo u mjesecu novembru a ona i ostalih 16 se ojarilo u mjesecu februaru)..ja njega pitam, a sa da ja to drzim za tov, da uopste ne muzem, kaze to nepostoji -.-

al odosmo u off sa temom

Nazad
Vrh