Izdavanje državne zemlje u zakup

Ma ovo sa licitacijom drzavne zemlje je postala sprdacina. Licitirano po 80.000 hektar, cuo sam jednog koji je uzeo parcelu uz opravdanje da ce dogodine imati 3.000 kg soje po kj, i uz cenu od 70 din/kg njemu se to isplati. Ziv bio sa ekonomikom, ili mu je baba vidovita. Ipak imam utisak da ce dogodine biti i zemlje povoljno i mehanizacije na prodaju po bankama po povoljnim cenama.

Ma ovo sa licitacijom drzavne zemlje je postala sprdacina. Licitirano po 80.000 hektar, cuo sam jednog koji je uzeo parcelu uz opravdanje da ce dogodine imati 3.000 kg soje po kj, i uz cenu od 70 din/kg njemu se to isplati. Ziv bio sa ekonomikom, ili mu je baba vidovita. Ipak imam utisak da ce dogodine biti i zemlje povoljno i mehanizacije na prodaju po bankama po povoljnim cenama.
To pricate vec 5 godina,sad ce da propadnu,pa sad ce.A oni sve jaci i jaci i sve vise zemlje i sve bolja mehanizacija

Ovaj post clana SLOBAPATROL-e # 712 je odlican.
Druze svaka ti cast na pisanju!

Kada ovim ratarima podbaci neki usev kao ove god kukuruz oni traze otpis arende na drzavnu zemlju.
Koliko ima idiota na ovom forumu to je nevidjeno.
Nadamo se nekom boljitku i prosperitetu, a vidimo na svakom koraku ljude koji tako kvarno razmisljaju da je to katastrofa.
U nasoj zemlji se radi po sistemu '' da komsiji crkne krava''.

al povoljnih kredita sa 3 posto ne vise...pa to ce da isplate uvek.

3% nema ni u Francuskoj, kod nas su minimalni sa 6% od ministarstva, Pokrainski fond daje sa 2% ali valutna klauzula. A kad uzmes recimo 5.000.000 na 3 godine sa 6% kamate, to ti je godisnja rata 1.900.000, sto i nije bas mala svota!

Nije problem isplatiti kamatu vec glavnicu. Mada me se ne tice, ko je uzimao taj ce da vraca...valjda, ili ce da bude neka subvencija i na nevracene kredite, ko zna, u zemlji Srbiji i to je moguce:ppozdrav:

Pa ako ce da popije te pare onda ce stvarno biti tesko vratiti i kamatu a kamoli glavnicu.Zaboravio si druze da se pare uzimaju da se negde uloze a ne da se becarimo sa njima

Mislim na pojedince koji imaju veoma kvaran pogled na ostale grane poljoprivrede kojima se ne bave.
Sta to tebe pogadja, kada ti se niko ne obraca.

Slobo, svako ima neki svoj plan po kome radi. Primer, uzmes kredit i kupis traktor od 160 konja a imas 50 jutara zemlje, to se ne isplati. Pa onda uzimas arendu posto-poto samo da nakupis 200 jutara da ti se taj traktor isplati. A na kraju kad odbijes cenu arende, troskove proizvodnje, shvatis da si 150 jutara radio za ku...vo zdravlje, da si samo kidao masinu i sebe zbog alavosti.

E sad, takva "proizvodnja" ima smisla dok imas odakle da pokrivas taj minus. Medjutim, traktor ti je posle 5 godina za rashod, onu minimalnu zaradu koju imas si dao za arende i za banku i posle 5 godina, niti imas para, niti imas traktor i ceses se gde te ne svrbi.
Ima i medju poljoprivrednicima ljudi koji imaju hrabrosti pa rizikuju i prodju dobro, preduzimljivi su i svaka im cast. Ima onih koji ulete u nesto pa im se posreci godina i izvuku se. A ima i ne malo onih koji rizikuju, promase pa zatvaraju firmu. Uzmi samo one koji su ove godine imali kukuruze na velikim povrsinama, ti ljudi su zaista u velikom problemu. Oni koji su sejali soju su prosli manje vise ok, kao i svake druge godine, sve je to lutrija. Po meni svako ozbiljnije gazdinstvo MORA da ima obrtni kapital da pregura jednu katastrofalnu sezonu, jer proizvodnja nam je takva da je rizik u njoj ogroman, a osiguravajuce kuce za nas nemaju adekvatne programe tako da...

Kad ljudi shvate da je poljoprivreda grana privrede kao i svaka druga, da vaze ekonomski zakoni, da investicija sama po sebi ne znaci i da je to ispravno, vec da investicija mora imati ekonomsko opravdanje, inace se zove propala investicija, sto je u nasoj zemlji jako poznata stvar, mozda nam bude i bolje. A do tada, ko prezivi pricace!

pametno receno sorin,
ali nisu ljudi ludi pa da rade samo jednu kulturu rade vise,i tako malo smanje rizik.
Sta ga briga ako je kupio zemlju po pocetnoj ceni,pa uzeo traktor od fonda i jos mu drzava vratila 50posto one godine.....

Ako neko ima odredjenu sumu novca ( kredit npr) da unaprijedi svoju proizvodnju , zar nije bolje da se odluči dal da uloži u štalu i rasnu stoku ili zemlju i meh. nego da razbaca pare u sve što mu treba za jedno i drugo pa nemože kvalitetno da se posveti jednoj grani.
Ako je stoka nekad jeftina nemože da se izvadi svojom hranom ,ko što niska cijena žita nemože da se popravi ako daješ svojoj stoci.

Ako u toku licitacije odustanes na 30000 i posle tebe niko nekupi(sto je nemoguce) depozit ti propada.Nego jel ce da bude kod nas sta od licitacije?

Trebalo bi da bude ovog meseca. . . e sad videcemo. . .

- - - - - - - - - -

Ne kapiram zasto bi odustao na 30.000din/ha? :sta: A odgovor na tvoje pitanje je da ne postoji drugi nacin sem ovih koje si sam naveo.

Cisto primera radi. . . jer su prosle godine nesto na licitaciji rekli da kao ko sedne da licitira i ne uspe da izlicitira kao gubi mu se depozit. . . . zato pitam da li je to moguce. . . inace bio je dogovor, niko nije terao. . .

Malopre sam cuo sta se kod nas sve sprema. haos, svako trazi igrace po susednim selima, da i tamo se moze licitirati, a kod nas su se skupili sa svih strana, ima ih bar 5 6 koji ce doci sastrane, a zemlje nema ni da se medju nama seljanima rasporedi. tako da sam se pomirio, doduse tesko , s tim da cemo ista uzeti, nastavicemo ipak raditi kao do sad, a o regularnosti cemo jos pricati, jer cu ici gledati kako se takmice.

Problem oko izdavanja državne zemlje stočarima je što neki prebacuju stoku iz opštine u opštinu (tako sam čuo). Trebalo bi proveravati ta grla i njihove brojeve. Što se zemlja ko neko već ima u posedu ne obračunava za broj stoke koju je prijavio, već na osnovu te stoke uzima u zakup određenu površinu po grlu. Zatim neko može da izgura samo jedan turnus (tov) stoke, a zemlju uzme na tri godine. Neophodno je napraviti jasna pravila, kako bi bilo što manje rupa i sprovoditi strogu kontrolu tih nazovi stočara.
U svakom slučaju bilo pi pozeljno što pre sprovesti restituciju i onda ne bi bilo toliko svađe i borbe oko te "državne" zemlje.

To su sve rupe u zakonu. Ja se samo zalazem (a verujem i svaki stanovnik ove drzave) da mora postojati balans ratarstvo-stocarstvo. U suprotnom cemo postati drzava koja uvozi meso (vec uvozimo mleko).

Malopre sam cuo sta se kod nas sve sprema. haos, svako trazi igrace po susednim selima, da i tamo se moze licitirati, a kod nas su se skupili sa svih strana, ima ih bar 5 6 koji ce doci sastrane, a zemlje nema ni da se medju nama seljanima rasporedi. tako da sam se pomirio, doduse tesko , s tim da cemo ista uzeti, nastavicemo ipak raditi kao do sad, a o regularnosti cemo jos pricati, jer cu ici gledati kako se takmice.

I kod nas ista situacija,prošle godine su digli našim ljudima cenu na 55000 din ipak su naši uzeli iz inata.
Neki su u velikoj čistki uleteli u pasivu,ove godine ako utvrdimo da neko drugi obrađuje zemlju a ne onaj ko je izlicitirao biće prijava.
Čak imamo i podršku jednog republičkog inspektora.Mora se napraviti red. U našoj opštini je gorelo par parcela zadnjih godina koliko čujem ako se namerače na naš atar biće toga još.Ove godine ima i veliki broj malih parcela koja su državna ali ljudi su ušli u "posed" odavno taz emlja je vraćana ljudima devedeset i neke ali vlasnici ih nisu preuzeli.
Tako da će neki ući u uzorane parcele .

To su sve rupe u zakonu. Ja se samo zalazem (a verujem i svaki stanovnik ove drzave) da mora postojati balans ratarstvo-stocarstvo. U suprotnom cemo postati drzava koja uvozi meso (vec uvozimo mleko).
Daleko od toga da sam protiv stočara. Naprotiv. Mislim da ratari nisu ni svesni kakvu su podršku imali ovih godina i koliko su cene njihovih proizvoda visoke. Ako ne bude stočara, neće ni njihovi proizvodi vredeti, jer neće biti tražnje za njima. Izvoziti sirovinu, a ne proizvod višeg stepena prerade je ludost. Nažalost država je uništila stočarstvo i sada treba vremena da se ta grana poljoprivrede oporavi.
Najvaznije je uspostavljanje reda.

Nazad
Vrh