Izdavanje državne zemlje u zakup

Druze kada bih tacno znao bio bih milioner, sve su to pretpostavke sta i kako, problem je sto se ne postavljaju ogledi kod drzavnih institucija , plata ful , radno vreme do 14.00 ,kadar star i nezainteresovan . Moraju se unositi zetveni ostaci nazad u zemljiste ,tj. organska materija, to je prvi preduslov ,drugi preduslov je da se zemljiste minimalno obradjuje da se smanji unosenje kiseonika gde je to moguce ,da se promeni struktura zemljista i da se ozivi mikroflora zemljista, sto nije nimalo jednostavan zadatak. Ova parcela sto sam kosio jecam na njoj ove godine 7,7 tona, radimo je vec 8 godina (koliko belezim fotografijama, ne secam se pre toga da smo je radili) tek se posle 3 godine dovela u red koliko toliko, podigao sam Kalijum i Fosfor na preko 20 mg/100 grama , 2010. ta parcela je dala 10 tona suvog kukuruza i to je bio njen vrh za ceo vek kako se obradjuje ,psenice i jecma nikada nije bilo vise od 4,5 tone/ha ! Svake godine sam zaoraovao zetvene ostatke , oziveo sam mikrofloru izgleda, kada posmatram brzinu razlaganja ostataka u zemljistu sada i pre , sigurno je sada brze! Ima vise mikroorganizama. Zdravo zemljiste puno mikroorganizama je glavni krivac za kvalitetnu biljku i vrh prinos!
Sto da smanjimo unosenje kiseonika ,zar nije poenta aerisati zemljiste zbog povecanja broja aerobnih mikroorganizama,a smanjivanje anaeroba ?

Dragane nivo humusa nije resenje,jer ako se secas rezultata vecnog ogleda instituta seti se da je humus varirao zavisno od preduseva i koliko je prethodna godina bila kisna i kolika je bila sposobnost mineralizacije.
Daleko je plug od najveceg neprijatelja humusu!!!

Za sve ostale jesam sem za tebe.
Imam na par mesta pored mene njive koje su radjene koje kakvim orudjima jesenas(nije plug).Tu nece biti soje da pokriju troskove.Samo malo dalje na oranjima druga prica.

Veliki poljoprivrednici kod nas su uzeli gruber/podrivac i 2 sezone radili sa njim. Vidim da ga vise nemaju i da sve oru. Imaju 2 zastitara i svu mogucu masineriju, analize rade na njivama i slicno. Njima se nije isplatilo. Medjutim ne znaci da to ne valja, mozda u nasoj zemlji je plug No1, mozda u nekoj drugoj podrivanje daje bolje rezultate.

Ima kod nas čovek koji radi 250kj zemlje a nema plug, pitajte njega za prinose u takvoj obradi zemljišta...

Vidio svojim ocima. Na parceli velikog imanja koji uzgred imaju agronoma jesenas je orana tabla, ali je ostalo par jutara neuzorano pa je takodje jesenas zavrseno verovatno podrivacem. Proletos sve na vreme odradjeno u kompletu. Ovih dana kukuruz na podrivanom za pedalj manji, tanji,a u podne se uvije. Sta ce biti do jeseni ne znam, ali sigurno nece biti kao onaj na oranju.

Mogu reći samo da sam video useve gde samo godinama razrivač radi ,ove godine je bilo šaroliko u nicanju, gde je razrivač išao boljeg nicanja i sklopa nisam video. Danas taj usev gura isto dobro ako ne i za nijansu bolje nego na oranjima,bilo koja kultura da je u pitanju.

Aauu,ondak sam ja u velikom problemu,jer imam na jednom mestu gde radim 4kj uslužno,pa pored svojih 1kj,orano je sve,i na drugoj lokaciji ima komšija 0.5kj i ja 1kj,to je sve od oranja :cvetic: sve ostalo,pa čak i za šećernu repu ja RAZRIVANO :ppozdrav:

Evo kod nas braca Mijanovici vec 5-tu godinu njive rade sa horsovim razrivacem ove godine u celom ataru njihove njive se poznaju od samog starta najbolje i najujednacenije nicanje kukuruza i soje,a setvu vrse i sa agriom i sa monosemovom sejacicom za direktnu setvu i razlike nema sto se tice nicanja!

Ako može neko da mi objasni oko tog unošenja kiseonika u zemljište putem oranja i razrivanja. Išao sam po dosta SPIT-ova i prezentacija u praktičnom radu, i onako laički odokativno kod razrivača mi se čini da tu baš ima puno mešanja zemlje i vazduha. Meni se čak činilo i više nego kod oranja. Dakle, ovo je moj utisak dobijen vizuelnim posmatranjem obe operacije, pa bih voleo kad bi mi neko stručniji objasnio u čemu je tu fora...

Stvar je takva,da je razrivanje obrada zemljišta bez prevrtanja,odnosno je konzervacijska obrada,a samim tim je mešanje slojevamanje izraženo,nego kod oranja
Bakterije se dele na aerobne (kojima treba "vazduha") i anaerobne (kojima netreba "vazduha") , plug ih jednim potezom ubija i jedne i druge,aerobne na dno brazde,a anaerobne na površinu,još kad se to dobro nađubri veštakom,ondaje to elementarna nepogoda

Nazad
Vrh