Izdavanje državne zemlje u zakup

@skal, tu parcelu sto su radili nocu nisam rekao da su padinci, nisam mogao da ih navatm, tabla sa br.tel. je stojala i u toj njivi, al naravno nije hteo da me zove jel je planirao da ovrse...
znam da je covek izdavao razbacane drzavne parcele, svima je tu bilo dobro dok ih drzava nije pocela izdavati...

@skal, tu parcelu sto su radili nocu nisam rekao da su padinci, nisam mogao da ih navatm, tabla sa br.tel. je stojala i u toj njivi, al naravno nije hteo da me zove jel je planirao da ovrse...
znam da je covek izdavao razbacane drzavne parcele, svima je tu bilo dobro dok ih drzava nije pocela izdavati...
pa oni koji su ostali bez zemlje kako si piso sigurno nije dobro ako su navikli raditi tude

Zbog inspekcije skoro svi divljaci rade nocu i vikendom. Dodjes u ponedeljak ono sve odradjeno.

Ma tih 610ha je u mnogo više od dve parcele.Ali bez obzira na broj parcela uzdavalo se sve u kompletu tj. jednom licu.Ti tu nisi imao šta da tražiš.Da znaš samo kakvi igrači nisu uspeli da uzmu tu zemlju pa bi se začudio.Ne sekirajte se mnogo.Biće sad Deltine (Miškovićeve)zemlje za uzeti bud zašto....

Izvini a kako ti znas da ja nisam imao sta da trazim tamo???Ne bih da se raspravljam i necu da pisem javno o tome,tako da ako ne znas o cemu se radi nemoj ni da pricas u moje ime,izvinite za off topic...

Mogao si da tražiš nešto tamo samo i jedino ako bi licitirao za nekog drugog tj. nekog velikog gazdu.Sa mojim saznanjem šta ti i koliko radiš nisi imao šanse da uzmeš tih 610ha nikako.Kažem onako kako mislim da je tačno i to smem da napišem javno.Kod mene ima jačih gazda od tebe bar 20 puta(pojedinačno) u svim pogledima(i to par njih) pa nisu uspeli udruženi da uzmu tu zemlju.
E sad dobro ti i kažeš možda ja ne znam neke stvari sa druge strane ove priče.....

Koliko ja znam seje i repu između ostalog.
Da se ne zavaravamo to je bre zakup na godinu dana i ističe 30.10.2013.godine.Njive nisu ništa dirane od skidanja useva.Zakup se plaća unapred u celosti.
Pa računajte sami 610ha x 609evra=371490evra.Ipak to treba i platiti.

Nije sve ko što Dragan kaže,nisu ljudi radili na divlje nego je 80 god stvaran kompleks i ljudima je davana zemlja razbacana i to je ta zemlja a papiri se vode u kompleksu koji radi almex.

Mogao si da tražiš nešto tamo samo i jedino ako bi licitirao za nekog drugog tj. nekog velikog gazdu.Sa mojim saznanjem šta ti i koliko radiš nisi imao šanse da uzmeš tih 610ha nikako.Kažem onako kako mislim da je tačno i to smem da napišem javno.Kod mene ima jačih gazda od tebe bar 20 puta(pojedinačno) u svim pogledima(i to par njih) pa nisu uspeli udruženi da uzmu tu zemlju.
E sad dobro ti i kažeš možda ja ne znam neke stvari sa druge strane ove priče.....

Ja ne licitiram za nekog drugog nikad vec samo za sebe,a to sto ti mislis da znas o meni i da sam sam "slabiji" od tvojih gazda iz sela slobodno zaboravi,kako ti mozes mene da uporedis s nekim a ni ne znas me licno,kao kad bih ja tebe uporedio sa nekim odavde a nit te znam niti znam s cime raspolazes itd...

svako ko licitira za nakoga drugog je prekrsaj i moze i krivicno da odgovara (tako je nama receno pre pocetka licitacije u rumskoj opstini,što i pozdravljam)e sad mi se pitamo kako dokazati pa lepo , dat je predlog ministarstvu poljoprivrede od strane 1 komisije za zemljiste da ako se tako nesto dogodi a svi budemo svesni i prijavi se komisiji za zemljiste , najblaze sto moze da bude je da se gazdinsto stavi u pasivan status i da platis preko racuna za sve usluge koje je drugo lice tj pravi vlasnik radio na zemljistu(izlicitiranoj povrsini koji si ti izlicitirao za njega ) i naravno i tu ce drzava da uzme porez od svake usluge koja je odradjena i moze jos i krivicna prijava da se popije ,e sada ko voli neka izvoli ja licno nebi licitirao zemljiste za nikoga . na kraju krajeva sta cu ja ili sta ce bilo ko da trazi u drugom ataru pored svog (ok ako nema zainteresovanih (mislim na drugi krug) prvi krug i pravo preceg pripada mestanima. i kod nas je bilo nekih malverzacija kako ce sve proci neka oni razmisljaju .svako dobro svi kolegama:ppozdrav:

Bice tu jos borbe oko ove pravde. Davanje u podzakup je opaka bolest koja je zadnjih godina dobila razmere epidemije. Kod nas u opstini, a i u susednim, se otvorila ostra borba protiv tih koji bi da se obogate na neposten nacin.

svako ko licitira za nakoga drugog je prekrsaj i moze i krivicno da odgovara (tako je nama receno pre pocetka licitacije u rumskoj opstini,što i pozdravljam)e sad mi se pitamo kako dokazati pa lepo , dat je predlog ministarstvu poljoprivrede od strane 1 komisije za zemljiste da ako se tako nesto dogodi a svi budemo svesni i prijavi se komisiji za zemljiste , najblaze sto moze da bude je da se gazdinsto stavi u pasivan status i da platis preko racuna za sve usluge koje je drugo lice tj pravi vlasnik radio na zemljistu(izlicitiranoj povrsini koji si ti izlicitirao za njega ) i naravno i tu ce drzava da uzme porez od svake usluge koja je odradjena i moze jos i krivicna prijava da se popije ,e sada ko voli neka izvoli ja licno nebi licitirao zemljiste za nikoga . na kraju krajeva sta cu ja ili sta ce bilo ko da trazi u drugom ataru pored svog (ok ako nema zainteresovanih (mislim na drugi krug) prvi krug i pravo preceg pripada mestanima. i kod nas je bilo nekih malverzacija kako ce sve proci neka oni razmisljaju .svako dobro svi kolegama:ppozdrav:

Slažem se.

Samo tu ima i druga strana medalje. Mali poljoprivrednici nisu ekonomski jaki da samostalno uzimaju veće parcele kakve su opštine uglavnom odredile. Onda oni moraju da se udruže kako bi zajedno uspeli da izlicitiraju tablu, koju onda međusobno podele prema svojim ekonomskim mogućnostima. Npr. parcela je 35-40 ha (takve su kod nas) i manji poljoprivrednik ne može ekonomski da isprati toliku površinu (pogotovo što se zakup plaća unapred), pa upravo da je dobije i po početnoj ceni. Ali sa 10-20 ha bi već mogao da izađe na kraj. Onda se udruže 2-3 takva mala poljoprivrednika i zajedno uzmu parcelu. To je dobro jer tako 2-3 porodice imaju priliku da napreduju, ali sa stanovišta države je to nezakonito.

Kako to rešiti kad opštine ne žele da parcelišu manje parcele? Kako napraviti razliku između ovih "malih udruženih" poljoprivrednika, i onih koji samo licitiraju za velike gazde a parcelu neće ni videti?

e trebalo bi malo posetiti opstinu i komisiju ,mislim na udruzenje poljoprivrednika iz sela i predloziti da bude i manjih parcela tj ubediti opstinu da je tako dobro kako za poljoprivrednike tako i za njih, pola na manje parcele pola na srednje parcele (velicina)

Nazad
Vrh