Izgradnja štale za ovce i koze - Sam svoj majstor

• Začetnik teme brundalo
  • Datum pokretanja
Videćemo, ovcama nikada ne dajemo zelenu travu ( sem kada ih odvozimo na ispašu ), obično sačekamo ba uvene bar 24h.
Pad od skoro 2 % nije dovoljan da bi se to sve ocedilo, mislim da je veća prednost visina objekta.
Evo još slika koje sam danas napravio.

Moram da dodam da se i ovom prilikom zahvaljujem kolegi Vladanu Miljkoviću ( miljko ) koji je potrošio sate i nesebično delio svoje zanje sa mnom. :ppozdrav:

Poslednja izmena:
Lepo ovo izgleda,dopada mi se,cisto je i uredno,i ja sam kod mojih sad zatvorio ceradom,ali me je prvi sneg zeznuo,ja bio na poslu i kad sam se vratio imam sta da vidim,snega u ovcarniku kolko volis.kolika je sirina prolaza za jaganjce?

Tek će to da bude kako Bog nalaže i nas je sneg iznenadio pa ga je bilo u starom ovčarniku oko 30 cm.
Imao sam i ovde problema sa snegom, jer je zbog jakog vetra nabacio malo, ali ništa strašno.
Nisam stigao da završim sva plesna pa sam improvizovao kanapom.
Prolaz takođe nisam završio, tu treba da dođe jedna daska kojom bih podešavao visinu, širina je fiksna 220 mm.
Ako finansije budu dozvolile, sledeće godine spuštamo drugu vodu krova, betoniranje prilaza, elektrifikacija.... :osmeh:

Jel nije uzano ovo 220 mm?odlicno je za malu jagnjad,ali kad porastu i dodju do 2 meseca da im ne bude tu tesno.kod mene je visina prolaza ista,stim da je sirina sigurno oko 30 cm.taman da udje i jagnje od 30 kg.

Matke pojasni mi malo ovo da ovce odvoziš na pašu tj. čime ih odvoziš?

Malo je komplikovano, ali nam nije problem dok imamo "malo" grla. Imamo plac od 2000 m2 na kraju sela, sa ocem ne mogu da se dogovorim oko tog placa šta da radimo, planirao sam da posečem neke velike orahe srušim neku pušnicu, povadim betone....uzorem i posadim nešto od čega bi napravio kvalitetnu "senažu", odvozimo ih prikolicom, napasamo i vraćamo.
Ove godine smo zbog nedostatka hrane i loše cene jagnjećeg mesa bili prinuđeni da pet muških grla za klanje odvezemo u čopor kod prijatelja, vratili smo ih čim smo prikupili dovoljno hrane, komplikovano, ali kada čovek ima vremena i volje, sve se uradi. :ppozdrav:

Jel nije uzano ovo 220 mm?odlicno je za malu jagnjad,ali kad porastu i dodju do 2 meseca da im ne bude tu tesno.kod mene je visina prolaza ista,stim da je sirina sigurno oko 30 cm.taman da udje i jagnje od 30 kg.

Mislim da neće biti problem, kada jagnjad ne budu mogla da se provlače tu je već vreme za odbijanje od majki, kolega me je savetovao tako, a i u knjizi Vitomira Kostića i Radović Radeta sam tako pročitao.

pozdrav novisam clan foruma isve pohvale za sve vas pocetniksam u svemu ovome pase nadam dobrom savjetu dabi imao neku srednju novcanu korist posto nisam nigdje zaposlen kojije minimum broj ovaca ikoliki objekat mora biti nadamse vasem odgovoru hvala

Evo,recicu ti ja ukratko.prvo moras da znas sta zelis da radis sa ovcama,da li mleko ili meso,u zavisnosti od toga ide i odabir rase,a potom prica o objektu.E,sad,posto je zima,nema se puno posla posveti se edukaciji,na ovim stranicama imas puno diskusija koje ce ti pomoci i oko izbora i oko objekta,uhvati pa prelistaj sve zanimljivije teme,sigurno ces naci odgovore na tvoja pitanja.a ako negde bas zaskripi javi se,

ovakvu stalu za ovce planiram da napravim
untitled.png

evo da se ukljucim malo u temu. ovo je moja stala za koze
DSC_0101.jpg
DSC_0102.jpg
DSC_0103.jpg
DSC_0104.jpg
DSC_0105.jpg
DSC_0106.jpg
DSC_0107.jpg
DSC_0108.jpg
DSC_0109.jpg
DSC_0112.jpg
stala je izgradjena pre 3 godine, jedino sto je bager kopao temelj, i gradjevinska firma osalovala i izlila stubove. ostalo sve sami radili.

- - - - - - - - - -

Tej cu to da vidim kad zakucaju pravi mrazevi......

ja sam zidove radio sa fosnama od 5cm debljine i kad su se sasusile, uzeo pur pjenu i pistolj za nju i polako izmedju fosni :osmeh: to jest tata a ne ja

Poslednja izmena:
Хвала.
Видим да је то у питању фарма (Фарма коза "АС"), колико имате коза? Каквог су порекла и квалитета?

Nazad
Vrh