Izdavanje državne zemlje u zakup

Postje za to kaznene odredbe ali još se niko po tom pitanju nije opekao.

- - - - - - - - - -

To je verovatno vaše mišljenje, kod nas se takve stvari(nepravilnosti) dešavaju nekoliko godina unazad a kod vas tek polako dolaze. I sam sam izgubio državnu zemlju na sličan način a stoke nema.
Nisi me razumeo. Nisi u prav sto se tice dodele po prijoritetu, to jest da to dodeljuje ministarstvo. Da ne bih sad objasnjavao sam postupak dodele, ukratko ministarstvo samo , ali bukvalno samo, daje saglasnost na odluke koje donese opstinska uprava u godisnjem programu zastite, uredjenja i koriscenja zemljista u drzavnoj svojini. Sve se kuva u opstini i svi problemi nastaju samo i iskljucivo u opstini. Veruj mi jer se tim pitanjem kao udruzenje, a kao i pojedinac, bavim(o) vec duze vremena. Opstina je kljuc svake malverzacije i zloupotrebe 100%.
Da se sa stokom mulja, mulja se, ali jos niko nije dokazao, ili prosto nece. Cak je na ovogodisnjem savetovanju na Zlatiboruu kruzila anegdota oko gica preletaca sa cim se sprdao i sam drzavni sekretar, ali niko nista ne preduzima. Ova drzava se postavila kao da se samo stocari bave poljoprivredom i da nikom drugom ne treba zemlja. Tezak je stocarski posao i skidam kapu, ali i drugi treba da "zive" i zato se pod hitno mora naci model i resenje oko drzavnog zemljista inace ce doci do ozbiljnih sukoba. Uskoro bi prvo mesto koje bi moglo da bukne bilo Bac i njegova opstina gde je bivsi predsednik opstine sebi dodelio 600 ha zemlje po prioritetu. Ovo je samo kap u moru od ukupnih problema.

Nisam nesto pratio ovu temu,ali cini mi se da se ovde prepucavaju ljudi koji vec rade po 200-300-500 hektara zemlje i malo im,treba im jos,kao treba i oni da zive,ne samo stocari i obrnuto.Nisam nesto primetio da je zastupljen onaj koji hoce da zakupi 2-3-5 hektara DRZAVNE zemlje,valjda je i on drzavljanin ove zemlje a i on treba da zivi,valjda.

Skupite se ljudi i u opstinu,druge nema,ako zelite da radite borite se za vasa prava.Jedan sam ne moze nista sigurno,ali vas 30 kada bih otislo sigurno bi se nesto moglo pomeriti sa mrtve tacke,niko nece raditi za vas ako necete sami,a s obzirom tj. predpostavljam da se bavite poljoprivredom znate onda to i sami,sta onog u opstini broga ako ima 10 parcela po 30-40-50ha sto da on sada to razbija na 100 parcela,da radi nesto,da duze traje licitacija,vise papirologije,kada ne mora?

Тако је . Забранити регистрацију крава ако имају више од 100 000 км и ако нису минимум еуро3 и атест на гас (метан) сваке 3 године :osmeh:
А шта ако је возила баба само на пијац викендом. :osmeh:

Nisam nesto pratio ovu temu,ali cini mi se da se ovde prepucavaju ljudi koji vec rade po 200-300-500 hektara zemlje i malo im,treba im jos,kao treba i oni da zive,ne samo stocari i obrnuto.Nisam nesto primetio da je zastupljen onaj koji hoce da zakupi 2-3-5 hektara DRZAVNE zemlje,valjda je i on drzavljanin ove zemlje a i on treba da zivi,valjda.
Nisi u pravu,procitaj moje zadnje postove u ovoj temi,videces moje vidjenje teme.

Inace paorpaor je 1000000000% u pravi i sve je tako kako kaze.

Nisi u pravu,procitaj moje zadnje postove u ovoj temi,videces moje vidjenje teme.

Inace paorpaor je 1000000000% u pravi i sve je tako kako kaze.
U redu je,i trebalo bi da se limitira odredjen broj hektara na svako domacinstvo,i da svako domacinstvo licitira drzavnu zemlju,ako hoce,a ne favorizovati one velike,mada se oni sami favorizuju.

Cuo sam veceras od drugara da su ljudi iz Djurdjina ili Zednika lose prosli na licitaciji drzavnog zemljista,jer u prvom krugu nisu uzeli nista po 40 000din/ha pocetne cene,nego su po dogovoru sacekali drugi krug,aliiii tad su dolsli i momci iz Vrbasa pa nabili cenu na 85 000din i ujedno i uzeli tu zemlju.

Cuo sam veceras od drugara da su ljudi iz Djurdjina ili Zednika lose prosli na licitaciji drzavnog zemljista,jer u prvom krugu nisu uzeli nista po 40 000din/ha pocetne cene,nego su po dogovoru sacekali drugi krug,aliiii tad su dolsli i momci iz Vrbasa pa nabili cenu na 85 000din i ujedno i uzeli tu zemlju.

ovo bi clan igordulic mogao potvrditi jer je on odatle pa ga pozivam da pise sta i kako jerbo to su ozbiljne povrsine polj.zem.

pa mislim da su se malko zeznuli jer sever nije rodan kad juzni i srednji deo backe zbog vlage
dok kod nas rodi kuruz 2 t u silbasu 4-5 t i nisu zadovoljni kod nas iza komb.jedva ima slame u vrbasu kao kod nas 2010 god.
ne znam

Takvima sa strane dok ne bude došao "ćelavi Vasa" i posetio žita neće da se smire.U susednom ataru do mene je ušao Mrkšić i za godinu dana sam napustio.Goreo kukuruz samo tako.Neka potvrdi Gogi666 ali mislim da je bilo reč o površinama znatno većim od 100ha.

Takvima sa strane dok ne bude došao "ćelavi Vasa" i posetio žita neće da se smire.U susednom ataru do mene je ušao Mrkšić i za godinu dana sam napustio.Goreo kukuruz samo tako.Neka potvrdi Gogi666 ali mislim da je bilo reč o površinama znatno većim od 100ha.
Ko je jos na Krajisniku nasao da ostri onu stvar?
:haha:

Poslednja izmena:
ovo bi clan igordulic mogao potvrditi jer je on odatle pa ga pozivam da pise sta i kako jerbo to su ozbiljne povrsine polj.zem.
Tacne povrsine ne znam ali mislim da su parcele ako ne i 100-150ha,ali cena u prvom krugu je bila 50 000din,i niko od lokala nije uzimao zbog cene(sto me zacudilo jer u tom selu ima dosta jakih ratara kojima to nebi bio problem,ali pre tri godine za te pare se uzimalo 300ha),jer kod nas je to bas dosta velika cena s obzirom da djurdjinski atar je jedan od visljih,a inace smo svi na visokom,i ima dosta greduravi zemalja,i ta cifra je stvarno fanscinantna jos uzmite u obzir da je to zakup na godinu dana samo ne na tri,dosad je kod nas bila arenda drzavne 12-15hilj,ne znam nisam pametan,nisam ni skroz upucen jer mi samo gledamo nas atar sve sto je dalje nas to bas ne zanima,treba sutra i mi u nasem ataru da uzimamo zemlju pa onda dosad nismo isli na druga mesta(ne volimo ni da se drugi trpaje kod nas) iako realno to i nije tako jako daleko 7-8km od nas,prava licitacija nas tek ceka kada se stocarima dodeli zemlja,mada potraznja je jako velika,bar po prici,a kod nas ce dolaze i drugi zbog prioriteta jer u njihovim selima nema toliko drzavne da podmire te potrebe,sve u svemu bice veselo.

Ljudi jedan savet od vas pošto vidim da ste dosta upućeni u problematiku zakupa državnog zemljišta. Do kraja godine treba da bude licitacija u Čelarevu za oko 330 ha , ali uglavnom velike table, od 50 -100 ha, najmanja će biti oko 15ha. Pored 3-4 jaka poljoprivrednika koji verovatno i mogu da licitiraju tako velike table (moje lično mišljenje, nisam im gledao u džep pa ne znam stvarnu situaciju), dosta je malih poljoprivrednika koji bi uzeli u zakup oko 10 ha. E sad da li je kršenje zakona ako se 5 njih udruži i licitira tablu od 50 ha preko jednog poljoprivrednika a izmedju sebe podele tu parcelu, ili da se piše peticija predsedniku opštine ili već nekom drugom organu uprave da oni izvrše parcelisanje jedne velike na veći broj manjih parcela? Već mi je dosta da gledam Nju holande i Kejsove kako dolaze iz Despotova i drugih mesta da obradjuju zemljište u Čelarevu, jer im je malo stotine hektara u njihovom ataru dok naši sitni poljoprivrednici nemaju šta da obradjuju i svakim danom sve više propadaju.

Poslednja izmena:
Po zakonu to ispada davanje u pod zakup i to je zabranjeno,ali ako se vi slozite,nema tu sta,nisam cuo jos da je neko prozvan zbog tih stvari a u pitanju su bile parcele i preko 100ha...Svodi se na to da se to ne moze otkriti jer uvek postoji mogucnost usluzne delatnosti i rada.Sem da neko pise peticiju protiv vas inspekciji,pa sud neki itd itd,ali nemoze da se skupi 5 ljudi koji bi nekog velikog skinuli a kamoli za neke male,nas narod nebi sa nikim da se zamera ako ne mora.U biti svakako treba da se bunite ako zelite nesto da postignete,najlakse je kad si sam svoj,a ne kad moras moliti nekog.A ako ne uvek ostaje opcija da jedan licitira i da podelite zemlju.

Nazad
Vrh