Danas predao za konkurs za drzavnu zemlju ovde . Tabla oko 13ha koju sam konkurisao . Sumnjam da ću proći , jaka konkurencija , ali nema veze .
Kod nas to ide drugačije nego u Srbiji . Nema licitiacije , nego se boduje u zatvorenim zahtjevima kovertama . Poslije kontrola idu javno otvaranje i bodovanje . Posebno ide za stočarstvo ,ratarstvo i voćarstvo . Ja sam za ratarstvo . Zemlja se dobija na 10g . Ukratko kako se boduje za ratare : bodove donose polj mehanizacija , traktori ,kombajni , priključne mašine . Sve se boduje i komisija obidje da se uvjeri u istinitost . Zatim vlastiti skladišni prostor za proizvode donosi bodove , poljoprivredna škola , broj članova gazdinstva, učešće u ratu , ranjeni u ratu , porodica poginulih , to donosi bodove , ako je poljoprivreda osnovna djelatnost, blizina te zemlje vlastitom posjedu . Umanjenje bodova donosi , ako već ima zakupa i koncesija , količina zemlje registrovana , ko ima više zemlje dobija manje bodova , itd
Cijene su fiksne i idu zavisno od klase . 1. klasa 70e po ha , do 30e po ha godišnje 6. klasa . Naravno da te klase nemaju baš veze sa kvalitetom zemlje za ratarstvo kao i svagdje , ali klase katastarske . Konkretno ova parcela što sam konkurisao , ukupan zakup za 13ha je oko 400e godišnje .