Izdavanje državne zemlje u zakup

pa to pricali dodjosima da su seljaci kulaci pujda li ih

Janoš , išlo je otprilike ovako : (bar ovde ) , mom pradedi su uzeli 60 ha zemlje , sveli ga na 10 ha maksimum , ti ljudi kojima je država dala nešto od te zemlje su bili siromašni tada ... nakon par godina većina od njih je po kafanama počela da prodaje zemlju jer im svejedno nije trebala , nisu imali volje da rade , ... splet okolnosti da je rijeka ovde nosila i uništavala zemlju mijenjajući tok , pa je ta površina pod vodom ili koju je rijeka zaobišla prebacivana u kategoriju neproduktivna , pa je pradeda i deda ponovo mogao pomalo da dokupljuje svoju zemlju . Došlo je do toga da je sedamdesetih jedini imao 13.5ha , ... ja sam uspio zasad da kupim samo 1.5 ha od te nekadašnje naše zemlje , i pokušavam da 2 ha koju je rijeka nekad orunila i sada je pošumljena da je vratim u prvobitno stanje ...
Eto često je to i tako išlo .

zavisi koje godine bilo je 48g konfiskacija i 53g oduzimanje mojima su isto oduzeli dosta ali sumnjam da ce vracati

- - - - - - - - - -

jese madjari kad su bili homved

- - - - - - - - - -

pa da nije bilo curuzana da ih teraju sve bi poklali

- - - - - - - - - -

kod kanjize cinimi se na tisi su ih zaustavili kada je bila racija procesljaj istoriju o kojoj se malo prica

- - - - - - - - - -

Janoš , išlo je otprilike ovako : (bar ovde ) , mom pradedi su uzeli 60 ha zemlje , sveli ga na 10 ha maksimum , ti ljudi kojima je država dala nešto od te zemlje su bili siromašni tada ... nakon par godina većina od njih je po kafanama počela da prodaje zemlju jer im svejedno nije trebala , nisu imali volje da rade , ... splet okolnosti da je rijeka ovde nosila i uništavala zemlju mijenjajući tok , pa je ta površina pod vodom ili koju je rijeka zaobišla prebacivana u kategoriju neproduktivna , pa je pradeda i deda ponovo mogao pomalo da dokupljuje svoju zemlju . Došlo je do toga da je sedamdesetih jedini imao 13.5ha , ... ja sam uspio zasad da kupim samo 1.5 ha od te nekadašnje naše zemlje , i pokušavam da 2 ha koju je rijeka nekad orunila i sada je pošumljena da je vratim u prvobitno stanje ...
Eto često je to i tako išlo .
zemlja je prokleta kao zlato zapamti to vraca se sve al na pokoljenja

Nije baš bilo tako,neki su bili,ali mali deo! I deda i pradeda su skrivali komšije,a isti ti su ih posle terali
Tako je to kad se sve stavi u isti koš

Nije istina da su Madjari bili narodni neprijatelji. Svi koji su imali preko maksimuma od 10 hektara je oduzimano. Neznam sta tebe pogadja u mom pisanju, kada je to istina. To sto ti pokusavas da provuces ovde na forumu tesko da ce ti uspeti.

A nego kako, ta racija je trebala da prodje ne kaznjeno? I svi Srbi su pre toga stavljeni u isti kos zbog par strazara ubijeno je oko 12 hiljada ljudi! I iz moje porodice...

Dali hoćeš da kažeš da su Mađari iz Čuruga,Žablja i Mošorina SVI bili svi narodni neprijatelji i pripadnici stranih okupacionih snaga? A pritom niko od Mađara iz ostalih mesta nije?

Nisu bili, to ti nespretno proturas. Ja sam Madjar i nama je oduzeto samo preko maksimuma. Mom bratu je vracen deo zemlje.
Dedi ostavljeno 10 ostatak od nekih 12 hektara oduzeto jer nije imao brata, sestru da otac podeli ispod maksimuma. Tada bih oduzeli samo 2 preko maksimuma.

Ti nisi Mađar! Ne proturam ja ništa,samo ukazujem na vaše reči! Oduzmano je sve,i ko je imao 0.5kj,kuća,salaš,marva,SVE! Moj otac je sa 5godina bio narodni neprijatelj ili pripadnik stranih okupatora? Ali je bio logoraš! Rastao na komadu starog,buđavog kukuruznog hleba! Posle logora bio sluga,završio 3razreda osnovne škole(jer nije se imalo za više,štedelo se za kućerak,iako je bio talenat,2razreda za godinu) !

Mojima su uzeli sve do praga (38 jutara) jer pradeda koji se za sve pitao nije hteo u zadrugu ni po cenu zivota.Oterali su ga na robiju u Sremsku Mitrovicu jer nije mogao da ispuni obavezu a iz kuce su nam odneli sve sto se moglo pojesti .Stari je na robiji dusu ispustio.Uzeli su nam dres i konje koji su pocrkali u zadruzi koja je posle sedam godina osla u majcinu sve sa zadrugarima.Mog dedu i oca su onda zajasili i ucenjivali ali ni oni nisu popustili pa su morali da idu u nadnicu a sa rodjenim bratom nije deda rec vise nikad progovorio jer je on otiso u zadrugu pa je za sunku i vanglu cvaraka od giliptera zadrugara kupovao nasu zemlju.U zadruzi je i on na kraju propao kao i ostali.Uspeli su moj otac i deda posle devet godina da otkupe pet jutara nase zemlje od baraba koje su nam je posle prodale jer su se redom pozaposljavali po Rumi u drzavnim fabrikama.
Secam se da mi je deda u ataru stalno pokazivao koje su bile nase njive a ja sam se zarekao da cu ih kad tad ponovo imati.
Nista nam nije vraceno od strane drzave ali sam ja fala bogu uspeo da kupim da ima iza mene sta ostati.

Veoma jednostavno,treba utvrditi kome treba vratiti zemlju a kome ne,jel ima dosta njih kojima je oduzeta zemlja jer to zasluzuju a veoma veliki broj postenih gazda,domacina pa i sirotinje,srba,madjara,slovaka....je najeb...uz ove sto su saradjivali s okupatorom.Sve to moze da se utvrdi i donese resenje,medjutim kod nas ne funkcionisu ni jednostavnije stvari,pa izvod iz maticne knjige rodjenih problem izvaditi a da nepricam o ostalom.
Neresen status te zemlje je problem drzave i nesposobne administracije.

Ima i kod mene u selu oduzete zemlje,ja tacno znam kome treba vratiti a kome netreba,doduse ovima kojima netreba vratiti od njih nema nista a i nema nikog,propali....

Mojima nista nije oduzimano,sirotinja ispod 10 hektara podelili na 3 brata,svakom po 3ha.

Za Vojvodinu oduzimana zemlja i partizanskim majorima,pukovnicima,kapetanima,prvoborcima ma koje nacije bili.E sad sto neki pisu kako im je prisilno oduzeto to je izmisljanje,vecini je deda bio partizan i bio je saglasan da mu se uzme visak imovine.Sve to ima negde u arhivi crno na belo zato sve stoji,drzava nesposobna da se izbori s problemom.

Nazad
Vrh