Izdavanje državne zemlje u zakup

Slažem se.

Samo tu ima i druga strana medalje. Mali poljoprivrednici nisu ekonomski jaki da samostalno uzimaju veće parcele kakve su opštine uglavnom odredile. Onda oni moraju da se udruže kako bi zajedno uspeli da izlicitiraju tablu, koju onda međusobno podele prema svojim ekonomskim mogućnostima. Npr. parcela je 35-40 ha (takve su kod nas) i manji poljoprivrednik ne može ekonomski da isprati toliku površinu (pogotovo što se zakup plaća unapred), pa upravo da je dobije i po početnoj ceni. Ali sa 10-20 ha bi već mogao da izađe na kraj. Onda se udruže 2-3 takva mala poljoprivrednika i zajedno uzmu parcelu. To je dobro jer tako 2-3 porodice imaju priliku da napreduju, ali sa stanovišta države je to nezakonito.

Kako to rešiti kad opštine ne žele da parcelišu manje parcele? Kako napraviti razliku između ovih "malih udruženih" poljoprivrednika, i onih koji samo licitiraju za velike gazde a parcelu neće ni videti?
Komsija,jeste sa stanovista drzave nezakonito,ali niko vam ne brani da jedan od vas (udruzenih) izlicitira zemlju po pocetnoj ceni,platite geometra da vam izmeri i podeli tu parcelu na "x" delova (oko 5-7ooo din po glavi) i vi je radite.Licitira onaj ko ima najvise mesta u setvenoj strukturi da stavi parcelu u svoj registar bi se ostvarili benefiti od drzave i to je to.Samo treba ljudi da se dogovore i veruju jedni drugima,sto je od svega izgleda najteze.

Svidja mi se kako razmisljate gosn Spajicu i ja u potpunosti podrzavam vase misljenje.
Na taj nacin je kod nas u opstini izlicitirano dosta. Ovaj nacin treba i zakonski uokviriti i na neki nacin favorizovati jer je to jedan od vidova borbe protiv takuna.
p.s.
Dva losa ubise Milosa.

Mogao sam ja ove godine izlicitirati 50-90ha drzavne zemlje po ceni od 62-72000 din/ha ali mi je ipak bolja bila racunica da na gore opisan nacin dodjem do 15 ha po pocetnoj ceni od 33000 din/ha.

Oped se slazem sa vasim razmisljanjem, mada sa normalnim mislljenjem se ni nije tesko sloziti.
Isti slucaj i kod mene oko licitacije.
Jos da se resimo lokalnih tajkuna koji peru pare od kriminala postiglibi potpuni uspeh.

Nije sve ko što Dragan kaže,nisu ljudi radili na divlje nego je 80 god stvaran kompleks i ljudima je davana zemlja razbacana i to je ta zemlja a papiri se vode u kompleksu koji radi almex.

ako ste se meni obratili?
sve je tako kao sto sam opisao i jos dosta toga al nebi da razvlacim po temi! prava kaubojstina!!!
samo u jednom slucaju je bilo to sto ste vi objasnili, covek je menjao parcelu, nije spreveo, nema papira, vode se sudovi, a drzava je kriva sto takve parcele stavlja na listu za licitiranje umesto da se ljudima sprevede zemlja koju su menjali...

Danas mi pricao covek koji je dobio 55 ha na osnovu krupne stoke da je usao u posed na dve table od 20 ha a da je od 15 ha odustao.
Razlog odustajanja je taj sto je zemlja koju je dobio blize selu i u malim parcelama a sve su vec godinama radjene od strane nasih ljudi i on nece da se zamera komsijama. Rekao sam mu daje moje misljenje da nije u pravu jer oni vec godinama bezpravno koriste zemlju bez dinara nadoknade. Samo je slegao ramenima.

Barabe ili ne...bolje da domaci ljudi koji su godinama u selu rade niciju zemlju nego da udju u tu zemlju ljudi koji nemaju veze sa zemljoradnjom ili cak nisu ni iz tog sela a rade bespravno.

Slazem se , ali zar ne bi trebali ti posteni mestani sada da mu ustupe to zemljiste?
Zar mislis da je neko rekao ej izvini ja sam do sada radio nisam nikom nista placao ti si sada dobio izvoli udji u posed.

ma gde da se izvini, taj bi radio jos jednu godinu bez blama, samo sto mu treba dati odmah doznanju da se cisti iz zemlje i ako je uzorao ni gram nafte ne dati mu...

Poenta svega je to što je većina zemlje u toj KO otišla po toj ceni i digla početnu cenu za sve ostale KO u toj opštini sa 30000din/ha na 66000din/ha.I sad i svi oni normalni koji su u drugim KO i dogovorili se da uzmu po početnoj ceni ima debelo da plaćaju iduće godine.

Ljudi koji bubnu tu sumu nemaju u zakupu samo tu parcelu vec mnogo vise zemlje koju uzimaju po mnogo nizoj ceni i ovakva suma im samo malo podigne prosek zakupa.I da,verovatno imaju i mesecnu ili tromesecnu ratu za kredit.

Nazad
Vrh