Izdavanje državne zemlje u zakup

U Rumskoj opštini pojedine parcele su išle i do 94.000,oo rsd po hektaru, glavni razlog je taj da na osnovu registrovane farme jedan zakupac pre licitacije uzeo približno 1300 hektara po ceni dvadesetak hiljada dinara i na kontu toga je svima dizao cene kako gde, tako da mi mali nismo mogli ovaj put ništa da izlicitiramo. Neću da kažem da farmeri netreba da dođu do nekih površina ali mislim da je to trebalo limitirati po grlu kao i što jeste ali maksimalno da bude do 100 hektara. Ali netreba nas ništa da čudi ovo je ipak još jedna rupa u zakonu ali neznam dali ćemo preći i preko ovoga.
Ovo je jedan od razloga zašto su postignute visoke cene na licitaciji, kao i inat.

neznam de da napisem pa evo ovde.ocu od jedne zene da uznem zemlju u zakup .ali ona ima samo nasledno resenje nije jos preslo.dali je to dovoljno za sbvencije ili treba jos nesto??

Treba da na osnovu naslednog rešenja podnese zahtev u katastar radi uknjižbe na njeno ime. Nakon toga može da podigne posedovni list na osnovu kojeg će te imati pravo a sumbvenciju ako je bude.

Imam ja takve ne uknjižene zemlje u zakupu sila.Sad ja plaćam njima da je uknjiže pa da im odbijem od arende iduće godine.

Kome se i kako obratiti u slučaju kada judi iz sela licitiraju državnu zemlju za određene firme tipa Matijevića....?Ima li neke institucije ili načina kako to prijavitida bi imalo efekta.Znam da su to sad učestali slučajevi pa verujem da je bilo i pokušaja tome stati na put.

nema načina
oni licitiraju na svoje gazdinstvo i tu je sve čisto
a skim će oni to "zajedno" raditi državu ne interesuje

To ti je isto kao kad odes u banku i uzmes kredit. I sta ce sad drzava? Da kaze da pare nisu tvoje. Nisu, pa sta.

nema načina
oni licitiraju na svoje gazdinstvo i tu je sve čisto
a skim će oni to "zajedno" raditi državu ne interesuje
Nije baš tako!
Kao prvo državnu zemlju je zakonom zabranjeno davati u podzakup.
Kao drugo za koga se dokaže da je licitirao za drugo lice gubi pravo na aktivan status gazdinstva (a time pravo i na subvencije) na najmanje tri godine, a to zemljište ide ponovo na licitaciju(poništava se predhodni ugovor o zakupu).

Prijave za licitiranje u tudje ime šalju se REPUBLIČKOJ INSPEKCIJI! ::spreman na sve::

ali on je ne daje u podzakup a može da radi tu zemlju sa 50 saradnika ako hoće

Na kraju sezone je vec moguce lako dokazati. Kao i u svemu, samo treba pratiti puteve novca.

Nažalost Kloki je potpuno u pravu,ako niste napravili ugovor ozakupu (podzakupu) svaki rad na vašoj regularnoj zakupljenoj zemlji može se okarakterisati kao pomoć prijatelja i sl.

---------- Poruka napisana u 22:37 ---------- Prethodna poruka je at 22:35 ----------

Mogu se pratiti putevi novca ali zbog čega?
Nikome ne moraš pravdati da li si imao 2t po ha ili 10t po ha, Ko može iskontrolisati jer si godišnje trošio 60 ili 120 litara nafte po ha.
Ako su razlike abnormalno velike tvoja teza Marko stoji ali u suprotnom ne.

protiv sam tih što licitiraju za druge ali
pazi ovako moj slučajja sam uzeo 50kj tablu na kojoj je bio kukuruz
pošto je repa po priči najisplativija a ja je nikad nisam sejao
i nemam adekvatnu mehanizaciju plus radim u petrohemiji u smeni moram sa nekim jačim da se udružim
on kaže ok pola pola sve delimo ili neka druga varijanta kako bude dogovor
i eto nisam licitirao za njega ali i on će raditi i zaraditi na mojoj parceli

šta je tu loše namere su mi stvarno bile iskrene

Ma nema tu nista lose. Lose je to sto te gazde koje uzimaju zemlju na druge, a jedan deo njih i preko svojih radnika, koje placaju neku bedu od para, i drze ljude kao robove u saci, i po ceo dan im rmbaju na imanju, a samo na njih uzmu 15-ak hiljada eura subvencije godisnje. Onda jos i raznim marifetlucima ne plate drzavi ni zute banke poreza. A sve im to malo, nego jos i muljaju sa subvencijama za stoku koju nemaju. A pride i zemlju koju imaju su na razne mucke uzeli od propalih zadruga i kombinata, cijoj su propasti i sami doprineli. E, to je problem, sto ima mnogo nezajezljivih.

Moje misljenje je da nema nista lose u tome ako se mestani medjusobno dogovore i zajedno rade neki komad zemlje koji bi mozda za jednog bio prevelik zalogaj. Ali brate mili kad dodju iz Bog zna kojeg sela i uzimaju nasu zemlju a vec rade na stotine ha... Eeee to mi nije nikako pravo! Potpisujem i Markov post!

Poslednja izmena:
Toga ima na svakoj licitaciji da dolaze iz drugih opstina i onda licitiraju na nekog jadu iz opstine u kojoj je licitacija,ali i za to ima leka lepo posto to svi mi znamo ko je za koga licitirao u maju mesecu kada je kasno za bilo kakvo presijavanje prskalice,total i pod okriljem mraka oprskati te njive pa neka onda dolaze da nam otimaju hleb iz usta.A cekati da drzava ista uradi od toga nema vajde samo dogovor izmedju nas samih i na lep nacin ih oterati iz nasih atara,a oni nemogu strazariti po ceo dan na svim njivama pa kad oni igraju prljavo,na prljav nacin im treba i vratiti!

Koliko sam upoznat treba primeniti modus kao u Novoj Crnji, prilikom licitacije državne zemlje.

Nazad
Vrh