Opste je poznato da je nas narod u doba komunizma bezao od njive kao djavo od krsta jer su ljudi iskusili kakva je to camotinja i svi su odlazili na lepse ,lakse, kulturnije,cistije i isplativije .Posle se pripisivao ovakav trend da je sistem unistio i zanemario poljoprivredu i posle mnogo godina kada je sve puklo i kada je Srbija dobila milion ljudi bez posla u doba tranzicije i jos milion koji nemogu da zive od platice onda su ljudi hteli ili ne MORALI da se aktiviraju i da zasucu rukave jer onda je ostalo samo u se i u svoje kljuse .Moto politicara i stranaka je bila BUDUCNOST SRBIJE JE U POLJOPRIVREDI i narod je krenuo odlucno .Drzava je dovela zelenase banke i krenulo je. Posle nekih .....xx godina prodora kroz armirani beton tranzicije dosli smo do ove situacije GRUZA,KNIC I Kragujevacki okrug 1kg zive vage debele svinje 100 do 120 din prasici 160 din, Ivanjica krompir 10 din kg, Pester jagnjici niko ne pita kolko das ,jaja juzni Banat 8 din ,mleko Srbija 25 dinara ,kupus je bio 10 din, sargarepa 10 din zitarice su isplative ali je pozeljno da covek obradjuje 250 hektara a to kada bi jahao konjem trebalo bi mu dva dana jahanja i crko bi konj od umora ,visnja je imala cenu za neuropsihijatriju ,jabukari se vade a kruske i vinogradiI su davno povadjeni Posto je vecina ovih vocnih kultura prevazidjena nije IN sada su nove tendencije GODZI,ARONIJA ,BRUSNICA,LESNIK.ZACINSKO BILJE a vidim da se savetuje zivalj da se sadi i DUD, SIPURAK I GAVEZ. Posle svih BAHANALIJA na koje smo nailazili tesko je naci coveka u ovoj bransi a da nije sam sebi postavio pitanje DALI SAM JA NORMALAN .Vec su ljudi poceli da smanjuju dozivljaj i ipak dolazimo do zakljucka da kada su stariji bezali od ove proizvodnje IPAK NIJE BILO DO SISTEMA ali bili smo svedoci zadnjih x godina cesto da cujemo cuvenu JA SAM SAM SVOJ GAZDA a pitanje je posle svih protokola u koje se nacija ubunarila u oblasti agronomije to GAZDA MU DODJE MALO NADREALNO malo mu dodje grubo da ne kazem izvestaceno .Nego nekako kao da covek stalno krece od nule i kao da je stalno na pocetku a nikako da se odlepi