Izdavanje državne zemlje u zakup

Samo oni znaju kako se obrađuje zemlja i šta imaju u glavi (od prilike žicu koja drži uši).

Bojceticu, dodji do mog atara da bacis pogled, ne samo tu , ajde kreni autoputem od Subotice do Beograda, nemoj da gledas velike parcele koje rade velike firme . PROBLEM JE U DVE OPCIJE: ILI NEMAJU PARA DA ULAZU ILI NE ZNAJU DA TREBA DA ULOZE.

Ako kojim slucajem i ulazu , ako nemaju znanje da naprave ustede gde mogu bice automatski ne konkurentniji. Stvarno danas treba imati mnogo znanja, posvetiti mnogo vremena i truda da bi se nesto postiglo. Cene su nam smesne, ako nemamo vrh prinose nema ni profita. Ne zelim da zamislim sta bi bilo da opali neka susa par godina. Pocrkali bi svi.

Nisam baš ispratio kontekst cele ove priče o malim poljoprivrednicima koji ne rade dobro zemlju, pa će mi komentar možda biti suvišan...

Slažem se da postoji određeni broj manjih poljoprivrednika koji baš i ne rade zemlju kako treba. Ali takvi se sigurno ne bi ni pojavili na licitaciji za državnu zemlju.
A ogroman broj onih drugih manjih poljoprivrednika, koji rade zemlju jednako kvalitetno kao i oni veliki, ne može ni da primiriše državnoj zemlji zbog toga što se licitiraju velike table koje oni zbog nekonkurentnosti ne mogu da dobiju. I ja se zalažem za deobu državne zemlje na manje parcele kako bi veći broj poljoprivrednika mogao da ih izlicitira.

Poslednja izmena:
Nije dobar kontekst , neko je rekao da svakome treba dati 50 hektara + 5 hektara po clanu domacinstva tj. gazdinstva. Ljudi, poenta je samo da ne moze SVAKO da radi. Da se ja pitam, drzavnu zemlju ne bi mogao da radi onaj ko nije zavrsio drzavni poljoprivredni fakultet, ako nema diplomu fakulteta treba da ima angazovanog agronoma, jedan agronom na 100 hektara.

Stvar je u tome što zemlju baš Svako obrađuje.Najviše površina obrađuju oni koji su njivu i traktor videli u bukvaru i takvi imaju velike povlastice u odnosu na ljude koji su se rodili,odrasli i rade na selu.

Dragane pa ko je ove godine prijavio 100ha? Svi ga usitnise na 20ha.
AKO cemo realno nama i jesu spas velika imanja de je potreban agronom. Nesto se ne secam da sam video privatnika 20-500ha da ima agronoma. On gazda,ostali traktoristi i to je to.

Kod nas juce u osptini bila sednica skupstine i jedna od tacaka je bilo donosenje godisnjeg plana za drzavnu zemlju. Spominjali se tu i arapi i Tenis i Bog te pita ko jos. Uglavnom jedan poslanik SNS (koji je nedavno preleteo iz SPS-a) iz Gajdobre, Radenko Pojuzina, izadje za govornicu i kaze kako mi poljoprivrednici ne znamo da radimo zemlji i necemo da radimo i kako je on srecan sto su oni zemlju dali Arapima i Tenisu jer kaze da su oni dovezli svemirske brodove (misleci na JD traktore) koje mi nikada necemo voziti. Toliko je bio srecan i ushicen kad je pricao o tome da sam se ja u jednom moentu zapitao, KO je ovde lud, Geda, il mi sto se natezemo s Gedom. Na sta ce popa kasti, Gedo ...

To su tipovi koji su iskukali glasove u M.Z i onda su se naprasno preselili u Palanku
i zive od danas do sutra.Svi koji su trenutno na vlasti su one teske seoske gluperde i bezobraznici kakve je svako selo regrutovalo
u prve borbene redove SNS-a

Poslednja izmena:
Marko ti bar dobro poznajes tog tvog "sugradjanina", donekle poznajem ga i ja, ali ovako nesto nisam ocekivao da ce covek izgovroiti. Da se ovo dogodilo negde u nekoj Danskoj, ili Nemackoj, verujem da bi ga ogromna vecina poljoprivrednika tuzila. Licno smatram da i mi treba da ga tuzimo jer ono sto je on rekao je vise od uvrede. Pokusacu da nabavim snimak te sednice i da stavim da svi vide tu bruku i sramotu i taj vrhunac licemerstva koju jedna ljudska ljiga moze da izgovori. Razumem da branis interese partije, ali ovo je dno dna.

Dragan18

Право зобриш.... Само диплома факултета гарантуеј да ћеш се ТИ и они који су га завршили бити прави домаћини. Остали су неспособни да раде...На изборима имаш глас од мене ако се икада кандидујеш за председника државе....

Znaci mi koji nemamo zavrsen poljo fakultete, nista. Mi ne znamo da radimo poljoprivredu :osmeh:
Sala mala, ali moram reci da po mom misljenju preduslov za bavljenje poljoprivredom nikako nije zavrsen fakultet. U Srbiji treba napraviti tacnu definiciju ko je, ili bolje receno, sta je to poljoprivrdnik. Ako se vecina slozi da je poljoprivrednik svako onaj ko ima registrovano gazdinstvo, onda svakako treba da bude lekar, ili advokat svako ko otvori ordinaciju, ili kancelariju. Na zapadu je to ipak donekle regulisano i tamo se polazu razni testovi da bi dobio sertifikat i bio okarakterisan kao poljoprivrednik.

Znaci po Draganu samo on da radi zemlju i on zna da je radi, a onaj je pros sto nije zavrsio fakultet i glup i ne zna da je radi.Pises kao da si skoro zavrsio srednju a ne fakultet.Ovde onda 80 posto foruma bi ostalo gladno,ako bi trebalo da bude kako ti kazes.

Znaci po Draganu samo on da radi zemlju i on zna da je radi, a onaj je pros sto nije zavrsio fakultet i glup i ne zna da je radi.Pises kao da si skoro zavrsio srednju a ne fakultet.Ovde onda 80 posto foruma bi ostalo gladno,ako bi trebalo da bude kako ti kazes.
Naravno, niko ti ne brani da radis privatno zemlju, drzava da bi osigurala dobro gazdovanje nad svojom imovinom mora to da uvede, kao sto mora da uvede redovne agrohemijske analize zakupljenih parcela i bodovanje na osnovu opadanja ili povecanja plodnosti parcele nad kojom se gazduje.

Ako nemas zavrsen fakultet onda platis nekoga ko ima zavrsen fakultet da ti vodi proizvodnju ukoliko u posedu imas DRZAVNU ZEMLJU ili zelis da je licitiras. Uopste ne stavljam sebe kao pandan, nego TREBA ZNATI procese u zemljistu. Zasto velike firme onda ne angazuju lokalce koji >dobro rade zemlju> nego angazuju strucnjake ,dakle ljude koji su zavrsili skolu da se bave time.

Opet ponavljam ono sto sam rekao i pre. LJUDI NE ZNAM ZASTO STE TOLIKO PROTIV i postavljam dva pitanja :1. Kako ce izgledati nase zemljiste za 200 godina ??
Pre samo 70 godina smo poceli intenzivno da je obradjujemo, za 70 godina uspeli smo da doguramo sa 6% humusa na 1,5-3 % !! ALOOO o cemu mi pricamo! Sta cemo da ostavimo nasoj deci ?? MI smo zemlju pozajmili od nase dece,unuka...

Drugo pitanje bi bilo: Kada ste bolesni, da li idete kod doktora ili idete kod autolimara da Vam da dijagnozu ???

A koliko ljudi ovde ima bar poljoprivrednu skolu ??
Dragane ne znam jel ti pricao profa kod kog treba da radis diplomski kako je u Nemackoj za zemlju? To kad bi kod nas uveli...fajront.

Skole i znanja nije nikad viska, i ceo zivot treba uciti ,samo cini mi se da je bilo daleko bolje dok su malo neukiji radili zemlju a uceni vodili drzavu a ne kao sad obrnuto.
Zemlju rade doktori ,magistri ,i ostala elita ,a drzavu vode megatrendasi i ljudi kojima ne moze da se nadje svedocanstvo ni iz srednje skole....

Sagledaj svari malo sire ne samo kroz nametnute cinjenice od obrazovne ustanove . Prizemlji se malko . Nece ni klemens ni al azif dici humus nego potkupit onog koji radi analizu i opet pojeo vuk magare . Po tom rezonu ces imat sto agronoma za celu srbju ostali u tri lepe .

Samo da se nadovezem, nasa Pss sluzba iz Zrenjanina krenula da radi analizu zemlje na drzavnin parcelama. Kaze ovo je polazna tacka da se vidi stanje na terenu. Dobili nalog od ministarstva poljoprivrede,pokupili karte od loklane samouprave i zovu redom one koji su izlicitirali drzavnu zemlju da izadju sa njima na teren.

N.A.
Nije mi nista pricao, ali u principu zasniva se na ovome sto sam naveo u prethodnim porukama, samo sa jos rigoroznijim stvarima, gde npr. imovinu tj. zemljiste od oca moze da nasledi samo jedno dete kako se ne bi rasparcavale parcele.

Nazad
Vrh