Izdavanje državne zemlje u zakup

A tek kod nas sta sledi stocarima. Od onoga sto imaju pravo po priortetu dobice oko 20-22 %. Oni koji su do sad dobijali 100 ha, sad mogu da racunaju na 5x manje. Svima se umanjuje, nema izuzetaka. Potrazuje se oko 4200 ha, a ima oko 1000.
Najgore od svega sto dosta njih nije ni svesno da ce ostati bez zemlje koja je bila dzabe, oko 180 e/ha, a uglavnom je bila dosta dobra. Stocari su kod nas poceli da placaju i 800 evra za he peglajuci jeftinom zemljom od drzave. Ocekujem da na jesen kod nas skoci privatni zakup na najmanje 350 e/kj, redom sve parcele. Bice velik pritisak sa svih strana. Jos nikad nisam pogresio u proceni godinama u nazad, a verujem da necu ni sad, mada bi bilo bolje da jesam.
Ima pojedinaca kojima vise nista nije daleko i vrlo brzo ocekujte da u vasim atarima sretnete nekog iz opstine Bac i Backe Palnke.
Da se razumemo, apsolutno nista nikom ne zameram, ne prebacujem, ne zavidim, samo konstatujem.
 
paorpaor:
Znam i ja jednog, sve ulaze u mehanizaciju koja mu vredi preko miliona i objekte za tov, a ima svojih 30 jutara. Sada dobija oko 200 hektara i pocela je da kruzi prica o restituciji, a malo vecu parcelu vise ne mozes kupiti, jer su dosli igraci poput Knez Petrola i slicnih...
 
Ne kockam se, alkohol sve manje koristim, ostale mi još samo žene. Uskoro ću i njh početi da proređujem.
 
Imam jedno pitanje, uzeo sam drzavnu zemlju na licitaciji u dugorocan zakup i odmah prve godine je jedan čovek dobio lanac nazad restitucijom i odmah je zemlju prodao, e sad u resenju o restituciji pise da ja imam prava još 3 godine da radim tu zemlju, da li neko zna kakva je procedura sad posto sam ja potisao aneks ugovora na umanjenu povrsinu?
 
Mi smo dobili nazad restituciju ali je država jednu parcelu pre toga izdala u zakup do 2029 god. i mi sada treba da čekamo do 2029 god.
 
Ja sam uzeo na 15godina ali u resenju o restituciji pise da vlasnici mogu da udju u posed 3 godine nakon resenja, e sad jer ste vi pravili neki ugovor sa tim covekom što je izlicitirao? I jer ste vi trazili njega ili on vas kako to ide?
 
Taj čovek je napravio ugovor sa državom. Ugovor ne može da se poništi pa će nam plaćati arendu dok mu ugovor ne istekne
 
A kako ide procedura jer ste vi trazili njega ili on vas? I jer ste pravili ugovor o zakupu sa tim covekom ?
Kod nas je otislo po pocetnoj 325e hektar
 
Kod nas sva zemlja sto se nudi je uzorpirana. Danas sam bio kod poljoprivrednog inspektora on kaze da im oni ne mogu nista, kaze da uzupator ima vece pravo od mene koji izlicitiram tu zemlju.
Spremio sam se da licitiram, ali sad neznam sta mi je ciniti.
 
Nazad
Vrh