Izdavanje državne zemlje u zakup

onda ako nisi se susretao sa takvim stvarima najbolje uzmi neku drugu parcelu

pozdrav. Imam jedno pitanje. Sta se desava kad se izlicitira drzavna parcela koju je komsija ili neko drugi prisvojio i nezakonito na "divlje" koristi vec godinama a i trenutno je izorana?

Ако ти имаш папир да си уредно платио и закупио њиву и ако тај комшија неће лепо да се договори са тобом, онда се натера комбајн и скине усев.
Све је ствар договора, али када је неко безобразан онда мораш и ти бити.

Zavisi ko je onaj drugi,u susednom selu poznanik platio pretprošle godine 62000 i nikad u posed nije ušao,g.Mića A. je rekao NONO,pa imaj mu...

Zavisi ko je onaj drugi,u susednom selu poznanik platio pretprošle godine 62000 i nikad u posed nije ušao,g.Mića A. je rekao NONO,pa imaj mu...
U nekim mestima ima i situacija da je na karti jedno,a na terenu totalna druga slika...sve se razlikuje...mislim da je BNS dobar primer iz neke price...pa ajde tu premeri...a za ono gore-Racunajte da mozda i "gore" jedan ciko sve to gleda...svako nacinjeno zlo se uz zivotu vrati duplo.kako sejes,tako ces i znjeti...uvek bilo i bice...

onaj drugi je obican covek, nije biznismen :) , samo sto je znao gde se nalazi parcela pa je pre 15god usao i od tad redovno radi. Parcela nije velika oko 2ha.

hmmm...lepo zvuci, ali da li je to tako lako izvodljivo u praksi? Sta ako bude nekog spora pa se oduzi godinama, i necu moci do tad da udjem u parcelu?
Komisija koja je vodila licitaciju je dužna po zakonu da vas uvede u posed a ako to nije u njihovoj moći oni obaveštavaju nadležnu inspekciju. Zakupnina vam ide od tada kada službeno budete uvedeni u posed.

onaj drugi je obican covek, nije biznismen :) , samo sto je znao gde se nalazi parcela pa je pre 15god usao i od tad redovno radi. Parcela nije velika oko 2ha.
Kod nas ima takvih parcela oko stotinu od pola jutra do par jutara,uglavnom su vraćane90-tih ali ih ljudi nisu primili jer im je oduzeta 48 bolja zemlja i tako su ostale u posedu tadašnjeg PIK-a koji nije imao računa da ulazi na te male parcele pa su uglavnom zaposleni ušli bespravno u posed.
Ove godine će biti prvi put na liciticaji ko ti može zabraniti ako je izlicitiraš da uđeš u posed.
Takvih slučajeva kao kod minđušara ima svuda ali je sve rešivo.

Moj savet ti je da sacekas i nista nikom ne prijavljujes dok ne potpises ugovor.
Kad potpises ugovor trazi od opstinske komisije za izdavanje zemljista da te uvede u posed.
U ugovoru ce stojati da si izlicitirao u vidjenom stanju, dakle ako je njiva pri ulasku u posed uzorana, oranje je tvoje. U slucaju da se pojavi neko drugi i kaze da je on uzorao ti i dalje cuti i cekaj da vidis sta ce uraditi opstina, mada je mala verovatnoca da se taj drugi pojavi i sam prijavi.
Dakle sad si "na sledecem", izlicitarao si i platio i potpisao ugovor sa ministarstvom. Kad si dobio ugovor idi u katastar i izvadi list nepokretnosti za tu parcelu. U ugovoru stoji da imas pravo da se uknjizis na izlicitirano zemljiste, naravno i to uradi.
Sad kada imas vazeci ugovor i uknjizbu na parceli cekaj prolece i pripremu zemljista.
Ako bi te kojim slucajem iznenadio i pre tebe spremio i posejao to bi za tebe bilo odlicno.
U ovom slucaju nadji dobrog advokata.
Advokat ce znati sta treba da napise, a tebi ostaje samo da se dogovoris oko procenta jer moze biti u pitanju ogroman novac i veci nego sto mozes da zamislis.
U ovakvis slucajevima ce advokat navesti da si trebao da sejes semenski kukuruz, industrisku papriku, slacicu, bostan...

17 parcele sto sam prosle godine uzeo od drzave, pola su radili padincani a pola vladimirovcani, naravno na divlje!
izveo geometra (nije bila mala cifra posto se radilo o 17 parcela, al nije bilo drugog izbora) pobo table sa br.tel. kad na prolece poceli da dolaze svaki drugi dan da vide sta je sad to, pa oni to rade 20god. sad je nasao neko da ih dira!!!
lako sam ja to najurio, al ima jedan veci problem?

kad neznas ko ti radi zemlju, ja radim danju oni rade nocu i zna se scenario, ako ne pozuris sa vrsidbom ode sve u pm.

hvala vam na odgovorima! Uzeo sam 4 parcele a mislim da sa 2 nece biti problema, sa jednom gde sam bas ja komsija vec 4 godine pokusavam da otkrijem ko radi zemlju a nisam uspeo, posto se spremi i poseje za jednu noc, tako da tamo mi jedino ostaje da stavim tablu sa resenjem o zakupu i da postupim kako ste mi preporucili.

- - - - - - - - - -

hvala vam na odgovorima! Uzeo sam 4 parcele a mislim da sa 2 nece biti problema, sa jednom gde sam bas ja komsija vec 4 godine pokusavam da otkrijem ko radi zemlju a nisam uspeo, posto se spremi i poseje za jednu noc, tako da tamo mi jedino ostaje da stavim tablu sa resenjem o zakupu i da postupim kako ste mi preporucili.

i ja sam sto puta rekao "da sam znao nebi ni pomislio te parcele da radim"
prvi problem sto parcele nisu mogle da se nadju, daj geometra to je naj sigurnija opcija. na svakoj parceli koju smo izmerili falilo je dosta, naj smesnije je bilo kod jedne parcele gde je SKLAD dvoje komsija, bila sredina drzavne parcele-podelili na ravne casti!!!
dosta parcela je bilo uzorano, pa mi mnogi predlagali da sacekam i samo ovrsem, to nisam ni pomisliom imam decu necu da ih niko kune...
no sve se dobro zavrsilo, sve sam ja ovro uz malo zurbe i stresa, a navikli da radimo natenane bez stresa...

Сећам се када је на ТВ-у било у вестима када су неком човеку упали у њиву од 50 КЈ и оврли сву соју. Замисли те муке, да ти неко однесе "зараду" коју чекаш целу годину. И то не са 2 јутра, већ 50!!!

Pa zar nije bilo 610 h u 2 parcele?Posto sam i ja nesto bio zainteresovan ali sam odustao iz licnih razloga...
Ma tih 610ha je u mnogo više od dve parcele.Ali bez obzira na broj parcela uzdavalo se sve u kompletu tj. jednom licu.Ti tu nisi imao šta da tražiš.Da znaš samo kakvi igrači nisu uspeli da uzmu tu zemlju pa bi se začudio.Ne sekirajte se mnogo.Biće sad Deltine (Miškovićeve)zemlje za uzeti bud zašto....

17 parcele sto sam prosle godine uzeo od drzave, pola su radili padincani a pola vladimirovcani, naravno na divlje!
izveo geometra (nije bila mala cifra posto se radilo o 17 parcela, al nije bilo drugog izbora) pobo table sa br.tel. kad na prolece poceli da dolaze svaki drugi dan da vide sta je sad to, pa oni to rade 20god. sad je nasao neko da ih dira!!!
lako sam ja to najurio, al ima jedan veci problem?

kad neznas ko ti radi zemlju, ja radim danju oni rade nocu i zna se scenario, ako ne pozuris sa vrsidbom ode sve u pm.
Pa dragane nisu valjda svi Padinci tako vredni da rade nocu,skido si kukuruz u isto vreme kad i ja u prvoj duzi mozda se secas?Toje bilo o pravo podne ,daje bilo problema tacno je al znam neke dasu placali zakup te zemlje nekom vasem koji je radio tu papirologiju u zadruzi tako da bilo je svaceg muckali su svi mada jos se mucka jedan licitira i da drugom u podzakup manje parcele itd..al staces takva su vremena:ppozdrav:Ja imam pored moje parcele jednu takvu a nisam ni znao daje drzavna samo ove zadnje 3-4god vidim uvek drugi gazda radi

Nazad
Vrh