Izgradnja štale za ovce i koze - Sam svoj majstor

• Začetnik teme brundalo
  • Datum pokretanja
Au,pa sta je ovo u temi o ovcama stavio supu za mehanizaciju................pa Soumi stvarno podlo mi se primili.:haha:

Poslednja izmena:
E ovako ovo nije ovcarnik al ce da sluzi godinu za to_Objekat ima na bocnim zidovima po dva manja prozora plus manja vrata,ogromna vrata za traktor na prednjem zidu i na zadnjem prozor od dva metra,visina objekta je tri i tako da sam bio u slicnomn objektu i od amonijaka nema ni gram,bitna je promaja,plus sto ovce ce imati ispust pod nadstresnicama gde ce biti i jasle tako da je to sasvim ok,ali se slazem da je beton za ovce promasena investicija,vise mi se svidja savremeniji objekti od metalnih stubova i lakih krovova i samo u krug opasano nekih 1,6m ili betonskim plocama ili blokom zidano,ono resto cirada i otvaranje i zatvaranje po potrebi.Tako nesto pravim sledece godine.Drugo moze i ona jeftinija varijanta,sve od drveta,i to mi se svidja.Objekat je namenjen za zitarice i da moze da se kipuje prikolicom u njemu,zbog situacije da nema radne snage i prelaska kombajna na sistem bunkera,vise se dzakovi kod nas ne vezuju.Imace i veliko potkrovlje gde je predvidjeno da moze da ide oko 40 tona zitarica,koristi se armatura 12,14,18,sa trecinom celika u sebi,zengije osmice,5 kom u metar,grede i stubovi sa ispustima i duplom armaturom plus ojacani fertovi i preko svega toga 5 mreza armature 5mm.Ko ga bude rusio nekad ima da me kune.

- - - - - - - - - -

Eto cisto da vidite kako izgleda armatura ploce,greda i fertova koja se radi za nosivost od 600-650kg po metru kvadratnom.
Bez vrhunskog majstora ovo vezivanje je prakticno nemoguce,slozio ga covek ko da su drvca sibice,a ne rebrasto i obogaceno celikom gvozdje od 12 i 16mm.

Evo da i ja postavim par slika kao što sam obećao, ovčarnik je trebao da bude gotov, ali sam povredio prst desne ruke pa je sve odloženo dok sve lepo ne bude kao pre. :osmeh:
Objekat će biti 8 x 5,2m ove, a 2013 ili 2014 u zavisnosti od toga koliko će brzo selo dobiti kanalizaciju 12 ili 16 x 5,2m. Desetak dana sam nasipao teren, natapao vodom i valjao.
Sutra ujutru ako Bog da krećemo sa betoniranjem.

[/QUOTE]

Jednog dana ako resim pravio bi ovakav ovcarnik ili slican.Zanima me koja strana je naj bolje da bude otvorena?Severna, juzna ili istocna a mozda i zapadna.Mislim zbog sunca da ne bije u njh direktno preko ovih toplih dana a mozda nece valjati ni zimi kada bude navejavalo ili dubao neki vetar?

• Like
Reagovanja: PKB
Kolega Vesko B je u temi Safolk ovce postavio slike sa farme odgajivača Djerdj Hancka, meni se najviše dopao izgled tog objekta ( naravno i grla su izuzetna ). Funkcionalan, prostran i izgrađen od jeftinog materijala. Čini mi se da je otvoren ka jugu, to bi za mene bilo najprihvatljivije rešenje, s tim da se preko leta dodatno otvori i poneka daska sa severne strane . Naravno za jagnjenje u zimskom periodu da se ima neki manji, topliji objekat .

jeste Mihailo to je super resenje,jeste otvoren ka jugu a podascan na severu,mada daske nisu jedna do druge vec imaju razmaka pa zato sa spoljne strane preko zime dolazi najlon koji se skida u prolece.....

Hteo sam da pitam za jedan savet,odnosno da izlozim problem koji imam sa smestajem ovaca.Naime imam dva ovcarnika jedan manji komplet od drveta,osim krova koji ima crep.U njemu ovce uglavnom borave leti jer im je izuzetna hladovina i prijatno unutar,ali je malo manji pa nemaju bas previse prostora,a u zimskom periodu nije bas toplo kada je veliki minus.
Drugi objekat je stala u kojoj su predhodno bili bikovi,pa sam je ja preuredio za ovce.Ona je komplet od betonskih blokova,postoje dva proyora i jedna vrata,naravno od drveta.Objekat ima punu plocu na kojoj smestam seno,a krov je od crepa.Sve je to i vise nego prostrano za njih i iyuyetno toplo u ovim hladnim mesecima.Medjutim posle 10dana boravka ovce postaju mokre,sto je veliki problem slozicete se.Predpostavljam da je u pitanju kondenzacija,jer drugi izvor vlage ne postoji.Pokusao sam da to resim tako sto sam umesto jednog prozora stavio metalnu mrezicu 1mm x 1mm ali i dalje sve isto_O kakvom se ovde problemu radi i da li ima neko resenje.Da li je ovde neophodan neki ventilator ili sta vec?
Hvala puno na buducim komentarima.

Predpostavljam da je i pod od betona, što je najgora moguća kombinacija za ovce.
Koliko bi ventilatori pomogli nisam siguran, verovatno bi se smanjila vlažnost.Moj savet bi bio, ako si u mogućnosti na proleće pravi objekat od drveta ili cigle, ali bez betona.Ovcama ne smeta hladnoća, bitno je da nema promaje i da su na suvom, a za sve ostalo se priroda pobrinula (vuna).

Predpostavljam da je i pod od betona, što je najgora moguća kombinacija za ovce.
Koliko bi ventilatori pomogli nisam siguran, verovatno bi se smanjila vlažnost.Moj savet bi bio, ako si u mogućnosti na proleće pravi objekat od drveta ili cigle, ali bez betona.Ovcama ne smeta hladnoća, bitno je da nema promaje i da su na suvom, a za sve ostalo se priroda pobrinula (vuna).

Pa da i pod je od betona naravno.Ali nikako mi nije jasno kako je bikovima kojih je unutra bilo izmedju 5 i 10kom bilo sve super,nikada nisu bili mokri niti bilo sta drugo?Nije mi bas uputno da pored ovako kvalitetnog objekta pravim novi,da li postoji neko resenje?

Pozdrav, do sada se nisam ukljucivao u ovu temu, ali planiram da gradim objekat pabih Vas zamolio da mi rezimirate iskustva. Da li da pod bude od zemlje, cigle ili betona?
Zidovi od dasaka ili blokova?
Krov krep, lim ili salonit?

Unapred hvala.

ja kad bi pravio a mozda ce i biti tako zidam od blokova 3 zida koliki povrsina zidanog tolko i ispust i to pokriveno 2 vode
a ako bi ulozio malo vise ianad zidanog senik mislim da bi tako bilo najbolje
a pod od betona to je glupost najveca bolje da izbetonira stazu do ovcarnika:ppozdrav:

Snegovi su pali pa i vremena ima više, evo slika objekta koji smo gradili 2012. godine.
doslo je do malih promena, dimenzije su 12 x 5,2 m, najniža tača je 3,2 m, a najviša 4,2 m.
Postaviću još slika, još dosta smo stigli da uradimo, ali veliki deo je ostao za narednu 2013. godinu.

a pod od betona to je glupost najveca bolje da izbetonira stazu do ovcarnika:ppozdrav:
Demokratski forum, samo šta ja mislim da grešite.
Ploču i temelje smo radili izjedna po savetu majstora, temelje smo kopali 25x50 cm u njih je išao binor, teren je iskopan na 20 cm, nasuto 5 cm tucanika, danima zalivano i sabijano, mreža 6 mm i ploča 15 cm.

Poslednja izmena:
deokratski forum, samo šta ja mislim da grešite.
Ploču i temelje smo radili izjedna po savetu majstora, temelje smo kopali 25x50 cm u njih je išao binor, teren je iskopan na 20 cm, nasuto 5 cm tucanika, danima zalivano i sabijano, mreža 6 mm i ploča 15 cm.

ako sam vas dobro razumeo vas ovcarnik ce imati betonski pod
ako je to tacno mogu da tvrdim dakolko god bacili prostirku bice mokro pod njima ne odma za par sati pogotovo u prolece kad se nazderu mlade trave i imaju redji izmet
temelji za zidove normalma stvar drukcije ne moze
kod mene ispod njih zemlja i bogami zna da bude gadna situacija
mislim ja sam sa ovcama prvo su bile koze od svoje 10 god i muzo i izvodio na pasu bile su na kanapu dve vezane a ostale na slobodi i par ovaca a cale je maltene rodjen medju ovcama oni su u baranji 70-tih i ranije imali 300 ovaca par magaraca koza do ih titovi nisu oduzeli tako da iskustvo imamo a sad nek radi ko kako oce :ppozdrav:

Nazalost Matke,potvrdjujem,i ja sam letos par dana drzao jagnjad u supi sa betonskim podom,bala suve slame koju sam im prosuo po podu za noc postane sva mokra.Ne kazem da ces i ti isto tako prodji,znam da si pominjao da tvoj objekat ima pad,verovatno ce se bolje cediti.ali eto neko moje iskustvo.

Upravo tako, moj ovačarnik već ima betonski pod.
Probali smo i sa zemljom i sa ciglama i sa betonom, nikako ne treba žaliti na prostirci, ali prvo mora da prođe kroz jasle, o kvalitetu stajskog đubriva ne bih iskreno govorio. U godinama kao što je ova đubrivo na ciglama je bio suvo gotovo kao i prstirka koja se ubacivala, svega 10-15 cm od 50 koliko je bilo u ovčarniku je ličilo na nešto, dakle oceđivanje je preveliko. Čišćenje ovčarnika sa zemljom, a da ne pominjem ciglu je mnogo, mnogo teže, mašina tu teško da može da se radi.
Upravo tako, sve ima svojih prednosti i mana, a neka svako radi kako voli i hoće. :ppozdrav:

I kod mene je bilo nenormalno suvo djubre kad smo cistili podavila nas prasina,valjda se od velikih vrucina i suse i ovciji izmet pretvara u prasinu,da sam se samo setio pre ciscenja da sam natopio stajnjak vodom,tako bi vec licilo na nesto.

Nazad
Vrh